Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Eu

EU lammes av uenigheter

Den europeiske gass- og strømkrisa avdekker sprekker i EU-samarbeidet:

PRESS: Folk demonstrerer mot kraftig økende strømpriser i Granada 19. september. Spania og andre land trygler forgjeves EU om å innføre tiltak for å få strømkrisa under kontroll. FOTO: JORGE GUERRERO, AFP/NTB JORGE GUERRERO

Torsdag møttes EU-ledere i et toppmøte der de galopperende gass- og strømprisene over hele kontinentet sto på dagsordenen.

Etter en periode med lave strømpriser under nedstengningene som følge av koronapandemien, har etterspørselen skutt til værs de siste månedene. Markedet sliter med å møte etterspørselen etter strøm, og europeere går en kald og svindyr vinter i møte.

Samtidig er EU-landene dypt uenige om hva unionen skal foreta seg, hvis noe.

Nasjonale tiltak

I mange land har krisa pågått en god stund: Allerede i august var spanjolers strømregning 35 prosent dyrere sammenlignet med samme måned i fjor. Siden har prisene fortsatt å øke.

Etter press fra borgere i harnisk har regjeringen i Spania og flere andre EU-land sett seg nødt til å innføre lokale tiltak – alt fra omfordeling av strømselskapenes profitt til skattekutt og utsatt betaling. Italias regjering har blant annet vedtatt å innføre skattekutt for å begrense skadeomfanget av prisstigningen. I tillegg skal systemkostnader fjernes fra strømprisen for familier og mindre bedrifter og fra gassprisen for alle.

Ifølge Italias statsminister Mario Draghi ville gass- og strømprisene i landet økt med henholdsvis 30 og 40 prosent i neste kvartal uten innblanding fra myndighetene.

Tiltakene anslås å koste den italienske staten rundt 30 milliarder kroner.

Også Hellas og Frankrike har innført nasjonale tiltak for å begrense krisa. Landene enes imidlertid om at nasjonale tiltak ikke er nok og har i forkant av denne ukas toppmøte bedt EU om å innføre drastiske regulerende tiltak.

Ingen hjelp å få

Men til tross for press fra noen medlemsland viser EU-kommisjonen liten vilje til å innføre radikale fellestiltak.

Kommisjonen la i forrige uke heller fram en «verktøykasse» – en rekke forslag til tiltak som medlemslandene oppfordres til å benytte seg av.

Spanske myndigheter er svært misfornøyde med kommisjonens mangel på handling. Ifølge landets minister for økologisk omstilling Teresa Ribera anerkjenner ikke EU-kommisjonen «den eksepsjonelle karakteren til situasjonen vi står i».

Spanske diplomater har ifølge Politico drevet lobbyvirksomhet på spreng den siste uka for å få flere land til å stille seg bak et krav om å reformere det europeiske spotmarkedet. Frankrike og Portugal skal ha uttrykt støtte til forslaget.

Krisas tidsperspektiv

Ikke bare er EU-landene uenige i om krisa krever felles løsninger eller ei. De strides også om hvorvidt løsningene bør være kortsiktige eller langsiktige.

EU-kommisjonen anslår at prisene vil stabiliseres på et lavere nivå innen april 2022. Det er det imidlertid flere land som har liten tro på.

Den spanske regjeringen kaller energiprisøkningen en av de viktigste sakene EU nå behandler og mener krisa vil vare og at den derfor krever langsiktige løsninger.

Andre land, som Tyskland, Nederland og Belgia, er på sin side skeptiske til inngripende reguleringer i møte med det de ser på som en kortvarig krise.

«Medlemslandene er veldig splittet», sier en EU-diplomat til Reuters.

«Det er ingen felles visjoner for hvilke handlinger som bør settes i verk, unntatt å følge verktøykassa og ty til nasjonale tiltak for å hjelpe sårbare innbyggere. Utenom det er det absolutt ingen enighet», fortsetter diplomaten.

I Russlands hender

Europa er i stor grad avhengig av gass fra Russland, som står for en tredel av Europas gassforsyninger.

Leveransene fra den russiske olje- og gassgiganten Gazprom er imidlertid ikke nok til å dekke den økende etterspørselen, og i motsetning til tidligere år viser Russland lite initiativ til å øke tilførselen.

Det spekuleres i om Russland drøyer å komme til unnsetning for å presse fram endelig godkjenning av Den nordeuropeiske gassledningen, Nord Stream 2, som skal frakte gass til Europa via Østersjøen.

«Den aktuelle situasjonen skyldes vårt overforbruk av fossilt brennstoff»

URSULA VON DER LEYEN,LEDER I EU-KOMMISJONEN

Manglende vilje til å øke tilførselen kan imidlertid få uønsket effekt for Russland.

«Mens Gazprom har respektert sine langsiktige kontrakter med oss, reagerte de ikke på høyere etterspørsel som de har gjort tidligere år», sa kommisjonsleder Ursula von der Leyen denne uka, ifølge Politico. Hun la til at dette sannsynligvis vil motivere EU til å øke innsatsen for å «akselerere investeringer i fornybar energi».

Gir klimapolitikk skylda

Også på spørsmålet om overgangen til fornybar energi har intern uenighet kommet til overflata de siste dagene.

Mens EU-kommisjonen, Tyskland og flere nordiske land mener økende og flyktige gasspriser burde sette fart på Europas skifte til fornybar energi, ba Polen denne uka om å justere eller utsette de planlagte klimatiltakene.

Både Polen og Ungarn gir det grønne skiftet skylda for de høye strømprisene. I et radiointervju la Ungarns president Viktor Orbán skylda på «byråkratene i Brussel» som «øker prisene på ikke-fornybar energi».

Denne kritikken avviser von der Leyen tvert.

«La det vært klinkende klart: Den aktuelle situasjonen skyldes vårt overforbruk av fossilt brennstoff. Mens gassprisene har skutt i været, har prisen på fornybar energi holdt seg stabil. Omlegging i grønnere retning fører til Europas energiuavhengighet», sa hun tidligere denne uka, ifølge NTB.

Onsdag gjorde diplomater fra land som Tyskland, Danmark, Nederland og Sverige det klart at de vil motvirke alle tiltak som kan undergrave EUs klimapolitikk.

Ingen konklusjon

Etter framleggelsen av «verktøykassa» kritiseres Europakommisjonen av noen for tomme ord og manglende handlekraft.

Likevel kommer de kritikerne i møte på ett punkt: De lover å vurdere et forslag om å få på plass et system for felles europeisk oppkjøp og lagring av gass. Forslaget ble lagt fram av Hellas, Italia og Spania.

Også dette forslaget har imidlertid motstandere som mener at felles oppkjøp og lagring av gass byr på omfattende tekniske utfordringer og enorme kostnader.

Det er ikke ventet noen konklusjon under torsdagens samtaler om økende europeiske strømpriser. Trolig vil saken sendes videre til EUs energiministres hastemøte 26. oktober.