Anders Ericson har delt denne artikkelen med deg.

Ingen tom stol

  • I Le Monde diplomatique sammenlikner redaktørene Serge Halimi og Pierre Rimbert medienes behandling av Julian Assange og Aleksej Navalnyj. Den russiske opposisjonelle Navalnyj er en modig maktkritiker og varsler, skriver de, og drapsforsøket på ham fortjener utvilsomt spalteplass. Samtidig ser redaktørene at avsløringen om at USA planla å ta livet av Julian Assange, knapt nok blir omtalt. De gangene vestlige mediehus fremmer prinsipiell støtte til Assange på lederplass, følges den dessuten som regel av forbehold om hans person, hans metoder eller allianser. Igjen skiller dette seg fra omtalen av Navalnyj. «Den store forskjellsbehandlingen av disse to heltene viser med all tydelighet hvor fleksible begrepene ‘menneskerettigheter’ og ‘pressefrihet’ er i de vestlige mediene som til stadighet veiver med dem», skriver de.
  • Vesten har en lang tradisjon for å hylle fiender av Vestens fiender. Et godt eksempel er gårsdagens Nobel-utdeling, hvor to standhaftige journalister fikk fredsprisen for sitt arbeid i henholdsvis Filippinene og Russland. Begge fikk komme til Norge og motta prisen, og de ble hyllet av konge og Storting. Hva ville skjedd om Nobelkomiteen hadde gitt prisen til Julian Assange også? Pen-leder Kjersti Løken Stavrum sa i går til NRK at vi da hadde fått en Liu Xiaobo-situasjon, med henvisning til den kinesiske regimekritikeren som fikk prisen i 2010: Vi hadde fått en tom stol og dessuten lagt oss ut med en supermakt – denne gangen med vår nærmeste allierte.
  • I går åpnet britisk rettsvesen for å utlevere Julian Assange til USA. Der står han tiltalt etter spionasjeloven og risikerer å bli dømt til livstid i fengsel. Han er tiltalt for det beste arbeidet Wikileaks noen har gjort, og som har høstet priser verden over, også i USA. Blant annet avslørte Wikileaks hvordan amerikanske soldater myrdet to journalister fra Reuters – og USAs forsøk på å skjule forbrytelsen. Assanges største feil er at han retter søkelyset mot verdens største supermakt. Hadde han avslørt russiske hemmeligheter, kunne også han blitt priset i Oslo i går.