Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Tenketank-leder om svenske Vänsterpartiet: – De har blitt et stort og viktig parti:

Fra ydmykelse til seier

HARDERE STIL: Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar finner seg ikke i å holdes utenfor politisk innflytelse. Her intervjues hun etter avtalen ble inngått med Socialdemokraterna tirsdag kveld. FOTO: PONTUS LUNDAHL, TT/NTB

NY LINJE: Nooshi Dadgostar har gjort Vänsterpartiet til en maktfaktor i Sverige. I går gjorde hun Magdalena Andersson til landets første kvinnelige statsminister.

I Sveriges nasjonalforsamling tørket Magdalena Andersson en tåre i går. Hun var nettopp blitt historisk. Sosialdemokratenes partileder blir Sveriges første kvinnelige statsminister noensinne.

Gjennombruddet skjedde etter at hun kvelden før – etter måneder med politisk kaos – inngikk en samarbeidsavtale med en annen partileder som nå også beskrives som en seierskvinne: Vänsterpartiets Mehrnoosh «Nooshi» Dadgostar. Fra talerstolen i Riksdagen understreket også hun det historiske ved utnevnelsen: «Det som aldri fantes da jeg vokste opp, blir nå en selvfølge for min datter.»

Andersson trengte støtta fra Vänsterpartiet, som det siste året har markert seg som stadig sterkere i svensk politikk. Harde forhandlinger endte med at Dadgostar tirsdag kveld presset fram to viktige løfter fra Andersson:

  • At Vänsterpartiet ikke lenger skal holdes politisk utenfor.
  • Støtte til en pensjonsreform som ifølge partiene skal gi rundt «700.000 pensjonister opptil 1000 kroner mer i lommeboka hver måned».

Reformen var ikke en del av gårsdagens budsjettforhandlinger, men vil trolig behandles fra nyttår og bli viktig i opptakten valget neste år.

Ny kurs

Dadgostar tok over som partileder etter Jonas Sjöstedt i oktober i fjor. Siden har hun lagt partiet på en hardere linje.

Fra januar 2019 ble Sverige styrt av Stefan Löfvens sosialdemokratiske regjering basert på en avtale med det nyliberale Centerpartiet og Miljöpartiet. Avtalen – som ble kalt «Januariavtalet» – la opp til at Vänsterpartiet ikke skulle få noen som helst politisk innflytelse, og ble av Dadgostar sett på som ydmykende.

Etter at Centerpartiet i sommer foreslo en liberalisering av Sveriges boligmarked, ble det regjeringskrise, siden Dadgostar dermed sluttet seg til en mistillitserklæring mot regjeringen. Det endte med at Lövfen trakk seg, og Anderson trådte fram som ny statsministerkandidat.

– Under Dadgostar har Vänsterpartiet gått fra å være et protestparti uten innflytelse til et parti som nå har rykket helt fram til forhandlingsbordet. De har blitt et stort og viktig parti, sier Daniel Suhonen på telefon fra Stockholm:

Suhonen er selv sosialdemokrat og leder for den svenske tenketanken Katalys. Ifølge ham er ikke bare Andersson, men også Dadgostar, den store vinneren i dette spillet.

Han mener både Anderssons utnevnelse og Dadgostars gjennombrudd lover godt for venstresida foran valget i september 2022.

– Sosialdemokratiet i Sverige er på rett vei. Andersson får nå mulighet til å fornye regjeringen uten å ha tapt et valg. Nå kan venstresida kjøre på mot valget. Det kan bli en situasjon hvor de sosialistiske partiene øker sin stemmeandel for første gang på lenge, sier han.

Hva tenker du om at Andersson blir Sveriges første kvinnelige statsminister?

– Det var på tide, og ingen kunne vært mer egnet.

Lööfs høye spill

En tredje kvinnelig partileder, Centerpartiets Annie Lööf, sørget imidlertid for å legge en demper på Anderssons store dag.

Hun slapp Andersson gjennom i avstemningen om statsministerposten, men nektet å stille seg bak regjeringens statsbudsjett. Isteden sørget hun for at et modifisert forslag fra opposisjonen – Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna – lå an til å få flest stemmer.

«Det er jo idioti, men de vil ha den idiotien fram til valget»

DANIEL SUHONEN, KATALYS

Budsjettet skulle stemmes over i går ettermiddag – etter at Klassekampen gikk i trykken.

Endringen gjelder bare rundt 10 milliarder av budsjettet som totalt er på 174 milliarder svenske kroner.

– Nå får man ikke de beste godbitene fra smørgåsbordet. Det er trist, men det er ikke en katastrofe, sier Suhonen som mener at Centerpartiet med dette spiller «et høyt spill».

– Vänsterpartiet er jo en forutsetning for denne regjeringen. Da er det rimelig at de får innflytelse. Men det vil ikke Centern godta. Det er jo idioti, men de vil ha den idiotien fram til valget. Det er skadelig og skaper et inntrykk av rødgrønt kaos, sier han.

Suhonen tror likevel at Centerpartiet vil kunne gi Vänsterpartiet større innflytelse etter et valg der en rødgrønn blokk får flertall.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production