GRIPER INN: Ansatte i Skatteetaten varslet om at enkelte ressurssterke aktører slipper unna skatteregningen ved hjelp av kontakter i etaten.
Høsten 2019 mottok Finansdepartementet to svært alvorlige varsler om forholdene i Skatteetaten. Varslerne hevdet personer i Skattedirektoratet griper inn i det enkelte skattekontors saksbehandling og styrer utfallet av enkeltsaker.
«Det er min oppfatning at det eksisterer en kultur i SKD (Skattedirektoratet, journ.anm.) for å influere offentlig myndighetsutøvelse på skattekontorene til fordel for skattepliktige med kontakter i SKD», heter det i et varsel Klassekampen har fått innsyn i.
Mens direktoratet primært har ansvar for overordnede juridiske spørsmål, er det skattekontorene som behandler enkeltsaker.
«Skjult myndighetsutøvelse»
Det første av de to varslene kom i august 2019. Varselet, som Klassekampen har fått innsyn i en svært sladdet versjon av, slo alarm om konkrete hendelser. Varsleren jobber selv i Skatteetaten og har dokumentert det vedkommende mener er lovstridig forskjellsbehandling av skattebetalere, til fordel for folk som kjenner noen i direktoratet.
Varsleren skriver til Finansdepartementet at Skattedirektoratet har utvist «reservasjoner mot å ivareta statens interesser i konflikt med ressurssterke motparter».
Videre skriver varsleren at «det er staten (samfunnet) som tar kostnaden av de uriktige resultatene».
Tre måneder etter dette første varselet, tikket et nytt varsel inn til Finansdepartementet. Varsleren var denne gang en annen, og hendelsene det ble varslet om noe ulike. Hovedtrekkene var likevel de samme: Også denne varsleren forklarte at Skattedirektoratet går ut over sin myndighet og griper inn i enkeltsaker på vegne av enkeltaktører på bakgrunn av «utenforliggende hensyn».
Klassekampen har ikke sett dette andre varselet, men har fått innsyn i deler av et omfattende bakgrunnsnotat der Finansdepartementet redegjør for sin gransking av de to varslene. 31 av de 50 sidene i bakgrunnsnotatet er helt svartsladdete.
I det første varselet heter det at enkeltsakene varsleren forteller om, ikke er unike, at vedkommende har inntrykk av at det samme «har skjedd og skjer i en rekke saker», og at det er «uttrykk for en skjult myndighetsutøvelse» fra direktoratets side.
Fant ikke lovbrudd
Varslene utløste en gransking i regi Finansdepartementet. Denne besto blant annet av samtaler med varslerne, med enkeltpersonene det ble varslet om, og med andre sentrale aktører. I alt var ni personer inne til samtale i Finansdepartementets lokaler.
Det framgår av bakgrunnsnotatet at varslerne har «dokumentert forholdene de har varslet om ved å legge fram blant annet e-poster, vedtak og annet materiale».

Foto: Siv Dolmen
Sommeren 2020 konkluderte Finansdepartementet med at forholdene det varsles om «ikke er i samsvar med god forvaltningsskikk». Departementets undersøkelse slo likevel fast at det ikke er begått lovbrudd.
Begrunnelsen for denne konklusjonen kommer ikke fram i det sladdete dokumentet Klassekampen har fått innsyn i.
Departementet fant også «flere eksempler på at direktoratet agerer i enkeltsaker ut fra innspill utenfra». Finansdepartementet mente videre at Skattedirektoratets inngripen kunne framstå som noe vilkårlig, og konkluderte:
«Det er ikke heldig dersom det, internt eller eksternt, eksisterer et inntrykk av at man kan gå rundt divisjonene eller få en ny vurdering dersom den skattepliktige er uenig i håndteringen av en sak, ved å henvende seg til direktoratet. Dette kan på sikt bidra til å svekke tilliten til skatteforvaltningen og divisjonens legitimitet.»
Departementet ga smekk
I kjølvannet av granskingen sendte Finansdepartementet sommeren 2020 et krast brev til Skattedirektoratet.
Her påpeker departementet at hovedregelen må være at eksterne henvendelser henvises til skattekontoret og ikke går via direktoratet. Departementet bes særlig gjennomgå praksis og rutiner for tilfeller der direktoratet griper inn i enkeltsaker.
Departementet mener instruksjonene fra Skattedirektoratet ikke har vært godt nok dokumentert. Det betyr at det blir vanskelig å kontrollere at de er gitt på riktig grunnlag.
«Prinsippene om skriftlighet og begrunnelse ved bruk av instruksjon i enkeltsaker må være formalisert», skriver departementet i brevet.
TIPS OSS! Har du tips i denne saken, ta gjerne kontakt med Klassekampens gravegruppe: gravegruppa@klassekampen.no Ønsker du å sende sensitive tips, finner du oppskriften for hvordan du går fram her: klassekampen.no/side/tips-oss