Atombomba USA slapp over Hiroshima i Japan 6. august i 1945, veide 20 kilo. Den drepte umiddelbart 80.000 mennesker og såret over 100.000, ifølge Store norske leksikon. Med atombomba ødela USA størsteparten av byen, og tre dager seinere slapp de en atombombe også over byen Nagasaki, som drepte 40.000 mennesker øyeblikkelig. Ødeleggelsene og de menneskelige tapene – både umiddelbare og i tida og årene som fulgte – står uten sidestykke i verdenshistorien.
Sommerens ekstremvær viser at klimapolitikken har mislyktes.
Ingen unnskyldninger
«Du forventer ikke at mennesker dør på grunn av flom i Tyskland. Du forventer det kanskje i fattige land, men ikke her. Men alt gikk for raskt, for fort.» Dette sitatet fra en kvinne i bygda Arloff som ble rammet av de dødelige flommene i juli, sier veldig mye. Forventer vi at klimaendringene vil gi mer ekstremvær i verden? Jo, det kan vi godt forstå. Forventer vi at det påvirker været her vi bor også? Kanskje det. Men forventer vi at det kommer så mye regn at en vegg av vann raser inn i stua di? Nei, selvfølgelig ikke. Så ille er det vel ikke, eller?
Stefan Sundström, Anna Blix, Kathrine Kinn, Frans-Jan Parmentier og Anne Sverdrup-Thygeson skriver om natur, miljø og landbruk i Klassekampen hver fredag.