Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Pengesterke konservative grupper setter kvinners rettigheter under press i europeiske land:

Skyr ingen midler i kamp mot abort

ABORTKORS: Det ble stor oppstand i Italia da man oppdaget at abortmotstandere hadde gravlagt fostre, etter lovlige aborter, på en kirkegård i Roma – og skrevet kvinnenes navn på korsene. FOTO: ANTONIO MASIELLO, GETTY IMAGES

MEKTIGE: Religiøse grupper, russiske oligarker og amerikanske milliardærer har gitt milliarder til kampen mot retten til abort i Europa.

Cristina trodde hun skulle besvime av sjokk. Hun sto på en kirkegård i Roma og stirret på et jernkors som var presset ned i bakken.

Der sto både fornavnet og etternavnet hennes.

– Det var som om hjernen min smeltet, forteller Cristina.

Hun oppdaget navnet på korset forrige høst, et år etter at hun hadde fått foretatt en sein abort. Grunnen var at fosteret hadde en hjertefeil og antakelig ikke ville overleve. Samtidig hadde legene fortalt at hennes eget liv var i fare.

Det var fosteret som nå lå i jorda på kirkegården – under hennes navn. Mye tyder på at det var en katolsk antiabortgruppe som fikk utlevert fosteret fra sykehuset for deretter å sette moras navn på korset. Uten samtykke.

Kvinnesaksgrupper har talt opp tusen tilsvarende graver på Flaminio-kirkegården. De ligger på den delen av kirkegården som antiabortgrupper kaller «englenes jord».

– Aborten i seg selv hadde gitt meg så mye smerte, og nå måtte jeg tåle å bli hengt ut, sier Cristina, som ikke vil ha sitt fulle navn i avisa, av frykt for å bli utsatt for sjikane.

– At de skriver navnet mitt på en grav, er det samme som å si at jeg – på grunn av det jeg har gjort – allerede er død for dem.

Mørk bølge

Saken med gravene medførte ramaskrik. Kvinnesaksgrupper ser det som et ledd i en giftig kamp om abortrettighetene i Italia. Religiøse og konservative grupper har trappet opp kampen, både ved å henge ut kvinner som foretar abort, og presse på for å gjøre det vanskeligere.

– Det er en mørk bølge som skyller inn over oss, og det foregår ikke bare i Italia. Mange steder blir det vanskeligere å ta abort, sier Giorgia Alazraki, jordmor og representant for organisasjonen Laiga, en sammenslutning av gynekologer, narkoseleger og jordmødre.

Religiøse grupper fra USA, Russland og Europa forsøker å ødelegge for kvinners rettigheter – særlig abort- og LHBT-rettigheter. En ny rapport fra European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights (EPF), et nettverk av europeiske parlamentsmedlemmer med base i Brussel, viser hvordan disse gruppene ved hjelp av store pengesummer oppnår stadig mer innflytelse.

– Disse gruppene har enorme midler til rådighet, og de bruker dem til å motarbeide abortrettighetene i flere land, sier Neil Datta, leder av EPF og forfatter av rapporten Tip of the Iceberg.

Den avslører at 54 konservative og religiøse organisasjoner fra 2009 til 2018 har pumpet seks milliarder kroner inn i arbeidet mot blant annet abortrettigheter.

Amerikanere og russere

Amerikanske aktører har brukt 700 millioner kroner på saken i Europa, mens 1,6 milliarder kroner har kommet fra Russland, særlig fra oligarker med tette bånd til Kreml. Fire milliarder kommer fra europeiske grupper.

Ifølge rapporten brukes pengene særlig på kampanjer, politisk lobbyarbeid og til juridiske konflikter.

Rapporten tegner et bilde av et multinasjonalt samarbeid mellom «religiøse ekstremister og aktører på den ytterste høyrefløyen», og de ruster kraftig opp: De brukte 190 millioner på innsatsen i 2009, men hele 830 millioner i 2018.

– Disse gruppene er utrolig godt organisert og finansiert, og det er ganske sjokkerende å se hvor mye penger det er i omløp, sier Bjarne B. Christensen, generalsekretær i den danske organisasjonen Sex og Samfund.

Han mener at rapporten bør være en øyeåpner for det europeiske samfunnet.

– Vi har sovet i timen og ikke sett det større bildet. Det står mye på spill her, sier han.

Irene Donadio fra International Planned Parenthood Federation (IPPF) advarer:

– Midlene fra fundamentalistiske grupper har stor innflytelse. De er med på å forsterke en negativ utvikling i mange europeiske land, med voldsomme angrep på særlig kvinners rettigheter.

