ELDGAMMEL OST: Øl og blåmuggost var vanlig kost allerede for 2700 år siden. Dette viser genanalyser av menneskelort fra gamle saltgruver i Østerrike. Saltgruvene har et miljø som gjør det mulig å bevare DNA-et over et så langt tidsrom. I gruvene ble det funnet DNA fra sopper som Penicillium roqueforti og Saccharomyces cerevisiae, som den dag i dag blir brukt til å fermentere mat og drikke – i dette tilfellet blåmuggost og øl, ifølge Current Biology.
Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Fruktens fokalfarger
VitenFarger
Svaret på fargegåten kan ligge i apenes fruktpreferanser.
I antropologien har det lenge vært uenighet om hvordan folkegrupper gir ord til farger. Farger finnes jo i et spektrum, der fargene glir over i hverandre uten klare grenser. Så hvor skal man sette skille mellom for eksempel blått og grønt? Ett eller annet sted i det blågrønne, men hvor? Og da kan man også stille et annet spørsmål: Hvorfor akkurat blått versus grønt? Hvorfor ikke et eget ord for blågrønt, med et skille til blått/indigo på den ene siden og til gult/grønt på den andre? Hvorfor deler vi opp spekteret akkurat på den måten vi gjør?