Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Jason er en «nasjonalskatt», ifølge kritiker. Men Kulturrådet kjøper ikke inn den nye boka hans:

Ikke råd til Jason

PROFIL: John Arne Sæterøy, alias Jason, er en av Norges mest anerkjente tegneserie­skapere. Det hjalp ikke da «God natt, Hem» skulle opp til vurdering i Kulturrådets tegneserieutvalg. FOTO: TOR G. STENERSEN, AFTENPOSTEN

Kulturrådet sier nei til tegneserier av høy kvalitet. Et samlet tegneseriemiljø krever at budsjettet økes.

Han har vært en sentral skikkelse i det norske tegneseriemiljøet i flere tiår og har opplevd suksess også i andre land, som USA og Frankrike.

Men da Kulturrådet skulle vurdere John Arne «Jason» Sæterøys nyeste utgivelse «God natt, Hem» for innkjøp til bibliotekene, konkluderte vurderingsutvalget med avslag.

Tegneseriekritiker og -skaper Øyvind Holen er overrasket over at porten er blitt for trang for Jason. Han mener utgivelsen er en «gjennomsnittlig god Jason-utgivelse», som riktignok forutsetter et visst kjennskap til forfatterskapet, da tegneserieskaperen leker seg med gamle historier og figurer.

Samtidig sier Holen at norsk tegneserieproduksjon de siste årene har vokst seg forbi budsjettet til innkjøpsordningen – og at det derfor er forventet at gode titler ikke lenger kommer gjennom nåløyet.

– Det er selvfølgelig hårreisende at en nasjonalskatt som Jason ikke blir kjøpt inn, men samtidig betyr det at nivået på tegneserier er blitt veldig høyt, sier han.

Innkjøpsordningen for nye norske tegneserier er selektiv, noe som betyr at vurderingsutvalget må forholde seg til et avgrenset budsjett.

Til sammenlikning er innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur automatisk, slik at alt som holder minstekravet til kvalitet, kjøpes inn.

– Det er veldig naturlig å tenke at budsjettet for tegneserier må opp nå, sier Holen, som likevel ikke vil ha en «automatisk» ordning.

– Nei, for meg blir det dobbelt opp med krykker og støttehjul.

Ordningen er «sprengt»

I juni gikk over 100 tegneserieskapere sammen om et spesialtegnet demonstrasjonstog. Med toget fulgte et krav om økte midler til tegneseriepotten i Kulturrådet.

«Serieskapere har lenge vært underprioritert i innkjøpsordningen, og tålmodigheten har tatt slutt», het det i oppropet.

Morten Harper, leder av Kulturrådets vurderingsutvalg for tegneserier, har stor forståelse for frustrasjonen. Da utvalget skulle gjøre opp status for 2020, ble en av konklusjonene at «de økonomiske rammene er sprengt».

«Utvalget opplever at den økonomiske ramma er svært trang og gjør at selv enkelte serier av høy kunstnerisk kvalitet ikke kan bli innkjøpt», het det.

I 2015 og 2016 hadde ordningen 21 påmeldte utgivelser per år og en innkjøpsprosent på 81. I fjor ble det påmeldt 37 tegneserier, hvorav 62 prosent ble innkjøpt. I år er det kommet 50 søknader.

– Vi i utvalget observerer og føler på at det er mange gode og interessante utgivelser som fortjener innkjøp, men som vi ikke har budsjett til, sier Harper.

Forstår reaksjonene

Formålet med innkjøpsordningen er at det blir skapt, gitt ut, spredt og lest nye norske tegneserier av høy kvalitet. I vurderingsutvalgets diskusjon om kvalitet skal utvalget blant annet legge vekt på følgende:

  • Om den påmeldte utgivelsen framstår som et helhetlig verk.
  • Om den har tilstrekkelig kunstnerisk og/eller språklig og håndverksmessige kvaliteter.
  • Om den har vært underlagt et nødvendig redaksjonelt arbeid.

– Betyr det at alle tegneseriene som er kjøpt inn i år, er bedre enn Jasons utgivelse?

– Ut fra utvalgets vurdering er det som er kjøpt inn, mer verdt å prioritere ut fra mandatet ordningen har, sier Morten Harper.

«Jeg synes boka er veldig bra, og den har fått gode kritikker i inn- og utland»

SVEIN STØRKSEN, FORLAGSSJEF I MAGIKON

Han legger til at han ikke kan kommentere vurderingene som er gjort rundt konkrete titler.

– Har du forståelse for at flere opplever det som oppsiktsvekkende at Jasons tegneserie ikke ble kjøpt inn?

– Jeg kan ikke si direkte hvorvidt det er oppsiktsvekkende eller ikke, men han er en sentral tegneserieskaper og kanskje den med størst internasjonal anerkjennelse, så det sier i hvert fall noe om hvor stramt budsjettet er.

Har ikke råd til flere avslag

Svein Størksen er sjef i forlaget Magikon, som gir ut Jasons tegneserier.

Han vil ikke spekulere i hva som har gjort at «en så sentral aktør» ikke ble vurdert som god nok til innkjøp, men han understreker at situasjonen er alvorlig for forlaget og forfatteren.

– Det er enormt mye arbeid som er lagt ned i en slik utgivelse, og markedet i Norge er ikke stort nok til at man kan leve av kun salg i bokhandel. Vi er nokså avhengige av at Kulturrådet kjøper inn til bibliotekene, sier Størksen.

Han forteller videre at Magikon må vurdere om forlaget har råd til å gi ut Jasons bøker i Norge dersom det siste avslaget ikke viser seg å være et engangstilfelle.

– Vi har ikke en økonomi som gjør at vi kan gå i minus på mange titler. Magikon har hatt én til to påmeldinger til innkjøpsordningen for tegneserier i året, og vi har aldri fått avslag før nå, sier han.

– Er «God natt, Hem» like god som andre Jason-utgivelser?

– Jeg synes boka er veldig bra, og den har fått gode kritikker i inn- og utland. Dette er et selvstendig verk, samtidig som det forholder seg til karakterer i tidligere verk, sier Størksen, og legger til:

– Det er også viktig å huske på at man må kunne se et forfatterskap under ett. Det blir ikke like enkelt når bibliotekene mangler utgivelser.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production