FORBUDT: Her protesterer kvinner mot det tilnærmede totalforbudet som trådte i kraft i Polen i år. FOTO: WOJTEK RADWANSKI, AFP/NTB

Neil Datta har navngitt ti amerikanske aktører som er med på å finansiere antiabortkampen i Europa.

Amerikanske grupper har blitt stadig mer synlige i Europa. «De eksporterer tiår med erfaring som USAs kristne høyreside har samlet innen pengeinnsamling og politisk mobilisering», heter det i rapporten.

– I USA har konservative tenketanker rustet opp de siste tiårene. Jeg er redd vi vil se arbeid inspirert av dette i Europa, sier Bjarne B. Christensen.

At amerikanerne investerer i abortkampen i Europa, er også et defensivt trekk for å beskytte USA mot progressive ideer, mener Neil Datta.

Russerne har en liknende motivasjon. Men det handler mange andre ting også.

De russiske pengene kommer ifølge rapporten gjennom organisasjoner som har forbindelse til to russiske oligarker, Vladimir Yakunin og Konstantin Malofeev.

– De vil framstille Russland som en redning for de konservative i Europa, sier Datta.

– Samtidig forsøker de å splitte europeerne ved å gi næring til en identitetspolitisk kamp.

Støper kulene

Den største andelen av de høyrereligiøse midlene kommer imidlertid fra Europa selv. Organisasjonene som står bak, har blant annet arbeidet i Polen, et land der abortrettighetene er svekket på dramatisk vis. En dom fra tidligere i år har medført et nesten totalt abortforbud.

Ifølge Datta henger vedtaket nøye sammen med innsatsen fra ultrakonservative religiøse organisasjoner med forbindelse til utlandet. De har støpt de ideologiske kulene som har sikret alt fra abortstramninger til såkalte LHBT-frie soner. Wanda Nowicka, medlem av opposisjonen i det polske parlamentet, understreker imidlertid at utviklingen også henger sammen med fundamentalistiske strømninger i det polske samfunnet. Men støtta fra internasjonale organisasjoner, både i form av penger og inspirasjon, har akselerert utviklingen.

TEXAS: Abortmotstanderne i USA vant et slag da høyesterett nylig lot være å blokkere Texas’ nye abortlov. FOTO: MANDEL NGAN, AFP/NTB

– Pengene er avgjørende. De har en hær av advokater i rettssalene, og de fører store kampanjer, sier Nowicka.

– Polen er den viktigste slagmarka, men også et laboratorium. Disse kreftene vil utnytte nettverket sitt og begynne å følge samme modell andre steder, særlig i de andre østeuropeiske landene.

Samme bekymring har Bjarne B. Christensen.

– Det som skjer i Polen, er et uttrykk for et konkret angrep mot kvinners rettigheter, og det er dessverre absolutt ikke et isolert tilfelle, sier han.

Aktivister og menneskerettighetsorganisasjoner peker på at abortrettighetene er under angrep i en lang rekke land, blant annet i Romania, Ungarn, Kroatia og Slovakia.

Italia er også ei slagmark. Det er over fire tiår siden det ble tillatt med abort i de første tre månedene av graviditeten – og seinere hvis kvinnens liv eller helse er i fare. Men i realiteten blir det stadig vanskeligere.

Leger nekter

Flere og flere leger nekter å foreta inngrepet. Ifølge det italienske helsedepartementet gjelder det 70 prosent av legene i landet, i noen områder over 90 prosent.

Jordmora Giorgia Alazraki, fra organisasjonen Laiga, beskriver hvordan de som er villige til å utføre aborter, fordømmes av venner, familie og kolleger.

– Vi blir uthengt selv om vi bare hjelper kvinner med det som er lovlig, sier hun.

Samtidig har abortmotstanden blitt mer høylytt på den italienske høyresida, som i de siste årene har brukt fundamentalistisk retorikk og kristendommen som en identitetsmarkør. Og i byer der ytre høyre har makta, blir abort stadig vanskeligere. Byrådet i Verona har vedtatt å «forhindre aborter»: Leger oppfordres til å fraråde inngrepet og at kvinner som ønsker å avslutte graviditeten, må først konsultere antiabortgrupper.

Irene Donadio fra IPPF mener regjeringene og EU må få øynene opp for hvor mektig antiabortorganisasjonene holder på å bli.

– Vi må matche de finansielle musklene til de fundamentalistiske gruppene, sier hun.

©Information Oversatt av Lars Nygaard

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production