Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Libanon

Ny vind blåser over landet

Hizbollah-alliansen gikk på nederlag i valget

Nytt parlamentsflertall

SPISSE FRONTER: Hizbollah-soldater i april i år, under markeringen av Al Quds-dagen, en støttedag for Palestinas krav på Øst-Jerusalem. FOTO: HASSAN AMMAR, AP/NTB Hassan Ammar

Samir Geagea, leder av partiet De kristne libanesiske styrkene og valgets største vinner, jobber nå for å danne en felles front mot Hizbollah, som er både et politisk parti og en militær organisasjon.

– Det er nytt flertall nå. Parlamentsflertallet er ikke ett parti, eller én gruppe. Det finnes flere leire, men alle er enige om at de er mot Hizbollah, sa Geagea under en tale på torsdag.

Geageas parti vant 19 seter og er nå det største kristne partiet i parlamentet. Druseren Walid Jumblaats parti vant de åtte setene partiet hadde stilt til, mens uavhengige kandidater vant tolv seter. Hizbollah-alliansen mistet dermed parlamentsflertallet de hadde sikret seg etter valget i 2018.

Statskontroll

På torsdag sa Geagea i en tale at partiet hans ville fokusere på sin tradisjonelle agenda, blant annet å sikre våpenmonopol til staten, en nasjonal forsvarspolitikk og en utenrikspolitisk strategi som er eksklusivt under statens kontroll.

Utenrikspolitisk har Hizbollah, ifølge mange i Libanon, tatt krigsavgjørelser på egen hånd. Det klareste eksemplet er gruppas deltakelse i krigen i Syria på Bashar al-Assads side.

Hizbollah har høstet massiv kritikk for å ha gjort Libanon til en deltaker i den syriske borgerkrigen – uten godkjennelse verken fra parlamentet eller presidenten i landet.

Gruppa har lenge blitt anklaget for å være en stat i staten med en egen hær, som mange mener er bedre bevæpnet enn den statlige hæren.

Geageas ønske om å sikre staten våpenmonopol vil neppe skje uten motstand fra Hizbollah, og flere analytikere frykter at en ny borgerkrig kan bryte ut.

Splitter landet

Den Iran-tilknyttede Hizbollah-militsen er den eneste gruppa som har beholdt sine våpen etter at borgerkrigen tok slutt i 1990. Mange hevder at gruppa i dag er sterkere enn noen gang tidligere.

Hizbollah ble dannet i 1985 og var helt sentral i motstandskampen mot Israels okkupasjon av Sør-Libanon fra 1982 til 2000. Gruppa var lenge ansett som en motstandsgruppe som sikret Sør-Libanon mot israelsk invasjon og nøt i mange år brei støtte. De siste årene har imidlertid gruppa mistet en stor del av støtta og har utviklet seg til en konfliktakse som har splittet Libanon.

Revolusjonære

I 2019 startet et massivt folkeopprør i Libanon, i kjølvannet av den verste økonomiske krisa noen gang i landet.

Prisstigningen er skyhøy, den lokale valutaen har mistet over 90 prosent av sin verdi, og mer enn 85 prosent av befolkningen er blitt presset ut i fattigdom.

Aktivistene fra opprøret har mislyktes med å danne en felles blokk før valget. Mange aktivister stilte likevel som uavhengige kandidater og vant til sammen tolv seter. De kjemper mot hele den etablerte politiske eliten, ikke minst Hizbollah.

Flere analytikere mener det kan betyr en ny vind over Libanon, med kamp mot den utbredte korrupsjonen, mot Hizbollah og for nødvendige økonomiske reformer.