DebattVikingtidsmuseetEllen Horn, styreleder Kulturhistorisk museum og Bjørne Grimsrud, styremedlem og tidligere juryleder for den internasjonale arkitektkonkurransen for nytt Vikingtidmuseum
KAPPLØP MOT TIDA: Mens partene krangler om prislappen på nytt museum, står kulturarven vår og forvitrer, skriver forfatterne.Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB
For ti år siden konkluderte et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg med at om man skulle redde vikingskipene, hastet det med å bygge et nytt museum i nærheten som kunne sikre forsvarlig forvaltning av denne unike kulturarven. Som de sa: Det nytter ikke med midlertidige og provisoriske tiltak for å redde skipsgravene i eksisterende museumsbygning. Et nytt bygg med museumsfaglig forsvarlig standard er en forutsetning for å sikre skip og annet gravgods fra Gokstad, Oseberg og Tune for ettertiden. Det ble tatt grep og planlegging for et nytt museum kom i gang.
MØRKE TIDER: Daglig leder i Safemuse Jan Lothe Eriksen mener regjeringens forslag er vanskelig å forstå. – I denne krevende og spesielle situasjonen blir dette et helt feil kutt, sier Eriksen.
Organisasjonen Safemuse vil legge til rette for at ukrainske kunstnere på flukt kan jobbe fra Norge. Nå trues drifta av budsjettkutt.
– Det er veldig vanskelig å forstå hvordan regjeringen tenker at vi skal bygge fred og sikkerhet i Europa når de samtidig foreslår dramatiske kutt til menneskerettighetsforkjempere, sier daglig leder i Safemuse Jan Lothe Eriksen til Klassekampen.
Safemuse er en organisasjon som hjelper sensurerte, truede og forfulgte kunstnere. I flere år har de jobbet for å opprette en fast residensordning for kunstnere i Oslo, og i januar i år ble søknadsportalen endelig åpnet.
142 søknader fra sårbare kunstnere rundt om i verden er under behandling hos Safemuse. Søknadene gjelder kunstneropphold i Oslo for en seksmånedersperiode, men nå er ikke bare residensordningen, men hele drifta til organisasjoner som Safemuse truet av budsjettkutt.
Kutter tjue prosent
I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett, som ble lagt fram 12. mai, foreslås det å redusere bevilgningen «til initiativ og aktører på menneskerettighetsfeltet» med 136,2 millioner kroner. Det tilsvarer et kutt på tjue prosent i eksisterende statsbudsjett.
Regjeringen peker i forslaget direkte på at reduksjonen «vil få konsekvenser for prioriterte områder som ytringsfrihet, arbeidstakerrettigheter, beskyttelse av menneskerettighetsforsvarere og innsats for å fremme demokrati og rettsstat». I tillegg vil innsatsen for «kvinner, fred og sikkerhet» også påvirkes.
Eriksen mener det er et uforståelig forslag.
– Ap pleier vanligvis å snakke stort om menneskerettigheter og kunstnerisk frihet, sier han og legger til:
– Forslaget er stikk i strid med Hurdalsplattformen.
Ordning for ukrainere
Safemuse driver en liten administrasjon fra kulturhuset Sentralen i Oslo, med kjernestøtte over statsbudsjettet, under støtte til menneskerettighetsorganisasjoner.
Regjeringens forslag vil ha drastiske konsekvenser.
– Vi ville hatt problemer med å gjennomføre ordningene med residensplasser for kunstnere på flukt, sier Eriksen.
Etter at krigen i Ukraina brøt ut i februar, søkte Safemuse om hastemidler slik at de kunne fungere som en sentral for sårbare ukrainske kunstarbeidere i Norge.
– Vi har foreslått for kultur-, justis- og utenriksdepartementene at vi kunne fungere som en hub for sensurerte, truede og forfulgte kunstnere i Norge. Med vårt nettverk i norske kunstnerinstitusjoner kunne vi raskt få satt dem det gjelder, i kontakt med relevante miljøer, sier Jan Lothe Eriksen.
Departementene har i møter vært positive til initiativet, men forslaget om kutt overskygger nå alle planer.
– Alarmerende
«Forslaget er stikk i strid med Hurdalsplattformen»
— JAN LOTHE ERIKSEN, DAGLIG LEDER I SAFEMUSE
Safemuse er ikke den eneste organisasjonen som kan rammes. Støtta til anti-atomvåpenorganisasjonen Ican og FN-organisasjoner er også truet.
Ingrid Fiskaa (SV) i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget mener kuttforslaget er alarmerende.
«At regjeringa vel å kutte støtta til menneskerettsforkjemparar no, er uforståeleg. Autoritære regime er på frammarsj fleire stader i verda og Noreg burde styrke – ikkje svekke – støtta til modige menneskerettsforkjemparar», skriver Fiskaa i en e-post til Klassekampen.
Prioriterer Ukraina
Statssekretær Henrik Thune (Ap) i Utenriksdepartementet skriver i e-post til Klassekampen at de prioriterer ukrainske flyktninger gjennom kuttet.
«Vi befinner oss i en spesiell og krevende situasjon som fordrer ekstraordinære tiltak for å beskytte flyktninger fra Ukraina. Jeg forstår at dette er et kutt som oppleves som krevende for mange», skriver Thune.
Videre forklarer han at det fortsatt er en halv milliard igjen i potten som skal sikre arbeidet, «ikke minst innsats for å fremme og beskytte kulturelle rettigheter og kunstnerisk ytringsfrihet».
Eriksen reagerer på Thunes kommentar.
– I denne krevende og spesielle situasjonen blir dette et helt feil kutt, og et signal som blir lagt merke til ute. I lys av at Norges økonomi går så det griner, blir dette dobbelt rart, sier han.
Revidert nasjonalbudsjett behandles i Stortinget i juni.