Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattKlima

Den uforståelige elektrifiseringen

Det er uforståelig at regjeringen konsekvent forsvarer elektrifisering av sokkelen når så mange vurderer den som negativ for klimaet, det grønne skiftet, husholdningenes økonomi og næringslivets kår. Regjeringen bør, i stedet for kategorisk å avvise alle innvendinger, ta initiativ til en omfattende utredning ved å oppnevne en kommisjon for å vurdere virkningen på det grønne skiftet, kostnadene for landet og den reelle klimaeffekten. Kommisjonen må være uten representanter med bindinger til olje- og leverandørindustrien.

I Stavanger Aftenblad (2. mars 2021) dokumenterer Hilde Øvrebekk hvordan oljeselskapene kappes om å være best på klima for å tekkes investorer. Equinors nye klimaplan, der målet er å redusere utslippene fra egenopererte felt og landinnlegg i Norge med 40 prosent innen 2030, forutsetter «stabile rammevilkår og nødvendige investeringer i elektrisitetsnettet», skriver hun.

Å flytte et utslippssted er ikke et klimatiltak, tvert imot. I dette tilfellet krever det 12 TWh ren vannkraft og en investering på 50 milliarder. Det synes som om Equinor har oppdaget en mulighet for å utnytte prinsippet om at klimagassutslipp skal bokføres i de landene der utslippene skjer, som et smutthull for å bedre tallene for CO2 -avtrykket i norsk olje- og gassproduksjon.

Norge har vedtatt å få utslippene ned med minimum 50 prosent innen 2030, noe som er svært krevende. At dette delvis skal skje ved å eksportere utslipp fra den norske petroleumssektoren til EU, er å holde folk for narr. I realiteten tilføres atmosfæren samme mengde klimagasser – og dette til tross for en veldig stor kostnad og ressursøking:

  • I 2020 brukte våre 300.000 elbiler 0,566 TWh. Planlagt elektrifisering fram mot 2030 skal forbruke 12 TWh per år, nok til 6,36 millioner elbiler eller 620. 000 husstander.
  • Den samme kraften utgjør åtte prosent av dagens elproduksjon, eller 70 prosent av kraften til den norske aluminiumsindustrien.
  • Samtidig med flyttingen av utslippene, øker de globale utslippene gradvis fram mot 2030 tilsvarende 3,6 Mt per år. Dette på grunn av at den disponible elkraft til utveksling med EU gradvis reduseres fram mot 2030.
  • Investeringene for dette er 50 milliarder. I tillegg påløper generelle driftsutgifter og årlige kjøp av 12 TWh.
  • Innen 2040 er Equinors planer å overføre minimum 21 TWh vann- og vindkraft til sokkelen, og tallene som er gjengitt kan cirka dobles.
  • I tillegg vil man, ved å frarøve Fastlands-Norge en betydelig del av elkraften, få økt kraftpris og linjeleie. Følgelig forsinkes og fordyres det grønne skiftet, og levestandarden og industriens kår svekkes.