Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Bryter fem måneder med stillstandIran og verdensmakter skal møtes igjen

Skal snakke igjen

NEDGANGSTIDER: Sanksjoner har ført til hyperinflasjon. Iran ser nå etter alternativer i tillegg til atomavtalen for å få økonomien på beina igjen.FOTO: ATTA KENARE, AFP/NTB

ATOMAVTALE: Iran erklærer retur til forhandlingsbordet. Men det er utfordringer på veien, ifølge ekspert.

«Vi er enige om å starte forhandlingene før slutten av november», erklærte Irans utsending for atomforhandlingene, Ali Bagheri Kani, onsdag kveld etter flere måneder med stillstand. Bagheri Kani har den siste tida vært i Brussel for å diskutere framtida til atomavtalen med EU.

– Det vi vet, er at atomforhandlingene har velsignelsen til Irans øverste leder, Khamenei. Ingen store avgjørelser i utenrikspolitikken tas uten hans velsignelse, sier Pouya Alimagham til Klassekampen via videosamtale fra Boston i USA.

Han er historiker ved Massachusetts Institute of Technology og spesialiserer seg på det moderne Iran.

Trump skapte utfordring

– Donald Trump var veldig klar over at en ny amerikansk regjering kunne reversere hans avgjørelse om å forlate avtalen. Han innførte en rekke sanksjoner som skulle gjøre forsoning vanskelig, sier Alimagham.

Da USA trakk seg fra atomavtalen i 2018, gjeninnførte de alle sanksjonene som eksisterte i tida før atomavtalen ble signert.

Men sanksjonene Alimagham snakker om, er flere hundre tilleggssanksjoner som ikke er knyttet til atomprogrammet.

– Revolusjonsgarden, antakeligvis den viktigste delen av det iranske militæret, er nå sanksjonert av USA.

Alimagham forteller også at USAs utenriksdepartement erklærte Revolusjonsgarden som en internasjonal terrororganisasjon.

– Iran krever at disse sanksjonene fjernes, men ingen politiker i USA vil være den som fjerner dem, sier Alimagham.

Første steg

USA og Iran har de siste månedene vært uenige om hvem som må tilbake til avtalen først. USA mener at Iran må bøye seg for betingelsene til den forrige avtalen før USA vurderer sanksjonslettelse. Iran mener på sin side at USA først må fjerne sanksjonene, ettersom det var amerikanerne som brøt avtalen.

– Iran har også vist seg villig til å overholde sin del av avtalen og fulgte den til punkt og prikke i et år etter at USA trakk seg i håp om at de europeiske partene ville følge opp avtalen, sier Alimagham.

Europeiske selskaper ble likevel nødt til å forlate landet, og Iran trappet opp anrikningen av uran igjen.

– Den europeiske siden ville at Iran skal underkaste seg avtalen mens Iran visner bort under sanksjonene, sier Alimagham.

USAs plan B

Flere av USAs allierte har vært kritiske til atomavtalen siden samtalene med den iranske Rouhani-regjeringen begynte i 2013. Saudi-Arabia uttalte blant annet at de burde ha blitt rådspurt, mens Israel rett ut har vært motstander siden begynnelsen.

– I 2015 var Israels tidligere statsminister, Benjamin Netanyahu på besøk i Kongressen for å ta til orde mot avtalen presidenten var i ferd med å signere, forteller Alimagham.

«Iran prøver også å lære å leve med sanksjonene»

POUYA ALIMAGHAM, HISTORIKER

Da Klassekampen gikk i trykken i går, hadde ikke USA reagert på uttalelsene til Iran. USA har tidligere gått i samtale med Israel om en «Plan B» for Iran hvis atomavtalen ikke faller på plass. USAs utenriksminister Antony Blinken uttalte for to uker siden på en pressekonferanse med Israels utenriksminister at han foretrekker diplomati, men at de er villig til å ty til andre midler for å begrense Irans atomprogram.

Irans plan B

«Utenriksdepartementet kommer ikke til å være departementet for atomavtalen lenger», sa Hossein Amirabdollahian, Irans nye utenriksminister, i en tale til det iranske parlamentet i august. Kritikken var rettet mot forgjengeren, Javad Zarif. Sanksjonene skapte hyperinflasjon, og regjeringen til Hassan Rouhani ble refset for å ikke ha en alternativ plan for økonomien. Alimagham hevder at den nye regjeringen derfor ser etter alternativer.

– Ideelt sett vil Iran fjerne sanksjonene, men de prøver også å lære å leve med dem. En del av det er å fostre bedre forhold til Kina, Russland og naboland.

– Iran har sett til Vesten i over 200 år, nå prøver de å bryte den tradisjonen. De ser ikke lenger til europeerne, og er forsiktige i ønskene om å løfte sanksjonene.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production