Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Rødt vil gi russiske kunstnere og aktivister politisk asyl i Norge – og økonomisk støtte til dem som blir igjen.

Risikerer 15 år i fengsel

TIL GATENE: Russere i alle aldre protesterer mot myndighetenes avgjørelse om å invadere Ukraina. Flere av dem blir arrestert. Her fra St. Petersburg sist søndag. FOTO: SOPA IMAGES/LIGHTROCKET/GETTY

Fredag var den russiske kunstneren i tvil: Skulle hun bli i Russland og demonstrere, eller skulle hun rømme landet? Lørdag ble hun arrestert.

– Jeg vet ikke om jeg skal flykte fra Russland. Det er vanskelig å skulle gjøre det akkurat nå. Jeg tror vi trengs her. For å spre informasjon og hjelpe folk som blir arrestert.

Det sa kunstneren «Irina» da Klassekampen snakket med henne på telefon fra St. Petersburg fredag.

Lørdag ble den russiske kunstneren og aktivisten selv arrestert for brudd på Russlands nye lov, som trådte i kraft rett før helgen. Nå kan man bli straffet med inntil 15 års fengsel for å spre «falske nyheter» om krigen i Ukraina og det russiske militæret.

«Irina» er en av mange opposisjonelle kunstnerne som har tatt til gatene for å fordømme invasjonen. Kilder Klassekampen har snakket med, sier at hun ble arrestert sammen med åtte andre kunstnere og aktivister. Det er grunn til å tro at arrestasjonen har sammenheng med en planlagt demonstrasjon søndag.

Mandag skal hun ha blitt løslatt igjen.

Vil gi politisk asyl

Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen ber om at regimekritikere som «Irina» skal tilbys politisk asyl i Norge.

– Russiske kunstnere som kritiserer myndighetene, er spesielt sårbare. Vi får rapporter nå om at mange nå blir utsatt for politiets razziaer og arrestert, sier Martinussen.

Hun forteller at Rødt vil stille skriftlig spørsmål på Stortinget til kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) om hva hun akter å gjøre.

– Vi vil at kulturministeren skal komme på banen og si at Norge står klar med støtte til forfulgte kunstnere og andre som nå blir tvunget til å forlate hjemlandet, sier hun.

– Vi må også støtte dem som blir igjen, og som risikerer lange fengselsstraffer for delta i demonstrasjoner mot Putins regime. Det flere som nå frykter for sine liv.

Ifølge Martinussen har feministiske kunstnere som «Irina» vært spesielt utsatt for forfølgelse. Etter angrepet på Ukraina har undertrykkelsen av opposisjonelle blitt trappet ytterligere opp.

Rødt vil også be regjeringen om å øke bevilgningene til organisasjonen Safemuse, som gir forfulgte kunstnere mulighet til å bo og jobbe fra Norge.

Utviklingen i Russland har gått i veldig feil retning, med stadig nye lover som begrenser ytringsfriheten og truer med strenge fengselsstraffer, sier Martinussen.

– Den siste uka har situasjonen blitt enda mer alvorlig.

– Vi trenger folk i gatene

I fjor ble «Irina» varetektsfengslet tre ganger for organiseringen av ulovlige demonstrasjoner. På fredag fortalte kunstneren at hvis hun blir arrestert én gang til i løpet av de neste 160 dagene, risikerer hun fengsel i to til fem år. I tillegg risikerer hun altså å dømmes etter den nye loven mot «falske nyheter»

«Vi vet aldri hva som skjer i morgen eller hva slags land vi våkner opp til»

«IRINA», RUSSISK KUNSTNER OG AKTIVIST

«Irina» fortalte at den høye risikoen for å bli fengslet har gjort at hun siden invasjonen har vurdert å rømme fra hjemlandet. Men hun tror det er viktig at opposisjonelle blir i landet og sprer informasjon.

– Samtidig er jeg redd for hva som skjer hvis alle aktivistene fengsles. Det er jo heller ikke bra. Så nå står jeg i et dilemma, fortalte «Irina» dagen før hun ble arrestert.

– Vi trenger langt flere folk i gatene for å få endring. Nå er det tusenvis av folk som protesterer, men det burde være hundretusener av folk ute.

Blitt verre etter invasjonen

Før arrestasjonen fortalte «Irina» at hun var stolt av alle de modige menneskene som tar stor risiko for å demonstrere mot Putins invasjonskrig.

– Det er folk i alle aldre som protesterer. Fra veldig unge til folk i 80-årene. Det er også mange kvinner som nå tar til gatene. De fleste som protesterer nå, bryr seg ikke om politikk, de vil bare ikke ha krig, sier kunstneren.

Hun tror mange har blitt skremt fra å demonstrere etter det som skjedde i kjølvannet av støttemarkeringene for opposisjonslederen Aleksej Navalnyj i fjor.

– Mange ble sparket fra jobbene sine, måtte betale bøter eller ble fengslet etter demonstrasjonene, forteller «Irina».

– Blir man arrestert eller mister jobben, så kan man ikke forsørge familien sin. Det er mange som har mye å tape.

Kunstneren forteller også at politivolden i Russland har blitt langt mer brutal siden krigen brøt ut. I tillegg stenges tilgangen til sosiale medier, og myndighetene har blokkert de få uavhengige mediene i landet.

– Jeg var bare et barn under valgprotestene i 2012, men jeg husker at det ikke var så ille som det er nå. Eldre aktivister sier det samme. Vi vet aldri hva som skjer i morgen eller hva slags land vi våkner opp til.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production