Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Rovdyr

Bedring over nyttår

Reineiere har ventet over et år på rovdyrskade-erstatning:

ALLE SKAL FÅ: Reineier Mathis A. Buljo i Kautokeino har ventet adskillig lenger på rovdyrskadeerstatning enn dyra hans trenger å vente på fôr. Her mater han reinflokken vinteren 2019/2020. FOTO: OLE MAGNUS RAPP Ole Magnus Rapp

21 reineiere har fortsatt ikke fått svar på sin klage på erstatning for vinteren 2019–2020 og har ventet over et år på en avgjørelse.

– Situasjonen er ikke slik vi ønsker å ha den, så vi kan ikke annet enn å beklage det, sier Iris Rita Hallen, seksjonsleder for vilt og motorferdsel hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

Som Klassekampen skrev i går, mener reineier Mathis A. Buljo i Kautokeino å ha dokumentert at 114 av hans dyr, de fleste kalver, ble tatt av rovdyr vinteren 2019–2020. Han søkte erstatning, og fikk erstattet 14 dyr. Klagen sendte han 5. november 2020, uten svar utover at saken er forsinket.

Kort frist, lang behandling

– Dette er mitt og min families levebrød. Jeg har levd av reindrift hele livet, og ser at fredede rovdyr gjør stadig større skade, sier han.

Buljo har forståelse for at dette er vanskelige saker for myndighetene, men han er skuffet over at det han mener er rovdyrskade ikke blir trodd.

– Før erstatningen for 2019–2020 er avgjort, har vi måttet sende inn krav på erstatning for sist vinter. Her har myndighetene klare tidsfrister, holder vi ikke dem blir sakene ikke behandlet, sier Mathis A. Buljo.

I år har han ikke klagd på erstatningen, selv om han ville. Svarfristen var tre uker, og han rakk det ikke på grunn av mye arbeid i reindrifta.

– Uforutsigbart

Iris Rita Hallen er seksjonsleder hos Statsforvalteren, og påpeker at rovviltområdet er særdeles krevende.

– Saker angående rovvilt har stort omfang og er særdeles uforutsigbart når det gjelder arbeidsmengde. Vi hadde en restanse på klagesaker vi trodde vi skulle få behandlet i sommer, men så slo slagbjørn til både i Pasvik og Bardu, sier hun.

Mannskaper ble brukt til beredskapsvakta og til å vurdere fellingstillatelser. Klagesaker ble ifølge Hallen dessverre liggende.

Hun sier at arbeidet med klagesakene skal intensiveres på nyåret. I januar planlegges det ukentlige møter med jurist. Det gjenstår 21 saker fra 2019–2020, og så har det kommet nye klagesaker i tillegg.

«Vi prøver å ta grep for å få kortet ned tida på saksbehandlingen»

IRIS RITA HALLEN, SEKSJONSLEDER FOR VILT OG MOTORFERDSEL HOS STATSFORVALTEREN I TROMS OG FINNMARK

– Vi har akkurat avsluttet saksbehandling og utbetaling av i alt 68 millioner kroner i reinerstatning for siste år. 450 reineiere søkte, sier hun.

Til sammenligning ble det i Troms og Finnmark utbetalt 53 millioner kroner i 2020 og 47 millioner i 2019.

Ekstra juleferie

De to saksbehandlerne i faggruppa som koordinerer erstatning for henholdsvis sau og rein, har ifølge Hallen hatt hardt arbeidspress hele året, og er nå innvilget en ekstra lang juleferie. Derfor kan hun ikke svare på om klagesakene som er avgjort fører til noen endring i erstatning.

– Vi prøver å ta grep for å få kortet ned tida på saksbehandlingen, sier Hallen.

Hun mener det ligger et visst håp i at det er nedsatt en prosjektgruppe for vurdering av rovdyrskade-erstatning for tamrein, og som skal koordineres av Miljødirektoratet.

– Målet for vår del må være en ordning som er enklere å administrere, sier hun.

For to år siden ville Landbruksdepartementet endre Lov om reindrift, slik at hvert dyr ble ID-merket. Dette er foreløpig ikke innført, og ville ifølge myndighetene kunne gjøre prosessen med rovdyrskade-erstatning lettere.