Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Sykepleiere fra 28 land utpeker Norge som medansvarlig for unødige koronadødsfall:

Klager Norge inn for FN

VASSER I VIRUS: Sykepleiere i Sør-Afrika, her i Johannesburg, må nå takle en ny virusvariant som rammer en i stor grad uvaksinert befolkning. FOTO: LUCA SOLA, AFP/NTB MICHELE SPATARI

VAKSINESTRID: Rike land blokkerer fortsatt fattige lands vaksineplan i WTO. Nå forener sykepleiere fra hele verden seg og anklager Norge og EU for menneskerettighetsbrudd.

En koalisjon av sykepleier-fagforeninger fra 28 land klager Norge inn for FN og gir oss ansvar for unødige dødsfall, menneskerettighetsbrudd og «vaksineapartheid».

Klagen, som Klassekampen har lest, er sendt til FNs spesialrapportør for fysisk og psykisk helse, Tlaleng Mofokeng, og signert av foreninger som til sammen representerer 2,5 millioner sykepleiere i land som Brasil, India, Sør-Afrika og Hellas.

Anklagene knyttes til at Norge, sammen med EU, Storbritannia og Sveits, blokkerer et internasjonalt regelgrep som skal øke global vaksineproduksjon og fattige lands vaksinetilgang.

Sør-Afrika og India fremmet i oktober 2020 et forslag om et midlertidig unntak i Verdens handelsorganisasjons (WTO) avtale for såkalte immaterielle rettigheter (Trips). Unntaket skal gjelde covid-19-vaksiner, legemidler og medisinsk utstyr.

Forslaget støttes i dag av over 100 land. Men en håndfull rike land, deriblant Norge, står i veien.

«Disse landene har brutt våre rettigheter, rettighetene til våre pasienter og forårsaket tap av utallige liv til sykepleiere, omsorgsgivere og de vi har pleiet for», heter det i klagebrevet.

Initiativet er organisert av Progressive International, en internasjonal organisasjon som «som forener og mobiliserer progressive krefter».

Urettferdig og farlig

Snart to år inn i pandemien har høyinntektsland skaffet seg opp mot sju milliarder vaksinedoser og startet en tredje doserunde.

Lavinntektsland har på sin side bare fått rundt 300 millioner doser, og ifølge nylige anslag må folk flest i fattige land vente i to nye år før de er vaksinerte.

Verst er situasjonen i Afrika, der bare 6 prosent er fullvaksinerte.

I sin klage peker sykepleierne på at den globale skjevfordelingen ikke bare er «dypt urettferdig», men også livsfarlig for verden.

«Det skaper muligheter for utvikling av nye virusvarianter som kan være resistente mot tilgjengelige vaksiner», skriver de.

Nytt virus herjer

Advarselen har allerede blitt til virkelighet. Forrige uke dukket en ny virusvariant – omikron – opp i Sør-Afrika, med umiddelbare økonomiske ringvirkninger og nye innreiseforbud verden over.

Den nye varianten bidro også til at WTOs ministermøte – som skulle holdes i Genève i Sveits denne uka – ble avlyst.

Der skulle nettopp økt vaksinetilgang for fattige land et unntak fra Trips-avtalen være et av de sentrale temaene.

I WTO må forslag godtas ved full konsensus.

I mai gikk USA ut med retorisk støtte til forslag om oppheving av vaksinepatenter. Det ble feiret som et gjennombrudd, men siden den gang har lite skjedd for å følge det opp.

«Visse regjeringer beskytter profitten til store farmasiselskaper på bekostning av offentlig helse», heter det i klagen fra sykepleierne.

Norge åpner for unntak

Norge har kommet under knallhard kritikk for posisjonen som ble inntatt under regjeringen til Erna Solberg (H).

Fredag ettermiddag erklærte Norges ferske utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) – overfor VG – at Norge nå vil endre posisjon og «kan støtte unntak fra Trips-avtalen for patenter på covid-19-vaksiner hvis det er en del av et kompromiss».

Som svar på FN-klagen fra sykepleier-foreningene skriver Huitfeldt i en e-post til Klassekampen at «vi deler sykepleiernes bekymring».

«Å bekjempe pandemien i andre land er også i vår egen interesse og helt nødvendig dersom vi skal slå ned på pandemien», skriver Huitfeldt.

Om Norges nye posisjon i WTO-forhandlingene skriver departementet:

«Vi ser for oss et mindre vidtgående unntak enn forslaget fra India og Sør-Afrika. USAs signaler om en waiver for patenter på covid-19-vaksiner er et bedre utgangspunkt for forhandlinger».

Anniken Huitfeldt Mads Claus Rasmussen

Står fortsatt i veien

Kritikere lar seg imidlertid ikke overbevise av Norges siste utspill.

Fatima Hassan er menneskerettighetsadvokat, leder for den sørafrikanske helseorganisasjonen Health Justice Initative, og en av Sør-Afrikas mest profilerte helseaktivister.

«Dette er for lite, for seint. Det vi trenger, er en full fraskrivelse av rettighetene i avtalen, og at Norge slutter å leke politikk», skriver hun i en melding til Klassekampen.

Hassan peker på at Norges nye forslag i praksis fortsatt fungerer som en blokkering av forslaget fra Sør-Afrika og India. «Tiden er mot oss, og nå forlenger de lidelsene», skriver hun.

Leder for Attac Norge Hege Skarrud er enig.

«Det tar lengre tid at Norge nok en gang legger fram et mandat som tar utgangspunkt i at en skal forhandle med andre. Det tar tid. Det blokkerer. Å støtte det forslaget som over 100 andre land støtter, er det mest effektive å gjøre», skriver hun.

Skarrud er likevel positiv til at Støre-regjeringen går lenger enn både Solberg-regjeringen og et annet kompromissforslag fra EU.

Men det norske forslaget i seg selv er heller ikke godt nok, mener hun.

«Vi og vårt internasjonale nettverk av sivilsamfunnsorganisasjoner bekymra over at det kun nevnes et unntak på patenter til vaksiner, ikke på immaterielle rettigheter for vaksiner, legemidler og medisinsk utstyr», skriver hun.

Til VG kalte generalsekretær i Norsk Folkehjelp Henriette K. Westhrin det for «utrolig oppløftende nyheter» at den nye regjeringen, «i motsetning til Solberg-regjeringen», anerkjenner «at patenter står i veien for å komme ut av pandemien».

Leger uten grensers Erlend Grønningen sa at det imidlertid «ikke er noe særlig forpliktende i det løftet utenriksministeren kommer med her».

Fatima Hassan

«En skam»

Pandemien har til nå kostet minst fem millioner mennesker livet. Minst 115.000 av de døde er helsearbeidere.

«Sykepleiere har sett utrolig lidelse og død, og så mange har selv blitt syke og betalt den ultimate prisen», sier president for Brasils sykepleier-forening Shirley Diaz Morales i klagebrevet til FN.

Hun mener det nå «er langt på overtid at verdens regjeringer prioriterer folks helse over profitten til de multinasjonale selskapene».

«Det er en skam at nesten halve verdens befolkning fortsatt ikke har tilgang til covid-19-vaksinen. Så lenge dette fortsetter, er ingen av oss trygge», sier hun.