Du kan bla til neste sideBla med piltastene

I tillegg til framtidige pandemier som vi vet vil komme, kan klimaendringene og internett også by på stygge overraskelser.

Når den sorte svanen lander

SJELDEN FUGL: «Sorte svaner», en betegnelse på uforutsette hendelser, har flere ganger sendt historien i nye retninger. Covid-19 er det nyeste eksempelet på dette. Men det vil komme flere sorte svaner – og de trenger ikke alltid bringe med seg dårlig nyheter, skriver Bjørn Vassnes.FOTO: STR / AFP (CHINA OUT)

Pandemien har lært oss hvor fort vårt samfunn kan vippes av pinnen.

Jo da, vi var «forberedt» på en pandemi. Men ikke noe så omfattende og dramatisk. Covid-19 ble derfor et klassisk eksempel på en sort svane, en uforutsett hendelse av stor betydning. Ifølge Nicholas Taleb, som introduserte begrepet, har «sorte svaner» (etter en fugl man ikke visste fantes, før den dukket opp i Australia) flere ganger sendt historien i nye retninger. Tenk på 11. september 2001, på krakket i 1929, men også på oppfinnelser som endret verden fullstendig, som internett. Og som ingen perspektivmeldinger hadde hatt fantasi til å nevne. I flere år har jeg hatt glede av å forelese om sorte svaner for offentlige planleggere, inntil dette selv ble et offer for en slik, og avlyst, som så mye annet det siste året.