Når hele Norge gjør sitt valg, står vi, de stemmerettsløse, utenfor og prøver å finne vårt politiske fotfeste. Jeg finner mitt i studenttilværelsen min her i landet.
Høsten 2013 hadde jeg mitt første opphold i Norge som utvekslingsstudent i Bodø. Takket være det norsk-russiske samarbeidet i det akademiske Arktis, fikk jeg stipendet north2north til oppholdet. Stipendet var minimalt. Et blått telt med gratis boller midt i sentrum ble derfor de russiske studentenes paradis.
Med bollene fikk vi også info om stortingsvalget. Hva heter deres kandidat igjen? spurte vi takknemlig. Erna Solberg, svarte de blåkledde. Jeg og mine medstudenter var enige om at vår stemme ville gått til Erna – dama som dekket de utenlandske studentenes grunnleggende behov – hvis vi bare hadde hatt en stemme å gi.
Høst 2021: Jeg bor i Norge, har permanent oppholdstillatelse, og jeg er student igjen. To uker før valgdagen er Stavanger en fargerik folkefest. Det norske passet er inngangsbillett. Jeg står utenfor og takker nei til brosjyrer. Barna løper forbi med blå potetgullposer i hendene. Høyregull, står det på dem. Etter noen år i Norge har mine grunnleggende behov endret seg, og jeg takker nei. Noe som var så enkelt i 2013, blir vanskelig i dag: Hvem ville jeg gitt stemmen min til, hvis jeg hadde en?
«Jeg var en heldiggris som rakk det siste toget.»
Høsten 2015 flyttet jeg til Norge for å ta mastergrad ved UiT i Alta. For å kunne søke studieopphold, måtte jeg som russisk statsborger vise frem mitt økonomiske grunnlag, det vil si «nok penger å leve for» i Norge. UDIs nåværende sats ligger på 126.357 kroner i året, og den var ikke mye mindre da; med et masterstudium måtte beløpet dobles. Og hadde jeg måttet finne de pengene selv, ville dette innlegget aldri ha funnet sted.
Men her sitter jeg og skriver, så alt klaffet for meg. Jeg fikk stipend og lån gjennom Lånekassens såkalte kvoteordning – støtteordningen for studenter fra utviklingsland, land på Vest-Balkan, i Øst-Europa og i Sentral-Asia. Likevel forsto jeg hvor heldig jeg var kun da jeg, like etter, fikk vite at kvoteordninga skulle avvikles.
Da Norsk studentorganisasjon arrangerte en debatt om «politikk som er relevant for studentene» i Stavanger, var jeg lett å be. Det snakkes om det såre – om mangel på studentboliger, hyblifisering, det private boligmarkedet, om stipendet er nok til å leve av. Når debatten vender seg til utenlandske studenter, er det to ytterpunkter. Stortingskandidaten fra Rødt sier at det skal være gratis for alle å få høyere utdanning i Norge uansett nasjonalitet. Representanten fra Frp mener at utenlandske studenter må betale. Det siste får meg for første gang til å tenke på dem som ble igjen på stasjonen da jeg hoppet på det siste kvoteordningstoget. Er toget gått?
Selv om jeg fremdeles er partiløs, er spørsmålet «hvem ville jeg gitt stemmen min til?» i dag lettere å besvare. Det gjelder å velge side, og tanken på de andre, mindre heldige, er et sikkert tegn på at jeg har valgt min. I stedet for å tro at jeg er utenfor, vil jeg fokusere på det jeg har. Jeg var en av de siste kvotestudentene, en heldiggris som rakk det siste toget. Mens andre bruker stemmeretten sin, bruker jeg det jeg har – min stemme: Tenk på deg selv, og tenk på de andre!