Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattKryptovaluta

B for Bistand?

De siste ukene har Den sentralafrikanske republikk (DSR) sammen med Panama fulgt etter El Salvador i å adoptere Bitcoin som offentlig betalingsmiddel. Thomas Alfred Røen, DSR-ekspert og instituttleder ved Oslo Nye Høyskole, gjestet podkasten Bitcoinsnakk og spurte retorisk: «Er det tilfeldig at de landene som er mest fastlåst i det økonomiske systemet, adopterer bitcoin først?»

Fattige land har vunnet lite på vårt økonomiske system, og kanskje aller minst DSR. Landet har ennå ikke frigjort seg helt fra sin tidligere kolonimakt Frankrike, da de fortsatt bruker valutaen sentralafrikanske franc (CFA), som er i franske myndigheters hender. De er tvunget til å holde halvparten av sine valutareserver i den franske statskassa, en ordning som minner om å gifte bort barna sine for å skape fred med fienden.

CFA har blitt devaluert 99,5 prosent opp mot den franske franc fra 1945 til 1990-tallet – en av faktorene som har sørget for å holde dem på listen over verdens ti fattigste land.

Hvorfor har ikke DSR laget sin egen valuta? Frankrike har historisk vært nådeløse mot ekskolonier som forsøker å gå egne veier. Guinea forsøkte dette i 1958. Som reaksjon trakk franskmennene seg ut av landet i løpet av to måneder og tok med seg alt de kunne. Selv medisiner brente de, skriver Washington Post.

«DSR kan hoppe bukk over banker.»

Mindre enn én prosent i Den sentralafrikanske republikk bruker banktjenester. Med bitcoin kan DSR hoppe bukk over banker, slik mange afrikanske land tidligere har hoppet bukk over fasttelefoner. Innbyggere kan være sin egen bank. De kan oppbevare midler, sende penger til hverandre og ta imot midler fra slektninger i hele verden, med svært lave gebyrer.

Ifølge Røen bør bistandsorganisasjoner som skal operere i DSR, gi penger rett til innbyggerne istedenfor å gå gjennom det svake statsapparatet. Hvis bistandsorganisasjoner skal gjøre det, har de nå to valg: enten valutaen som støtter Frankrikes økonomiske tvangstrøye – eller bitcoin.

Nå har bistandsorganisasjoner en sjanse til å fronte et nytt økonomisk system som vil hjelpe de fattige. Et system der pengepolitikken er satt til aldri overstige mer enn 21 millioner enheter bitcoin. Et system som ikke kan forandres av nye myndigheters egeninteresser, diskriminere mellom etniske skillelinjer eller devalueres gjennom opptrykk av nye penger. En internasjonal valuta som gjør at innbyggerne enkelt kan ta betalt for tjenestene sine over hele verden.

Presidenten i DSR, Faustin-Archange Touadéra, har to doktorgrader i matematikk- Han skrev på Twitter 27. april: «Matematikk er universets språk. Bitcoin er universelle penger.»

Å fronte bitcoin som et verktøy for fattige land krever modige organisasjoner som tør å tenke nytt. Human Rights Foundation er en av dem. På deres årlige konferanse Oslo Freedom Forum kommer menneskerettighetsforkjempere over hele verden for å dele sine erfaringer. I år har de et program for «Finansiell frihet», hvor eksperter på Bitcoin fra hele verden er invitert. Jeg utfordrer alle bistandsorganisasjoner til å møte opp.