Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Assange-anke

  • Det var merkbart at USAs utenriksminister Anthony Blinken syntes spørsmålet var ubehagelig. Da den franske journalisten Rémy Buisine for et par uker siden intervjuet Blinken, ba han ministeren kommentere kravene om å droppe saken mot Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. «Jeg forstår spørsmålene, og jeg forstår følelsene», sa Blinken, men la til at han måtte «la det juridiske systemet gå sin gang». Var det snakk om en hvilken som helst vanlig rettssak, ville dette kanskje vært et akseptabelt svar fra en regjeringspolitiker. Men prosessen mot Julian Assange kan bare beskrives som alt annet enn vanlig.
  • Dagen etter Blinkens kommentar slapp den islandske avisa Stundin en bombe. Gjennom flere intervjuer med et av USAs nøkkelvitner i saken, den tidligere Wikileaks-tilknyttede islendingen Sigurdur Thordarson, har det kommet fram at vitnet bløffet om sentrale anklager mot Assange. Som Klassekampen skrev i går, har det svindel- og overgrepsdømte vitnet med kallenavnet «Siggi hackeren», som FBI brukte som informant, blant annet innrømmet følgende: Assange beordret ikke hacking for å få tilgang på telefonopptak av islandske parlamentarikere, og benyttet seg heller ikke av stjålne bankdokumenter fra Landsbanki, slik USAs utvidede tiltale hevder. Varsleren Edward Snowden har omtalt avsløringen som «slutten på saken mot Julian Assange».
  • Assange, som via Wikileaks har publisert dokumentasjon om mulige amerikanske krigsforbrytelser, har vært innesperret i det britiske høysikkerhetsfengselet Belmarsh i over to år. Før det tilbrakte han sju år i Ecuadors ambassade i London, med frykt for utlevering til USA. I går kom nyheten om at amerikanerne får anke den britiske dommen fra januar som hindret utlevering. Donald Trumps administrasjon siktet Assange for 17 brudd på spionasjeloven fra 1917, og han risikerer en dom på opptil 175 år. Spørsmålet er hva Trumps etterfølger Joe Biden vil gjøre. Som visepresident kalte han Assange en «høyteknologisk terrorist». Som president har Biden en sjanse til å avslutte denne saken.
Bildet av Wikileaks' Julian Assange er tatt 19. mai 2017 ved Ecuadors ambassade i London.
Serie

USA vs. Assange

Klassekampen følger konflikten mellom Julian Assange og USA.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production