Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Å gå fra land til vann bød på utfordringer havdyr nå mestrer med glans.

Calamari på dypet

HAVETS KONGE: Barde­hvalene mangler tenner, men filtrerer mat og havvann gjennom lange hornplater som kalles barder. Her skimter vi de gule bardene til en gråhvalkalv. FOTO: MARC WEBBER, USFWS Marc Webber/USFWS

Jo mer jeg forsker på de store dyra i havet, jo mer fascinerende blir de tilsynelatende enkle spørsmålene. Som det å spise. For hvordan gjør man egentlig det under vann? Hvis jeg dykker og åpner munnen for å spise en fisk som svømmer forbi, er den eneste konsekvensen at jeg sekunder etterpå er ved overflaten, harkende og spyttende med systemet fullt av saltvann.

Stefan Sundström, Anna Blix, Kathrine Kinn, Frans-Jan Parmentier og Anne Sverdrup-Thygeson skriver om natur, miljø og landbruk i Klassekampen hver fredag. Lene Liebe Delsett er gjesteskribent.