Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Vänsterpartiet i hardt vær etter at de stemte for mistillitsforslag:

Får tillitserklæring

MISTILLIT: Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar snakker med pressen etter at regjeringen ble felt i forrige uke. FOTO: ANDERS WIKLUND, NTB Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN

SVENSK DRAMA: Vänsterpartiet gjorde alt rett etter at Socialdemokraterna kom med et «dritt-kompromiss», sier sosialdemokratisk tenketank-sjef.

Etter at Vänsterpartiet i forrige uke var med på å felle Stefan Löfvens regjering, har flere sosialdemokrater vært rasende på dem.

Da Löfven meldte sin avgang, sa han at Vänsterpartiet hadde «alliert seg med høyreekstreme» da de stemte for Sverigedemokraternas mistillitsforslag.

Sosialdemokratiske kommentatorer Klassekampen har snakket med, deler imidlertid ikke synet hans.

«Politisk spill»

– Stefan Löfven og Socialdemokraterna drev med et politisk spill da de la fram forslaget om fri fastsettelse av husleie i nybygde boliger. Det var et feilgrep, sier Daniel Suhonen.

Han leder den svenske tenketanken Katalys og er grunnlegger av den sosialdemokratiske foreningen Reformisterna.

Suhonen tror partiet planla en strategi som slo feil ut, og at Vänsterpartet tok sjansen på å påvirke prosessen. Löfvens forslag handler om fri fastsettelse av husleie i nybygde boliger.

– Jeg tror de skulle stille boligspørsmålet på et tidspunkt der Vänsterpartet skulle tenke at det ikke var verdt å krangle om det. Det var veldig mislykket av Socialdemokraterna å komme med forslaget før det gikk til votering. Så det har vært en jævlig dårlig prosess, sier han.

Ifølge Suhonen var det også et feilgrep av dem å komme med det han kaller «et dritt-kompromiss», som gikk ut på at partene i boligmarkedet skal forhandle fram til 1. september om en løsning. Vänsterpartiet avviste forslaget som useriøst.

Ny sjanse for Löfven

Moderaternas Ulf Kristersson fikk så tre dager på seg til å danne regjering, men ga opp i går. Oppdraget går nå videre til Löfven – men det blir ingen enkel oppgave.

Ifølge Suhonen ligger problemet i januaravtalen (den avgåtte regjeringens avtale med Centerpartiet og Liberalerna). Her ville Socialdemokraterna «ha all makt».

– Og dette bestemte de seg for før de hadde tenkt ordentlig på hvordan politikken skulle se ut, sier Suhonen.

Seinere ble spørsmålet hvilken politikk som skulle gjelde, og da bestemte de nyliberale partiene Centerpartiet og Liberalerna innholdet.

Suhonen mener derfor at Vänsterpartiet gjorde alt rett da de stemte for mistillitsforslaget mot Löfvens regjering – og som «de dessuten hadde advart om at de kom til å gjøre flere ganger».

Vänsterpartiet var etter valget i 2018 klare på at de kom til å støtte en Löfven-regjering, men særlig stoppe én sak: hvordan husleie skal settes på nybygde hjem.

– Så her har Löfven lukket øynene og håpet på det beste, sier Suhonen.

Kaller det «sunnhetstegn»

En som også mener at Vänsterpartiet handlet rett, er den svenske kommentatoren og journalisten Somar Al Naher. Hun har tidligere jobbet for Socialdemokraterna.

– Enten håpet regjeringen på at Vänsterpartiets krav ikke ville bli tatt på alvor. Eller så hadde de ingen plan for hvordan de skulle imøtekomme kravene. Nå har Vänsterpartiet holdt løftet sitt til velgerne, ved å gjøre det de har sagt i to og et halvt år, sier Al Naher.

Spørsmålet nå er hvordan Socialdemokraterna kommer til å håndtere konkurrenten.

– Akkurat nå er veldig mange sosialdemokrater sinte på Vänsterpartiet, sier al Naher og legger til:

«Löfven har lukket øynene og håpet på det beste»

DANIEL SUHONEN, LEDER AV TENKETANKEN KATALYS

– Selv ser jeg på det som et sunnhetstegn for demokratiet. Det er viktig at det er forskjeller mellom høyre og venstre i politikken. Det vil være veldig problematisk hvis det ikke finnes et parti på venstresida å stemme på som tør å uttrykke arbeidernes misnøye.

Ifølge Suhonen er det også mange blant Socialdemokraterna som er fornøyde med Vänsterpartiets beslutning.

Slik beskriver han dagens utfordringer: Löfven trenger støtte både fra Centerpartiet og Vänsterpartiet, men Centerpartiet vil per nå ikke samarbeide med Vänsterpartiet.

– Dette er en låst situasjon som er patetisk, sier Suhonen.

Han mener det beste for landet nå er at Socialdemokraterna, Centerpartiet og Miljöpartiet inkluderer Vänsterpartiet i et budsjett framover.

– Da kan politikken være veldig bra, sier han.