Et bredt initiativ?
«Fredsinitiativet 2022» er et faktum. Stiftelsen fant sted på Tøyen i Oslo lørdag ettermiddag, men svært mange potensielt interesserte var dessverre uvitende om begivenheten. Kanskje kunne det vært mulig å annonsere stiftelsen noe mer offentlig enn via en Facebook-konto?
Møtet var prega av «opplysning» og nærmest fritt for debatt. Det første var muligens naturlig, den manglende debatten svært uheldig. Vi fikk mange innledninger/foredrag der slagsida i retning ytre venstre var kompakt. Lindsey German, ledende organisator i Stop the War Coalition i Storbritannia, var med på videolink. Hun mente for eksempel at hun selvfølgelig var mot Putins invasjon, men at «our main enemy is our own government». Uten videre kjennskap til hennes organisasjon synes dette mildt sagt som et noe mystisk utgangspunkt for å danne et bredt fredsinitiativ.
Store deler av møtet var via kamp mot Nato. Geir Hem i «Stopp Nato» orienterte balansert for sitt syn, mens Rød Ungdoms leder Alberte Tennøe Bekkhus holdt et flammende innlegg der gjennomgangstonen var «Nato er dritt», «Nato er en terrororganisasjon». Spørsmålet er om disse standpunktene bør ha plass i grunnlaget for fredsinitiativet. Som det het i innkallinga: Hvordan kan vi bygge et nytt, bredt og aktivistisk fredsinitiativ i dag?
Har synet på Nato i det hele tatt noe i et slikt initiativ å gjøre? Arnljot Ask satt i styret for Fredsinitiativet under Irak-krigen, og gikk langt i å antyde at holdninga til Nato-medlemskap bør holdes utafor et bredt initiativ. Han la i stedet vekt på erfaringene med tett samarbeid med kirka og andre religiøse samfunn. Og da kan vel neppe for eller mot Nato være del av plattformen?
I forslaget til plattform lyder et av punktene: «Ingen Nato-ekspansjon – forhandlinger, ikke eskalering». Kanskje burde første del av dette punktet sløyfes? Det har rett og slett ingen mening, nå som Sverige og Finland har søkt medlemskap i Nato. Det er mulig på generelt grunnlag å være motstander av at Nato tar opp flere medlemmer. Men like lite som svensker og finner kan bestemme Norges forsvars- og sikkerhetspolitikk, kan nordmenn legge seg opp i andre lands suverene rett til å velge sin vei.
Det kan ha vært ufornuftig av Nato å invitere Ukraina inn i folden, men avgjørelsen ligger klart og entydig i ukrainernes egne hender.
Kanskje burde disse parolene være de eneste, dersom dette skal bli et bredt fredsinitiativ?
- Stopp krigen i Ukraina!
- Alle russiske tropper ut!