Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Biden vil øke USAs klimakredibilitet i EuropaEr under økt klimapress på hjemmebane

Kjemper mot Bidens oljerør

I BIDENS BUR: I Minnesota har politiet denne uka foretatt massearrestasjoner av aktivister som vil stanse byggingen av oljerørledningen Line 3. FOTO: ALEX KORMANN, AP/NTB

OPPRØRT: Aktivister og Joe Biden stanset den omstridte oljerørledningen Keystone XL. Nå raser aktivistene over at Biden tillater utvidelse av en tilsvarende rørledning like ved.

Tolv år med massiv organisering og hundrevis av aksjoner endte onsdag med en ettertrykkelig seier for klimaaktivister i USA.

Da erkjente det kanadiske energiselskapet TC Energy Corp. at det har tapt i forsøket på å bygge den svært omstridte oljerørledningen Keystone XL.

«OMG! Det er offisielt. Vi tok opp kampen mot et selskap verdt milliarder av dollar, og vi vant! Keystone XL er død! Folket fikk dette til å skje!», skriver en av de sentrale aktivistene, Dallas Goldtooth, på Twitter.

Men samtidig som aktivistene feirer Keystones XL sin død, øker sinnet mot at president Joe Biden nå tillater utvidelse av en annen gigantisk rørledning: Line 3 i Minnesota kan nå bli verdens største rørledning for olje fra tjæresand.

Samtidig er Biden i Europa, der han blant annet skal framstille USA som en troverdig klimaaktør.

Store løfter

Keystone XL, foreslått i 2008, skulle føre olje fra Canadas tjæresand til raffinerier i USA. Striden om rørledningen har vært definerende for amerikansk klimakamp det siste tiåret.

Etter flere år med aksjoner og press gikk en lenge motvillig Barack Obama i 2015 til slutt med på å trekke rørledningens byggetillatelse. Men Donald Trump gjenopplivet prosjektet som noe av det første han gjorde da han inntok Det hvite hus i 2017. I valgkampen mot Trump i 2020 gjorde Biden på sin side en ny stans av Keystone XL til en sentral klimakampsak.

I januar holdt han ord og trakk på nytt tillatelsen. Dette ble sett på som et sterkt signal om at Biden mente alvor når han sa at klimakamp ville være administrasjonens øverste prioritet.

Opprørt over nye Biden-rør

At Keystone XL nå havner tilbake i rampelyset, passer godt for presidentens ønske om å opprettholde et slikt inntrykk.

Denne uka er Biden på sitt første Europa-besøk. Der håper han blant annet å gjenvinne klimakredibilitet etter fire år med Trump, som trakk USA ut av Parisavtalen.

Men på hjemmebane øker skuffelsen etter de store klima-forventningene Biden skapte da han inntok Det hvite hus. Denne uka har aktivister forsøkt å stanse den Biden-godkjente oljerørledningen Enbridge Line 3 i Minnesota.

En av USAs mest kjente klimaaktivister, Bill McKibben, peker i The New Yorker på at Barack Obama i 2015 sa at å godkjenne Keystone XL «vil undergrave vårt globale lederskap» på klimapolitikk.

«Så hvorfor vil Biden-administrasjon tillate en annen rørledning med nesten akkurat samme størrelse få fortsette?», spør McKibben, med referanse til Line 3.

Bidens store klimatest

Rørledningen bygges av det kanadiske selskapet Enbridge og skal etter planen gå gjennom sårbar natur og urfolksreservater. Ifølge aktivist Goldtooth er det juridiske grunnlaget som til slutt veltet Keystone XL «nøyaktig det samme for Line 3».

Klimaaktivister har denne uka lenket seg fast i veiblokkeringer de håper skal stanse arbeidet med rørledningen. Ifølge The New York Times har politiet svart med massearrestasjoner og brukt lydvåpen kjent som Long Range Acoustic Device (LRAD) for å bryte opp protestene.

Aktivistene får støtte fra blant annet kongressrepresentant fra Minnesota Ilhan Omar, som tvitrer at «vi trenger en global bevegelse for å reversere de verste konsekvensene av klimakatastrofen».

«Det minste vi kan gjøre er å stoppe skitne rørledninger fra å pumpe mer fossilt-drivstoff», skriver hun.

McKibben mener Biden til nå har tatt klima mer seriøst enn noen tidligere president.

Joe Biden

Men ting som å stanse Keystone XL «var ikke en vanskelig avgjørelse», mener han, etter at «aktivisme gjennom mange år hadde gjort dette til en prioritet for Demokratene».

Line-3 vil derimot være «en virkelig test».

«Hvis Biden er virkelig seriøs om at klima er den viktigste prioriteten i hans presidentskap, gir det ingen mening å tillate en rørledning som i tiår fra nå vil frakte enorme mengder sørlig skitten olje», skriver han.

McKibben peker også på at Biden nylig godkjente et olje- og gassprosjekt i Alaska. Prosjektet, som først ble godkjent av Trump, vil produsere hundre tusen oljetønner hver dag i 30 år framover.

Biden er «wishy-washy»

Aktivister håper nå Keystone-triumfen skal gi ny giv til forsøket på å stanse andre prosjekter, som the Dakota Access Pipeline.

I 2016 gikk bildene av politivold mot urfolks-aktivister som ville stanse rørledningen i Dakota verden rundt. Rørledningen er i dag operativ, men gjenstand for miljøvernskamp i domstolene.

Klimaskribent Nick Martin hos The New Republic er blant dem som peker på at Biden, om han ønsker, kan stanse både Line 3 og Dakota Access Pipeline. Han mener imidlertid at «Biden-administrasjonens klimastrategi begynner å se ut som lunken inkrementalisme». Han trekker fram en fersk USA-støttet uttalelse fra G7, der landene foreslår å fase ut statlige subsidier for kullproduksjon.

Ved nærmere gjennomlesning av G7-erklæringen går det imidlertid fram at forslaget ser ut til å gjelde stans av nye subsidier, ikke å trekke tilbake allerede eksiterende overføringer til kullindustrien. Martin mener dette er ett av flere eksempler på en «wishy-washy tilnærming som har provosert økt frustrasjon og latterliggjøring når det gjelder Bidens klimapolitikk».

Martin mener Biden prøver å både tilfredsstille aktivister, fossil-industrien og republikanere på én gang.

Resultatet er «så langt en serie offentlige gester og politikk som, selv om de til slutt godkjennes av Kongressen, ikke ser i nærheten av like modige ut som det som kommer fra Japan, Spania eller til og med IEA».

Den internasjonale kampen for å trappe ned verdens opphenting og forbruk av olje og gass ble nylig styrket av en mye omtalt rapport fra Det internasjonale energibyrået (IAE). Der heter det at verden ikke kan åpne nye olje- eller gassfelter dersom klimamålene skal nås.

Gitt slike behov lot klimaaktivister seg ikke imponere av et BBC-intervju med Bidens klima-utsending John Kerry i mai. Der la Kerry vekt på at sentrale klimamål må nås ved hjelp av «teknologier vi ikke har ennå».

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production