Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Finansminister Vedum gir de borgerlige mye av skylda for de skyhøye strømprisene:

Ingen mirakelkur mot krisa

REKORDHØYE PRISER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og regjeringen har arvet en strømkrise fra sine borgerlige forgjengere. Nå jobbes det på spreng for å få kuttet strømregningen. FOTO: SIGVE BREMER MEJDAL

DYRT: Regjeringen vil ha ned strømprisene, men finansministeren er klar på at det ikke finnes noen kjapp løsning på strømkrisa.

Den nye regjeringen har fått en real strømkrise i velkomstgave. De siste dagene har prisrekord etter prisrekord blitt slått i Sør-Norge og på Østlandet. Prisene vil variere fra dag til dag, men i snitt forventer analytikere rekordhøye strømpriser som kan vare helt til april.

Klassekampen og andre medier har allerede rapportert om folk med dårlig råd som kutter lys og oppvarmingen for å få ned strømregningen.

Ser alvorlig på situasjonen

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er bekymret over utviklingen. Regjeringen har startet arbeidet for å få ned prisene, men Vedum kan ikke love tiltak som vil gi store og raske kutt på regningen i vinter.

– Det er ingen mirakelkur. Vi ser nå effekten av vedtak som ble gjort for mange år siden. Større grep som vil få ned prisene mye, vil ta tid, sier Vedum.

Han mener høyere strømpriser har vært en ønsket utvikling under åtte år med borgerlig styre. Som eksempel trekker han fram at elavgifta, som legges som påslag på strømprisen, har økt med 50 prosent under de borgerlige.

– De ville ha høyere strømpris. Der har de virkelig levert, sier Vedum.

Uansett hvem som har skylda for prisen, er det Ap/Sp-regjeringen som får ryddejobben.

På lang sikt er regjeringens mål å få ned prisene gjennom økt kraftutbygging. De skal også utrede hvordan krafteksporten påvirker strømpriser og forsyningssikkerhet og vurdere tiltak.

– De planene hjelper lite for de som vil slite med strømregningen i vinter?

– Vi jobber nå med hvilke grep man kan ta på kort sikt. Det handler om målrettet hjelp til de som får økonomiske tilskudd som bostøtte. Så ønsker vi også å avhjelpe situasjonen for pensjonisten, snekkeren og alle andre som får utfordringer når strømregningen blir veldig høy, sier Vedum.

Han trekker fram eksempler på konkrete avgifter som kan reduseres.

– Kutt i elavgifta og tiltak på nettleie kan få kostnadene ned, sier Vedum.

– Elavgifta utgjør rundt 17 øre per kilowattime, mens prisen for mange nå er på over to kroner kilowattimen. Redusert elavgift vil vel ha liten effekt?

– Det er dilemmaet. Vi vet godt at situasjonen fortsatt vil være krevende med hjelp der, men det vil hjelpe litt mot de høyeste prisene, sier Vedum.

Sp har hatt som mål å kutte elavgifta med 50 prosent. Hvor langt den nye regjeringen vil gå, mener han det er for tidlig å gå ut med.

Høy terskel for støtte

For de som har minst, lover regjeringen å heve bostøtta for å kompensere for økte strømpriser. Problemet er at du må være lutfattig for å kvalifisere til bostøtte.

– Gjennomsnittshusholdningen som får bostøtte, har en inntekt på 12.500 i måneden. Det betyr at uføre på minstesats og minstepensjonister stort sett tjener for mye til å kvalifiseres. Er det aktuelt å heve satsen for hvem som skal få?

– Det er regjeringen bevisst på. Nå jobber vi så raskt vi kan med tiltak, men det blir feil å være mer konkret før ting er klart, sier Vedum.

Julegave fra Statnett

Senterpartiet har lenge pekt på krafteksport til utlandet som en av årsakene til de høye strømprisene. Har de rett, kan prissituasjonen snart gå fra vondt til verre.

I oktober åpnet den massive kabelen North Sea Link til England for halv drift. Statnett planlegger å åpne for full eksport i kabelen rundt jul.

– Er du bekymret for hva som skjer når North Sea Link åpner for full drift?

– Jeg er ikke kraftanalytiker, så skal ikke spå på effekten av en enkelt kabel. Men for regjeringen er det viktig å gå inn i hvordan kablene påvirker pris- og forsyningssituasjonen. Derfor åpner vi ikke for nye kraftkabler i den neste fireårsperioden, sier Vedum.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production