Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Eksplosjonen

  • 21. november 2013 ankret det moldovsk-registrerte lasteskipet MV Rhosus opp i havna i Beirut i Libanon. Om bord var 2750 tonn av stoffet ammoniumnitrat, som blant annet brukes i eksplosiver og kunstgjødsel, på vei til en sprengstoff-fabrikk i Mosambik. Årsaken til at skipet endte opp i Beirut, er uklar: Både motortrøbbel og manglende midler til å passere Suezkanalen er trukket fram. Det som er sikkert, er at skipet med den dødelige lasta ble værende i havna. Etter hvert som regningene fra havneavgiftene hopet seg opp, ble ammoniumnitratet konfiskert og plassert i et lager. Eieren gikk konkurs, mannskapet ble etter lang tid i limbo sendt hjem, og skipet sank til slutt i 2018. Men lasta ble liggende i Hangar 12 fram til 4. august i fjor, da en brann brøyt ut i lageret. Eksplosjonen som fulgte, tok livet av mer enn 200 mennesker, såret over 6500 og gjorde mer enn 300.000 hjemløse.
  • I året som har gått siden eksplosjonen, har det blitt rettet mange pekefingre, men lite konkret har skjedd for å straffe de ansvarlige. Libanesiske myndigheter lovet en undersøkelse som skulle gi «resultater innen fem dager». Siden den gang har to dommere blitt utnevnt for å undersøke saken. Den første ble avskjediget da han forsøkte å sikte sittende statsminister Hassan Diab og tre av hans ministre for «uaktsomhet og forårsaking av hundrevis av dødsfall». Hans etterfølger har bedt om å få opphevet immuniteten til politikere, en avgjørelse som i Libanons tvilsomme politiske system ligger hos de samme politikerne. I stedet har rundt 25 lavere embetsmenn som jobbet i havna, endt opp i fengsel. Det til tross for at havnemyndighetene gjentatte ganger ba om hjelp til å håndtere den livsfarlige lasta.
  • Den samme udugeligheten og korrupsjonen som muliggjorde katastrofen, sørger nå for at politikerne slipper å stå til ansvar. Samtidig uteblir mye nødhjelp av frykt for at den skal ende i lomma på korrupte politikere. At Libanon snart har vært uten en ordentlig regjering i ett år, mens økonomien synker ned i en stadig verre krise, er som salt i såret for ofrene.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production