Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Hatpredikant

  • Den rasistiske provokatøren Rasmus Paludan har brukt påska på en valgkampturné i Sverige. Utstyrt med fyrstikker og tennvæske, har den danske politikeren gjennomført sitt spesialnummer: brenning av Koraner surret inn i bacon i innvandrertette forsteder og byer. Reaksjonene i form av bilbranner og voldelige opptøyer har vært akkurat slik Paludan håpet på, og passer perfekt inn i hans budskap om voldelige muslimer som «ikke er i stand til å bo i Danmark». Her hjemme forsøker Stopp islamiseringen av Norge (Sian) og deres leder Lars Thorsen å kopiere Paludans metode. Så langt har han ikke lyktes. Politiet i Norge og Sverige står likevel overfor et stort dilemma i møte med hatpredikanter som Paludan og Thorsen. Hvordan bevare ytringsfriheten og retten til å kritisere religioner, men samtidig forhindre voldelige opptøyer?
  • I 2019 forsøkte politiet å lage en instruks om at koranbrenning falt innenfor straffelovens paragraf 185 for hatefulle ytringer, og dermed kunne forbys. Instruksen ble kortlivet etter massiv motstand fra flere av landets ledende jurister innen ytringsfrihet. Et viktig argument er at blasfemiparagrafen er opphevet, og at rommet for å kritisere religion skal være stort – også i form av reine provokasjoner. De siste åra har politiet i stedet lagt seg på en linje der de stanser enkeltaksjoner, som Thorsens varslede koranbrenning på Stovner før helga, med begrunnelse om alvorlig forstyrrelse av offentlig orden. Det samme har skjedd i Sverige.
  • I dagens avis ber Islamsk Råd Norge om at politiet anmelder Thorsen for brudd på rasismeparagrafen. De viser til at aksjonene har eskalert denne våren, blant annet med uanmeldte koranbrenninger foran moskeer. Det er verdt å merke seg at IRN verken ønsker en ny blasfemiparagraf eller en lovtekst som automatisk forbyr brenning av Koranen. En slik anmeldelse kan i stedet gi en viktig rettslig avklaring av hva som bør regnes som legitim religionskritikk og hva som bikker over i sjikane, forfølgelse og hat mot religiøse grupperinger etter straffelovens paragraf 185.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production