Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Når Franz Kafkas romankarakter Gregor Samsa forvandles til et insekt, må det forstås som en frigjøring, hevder Bruno Latour.

En tid for tvil og forvandling

ETTER KRISA: Plutselig var vår kroppslige verden forandret, sier sosiolog Bruno Latour om tida med nedstenging og pandemi. Det åpner for frigjøring, mener han, «at vi må tenke nytt om vår plass i verden». Her er Latour i Paris i januar i fjor. FOTO: ANTOINE DOYEN, GETTY Antoine Doyen

Sosiologen Bruno Latour er ikke i tvil: Pandemien har vist at vi må forlate det moderne verdensbildet og innse vår plass i den store kosmologiske sammenhengen.

I en novelle forteller Franz Kafka om en mann som oppdager at han har blitt et insekt. Gregor Samsa, som arbeider som handelsreisende, forstår ikke hva som har skjedd. Hjelpeløst lenket til et liv han ikke lenger passer til, ligger han på gulvet og prøver å skjule sin nye kropp for foreldrene, som han fortsatt bor hos – og tenker desperat over hvordan han så effektivt og ubemerket som mulig kan møte opp på jobb og fortsette som om ingenting har skjedd.

Information Oversatt av Lars Nygaard