Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Venstrekandidat Castillo erklærte valgseier i PeruHøyresida svarer med advokatangrep

Vil annullere venstreseier

GIR SEG IKKE: Tilhengere av høyrepopulist Keiko Fujimori protesterte tirsdag utenfor lokalene i Lima der stemmene i presidentvalget tellers opp. De anklager venstrekandidat Pedro Castillo for juks. FOTO: MARTIN MEJIA, AP/NTB

STEMMEJAKT: Venstrekandidat Pedro Castillo fikk rundt 70.000 flere stemmer enn høyrepopulist Keiko Fujimori. Nå vil hun annullere 100.000 av Castillos stemmer.

Natt til i går erklærte bygdelærer og venstrekandidat Pedro Castillo seg langt på vei som vinner av Perus ekstremt jevne presidentvalg forrige søndag.

Men det historiske øyeblikket ble møtt med stillhet fra store deler av landets høyredominerte medier, som ikke rapporterte hendelsen.

Spanske El Pais var derimot på plass: «Vi skal være en regjering som respekterer demokratiet, grunnloven og danner en regjering med finansiell og økonomisk stabilitet», sa Castillo ifølge den spanske avisa til de frammøtte tilhengerne sine på Paseo Colon i hovedstaden Lima.

Keiko klekker plan

Med 99,8 prosent av stemmene opptalt hadde Castillo i går ettermiddag en ledelse på 70.000 stemmer over høyrepopulisten Keiko Fujimori.

Ifølge peruanske Jemima García-Godos, professor i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, «tyder alt på» at Castillo har vunnet valget.

Men det jevne resultatet sørger for at det trolig vil ta noen dager før valgmyndighetene kan erklære ham som vinner.

Fujimori anklaget allerede tirsdag, uten bevis, Castillos parti Peru Libre for valgjuks. Landets valgmyndigheter Onpe har avvist anklagene.

Som Klassekampen skrev i går, frykter Castillos tilhengere at skittent spill skal hindre venstresida i å ta makta. Peru har i flere tiår blitt dominert av en nyliberal høyreside.

Frykta økte i går. Da avslørte El Pais at flere av Perus største advokatfirmaer planlegger et forsøk på å annullere 100.000 av venstrekandidatens stemmer.

Om forsøket lykkes, vil høyrepopulisten Fujimori, slik ståa er nå, gå forbi Castillo med rundt 30.000 stemmer.

De involverte advokatfirmaene representerer ifølge El Pais politiske og økonomiske interesser som har støttet Fujimori i valgkampen. Ytterligere detaljer om forsøket var ikke kjent da Klassekampen gikk i trykken i går.

Trygg ledelse

García-Godos tror imidlertid Fujimoris forsøkt «er dødfødt».

– Hun har ingen bevis for anklagene sine, sier hun og viser til at også internasjonale observatører fra Oas og EU har godkjent valgprosessen.

Høyresida har spredd rykter om at omstridte stemmer som må gjennomgås av den nasjonale valgdomstolen, kan snu resultatet. Men alt tyder på at det totale stemmeantallet i spill er for lavt.

Latin-Amerika-kjenner Vegard Bye jobbet som valgobservatør i Peru i 2011. Han sier til Klassekampen at flere av kontaktene hans i landet har regnet seg fram til at Castillos ledelse er trygg. Han understreker samtidig at Peru har «en meget solid og pålitelig valginstitusjon, desidert en av de beste i Latin-Amerika».

– Det er ikke tilfeldig at både Oas og EU sine observatører avviser Fujimoris påstander om valgfusk, bortsett fra bagatellmessige feil som ikke har noen betydning for utfallet, sier han.

Reint bord i gruveland

García-Godos sier Fujimoris anklager minner om da en annen høyrepopulist – Donald Trump – forsøkte å reversere presidentvalget i USA i fjor.

– Jeg tror heller ikke Fujimori lykkes, men hun og advokatene kommer til å kjempe videre, sier hun.

Fujimori ble arrestert for hvitvasking i 2018. Hun ble sluppet ut i fjor, men kan ende tilbake i fengsel uten beskyttelsen presidenttittelen ville gitt henne.

Castillo utfordrer på sin side politiske og økonomiske eliter som i tiår har nytt godt av dominansen til den nyliberale høyresida.

«Hun har ingen bevis for anklagene sine»

JEMIMA GARCÍA-GODOS, PROFESSOR I SAMFUNNSGEOGRAFI VED UIO

Kandidaten fra venstrepartiet Peru Libre har ikke minst gått til valg på større statlig kontroll og hardere skattlegging av private selskaper.

Peru er verdens nest største kopperprodusent, og Castillos planer vil særlig gjelde gruveindustrien.

I Perus gruvebelte, som strekker seg langs Andesfjellene, vant Castillo i flere regioner med over 90 prosent av stemmene.

Dette er områder som også ble rammet knallhardt av de nyliberale reformene til Keiko Fujimoris fengslede far, Alberto Fujimori, som var president i Peru fra 1990 til 2000.

Venstrehåpet i Peru
SAMLING

Venstrehåpet i Peru

6. juni tapte venstrekandidaten Pedro Castillo for høyresida i Peru. Men håpet har ikke sluknet ennå.

– For elitene ser han ut som sjåføren deres

Valget av Pedro Castillo i Peru vil være historisk.

– Han vil bli den første presidenten i Perus historie som kommer direkte fra en så beskjeden bakgrunn, sier Jemima García-Godos, professor i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo.

Castillo kommer rett fra klasserommet som lærer på landsbygda i Cajamarca, nord i Peru. Han ble i 2017 kjent som leder for en nasjonal lærerstreik.

Ifølge García-Godos er det veldig vanskelig for middel- og overklassen å se for seg Castillo som landets leder.

– Han representerer en trussel mot status quo. Folk er redde for at Peru blir et kommunistisk land, et nytt Venezuela, med kaos og økonomisk krise, sier hun

– I tillegg, for Limas eliter ser han ut som sjåføren eller hagearbeideren deres. Ikke som en president, legger hun til.

Dette spiller inn i Perus rasisme og en dyp frykt blant de rike for at de fattige skal gjøre opprør og ta makta i landet.

– Men mens Castillo er fremmed for elitene, er han gjenkjennelig for veldig mange andre, sier hun.

I valgkampen har Castillo reist rundt med en stor oppblåsbar blyant. Den er partilogoen til Castillos parti Peru Libre, og ses som et frigjøringstegn og symbol på ønsket om utdanning og utvikling blant lavere klasser.

Mens Castillo er progressiv økonomisk, er han sosialt konservativ og mot abort og homofilt ekteskap.

– Landsbygda er konservativ, så det er ingen overraskelse. Det viktigste er at han respekterer rettigheter, sier García-Godos.

Hun peker på at Castillo i valgkampen inngikk en samarbeidsavtale med langt mer sosialliberale Veronika Mendoza.

– Respekt for grunnleggende menneskerettigheter er en viktig del av avtalen, sier hun.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production