Fire sanger og en gravferd

«Det ville glede meg meget om akkurat De ville ta disse vanskelige sangene inn i Deres program.» Dette skrev Richard Strauss til Kirsten Flagstad rett før sin død i 1949, i forbindelse med de fire sangene som like etter ble publisert under tittelen «Vier letzte Lieder». Dette er sanger som, røft sagt, handler om avskjeden med livet. Og Flagstad tok disse sangene inn i sitt program og urframførte dem i 1950 med Philharmonia-orkesteret i London, dirigert av Wilhelm Furtwängler (se Musikkmagasinet 28. april 2014.) Siden den gang har de fleste ledende sopraner sunget dem. Første kommersielle innspilling kom i 1953 men Lisa della Casa. Samme år fulgte Elizabeth Schwarzkopf som gjorde sangene om igjen i stereo i 1965. Siden har antall innspillinger vokst og i dag er det vel rundt 150 som er tilgjengelige i diverse formater. En av disse er Lise Davidsens debutplate på Decca i 2019.
Strauss hadde ikke gjort det klart hvilken rekkefølge sangen skulle framføres i, så det var forleggeren som bestemte rekkefølgen. Her kommer «Frühling» først, og deretter «September», «Beim Schlafengehen» og «Im Abendrot»; de tre første med tekst av Hermann Hesse, den siste med tekst av Joseph von Eichendorff. Flagstad plasserte «Frühling» som nummer tre, siden hun syntes det var litt risikabelt å begynne med den sangen som hun mente lå litt høyt for henne. Det samme syntes Schwarzkopf i innspillingen fra 1965, der hun legger ned sangen en halvtone.
I det hele tatt har Strauss rett når han kaller sangene vanskelige. De krever alt fra en liedstemme til en dramatisk sopran og ikke minst en solid pusteteknikk. Det er noen fraser her som virkelig byr på problemer og som sangerne løser på ulikt vis. Et slikt sted er siste linje av «Frühling»: Deine selige Gegenwart er spredd ut over åtte takter, der fem av dem er viet ordet Gegenwart der e-en selvsagt trekkes ut. Det er ganske vanlig å bryte opp Gegenwart slik at det blir Gegen-gegenwart eller å repetere selige slik at Gegenwart får en tone per stavelse.
Schwarzkopf gjør det siste, Norman det første. Både Flagstad og Davidsen synger slik det står skrevet. En annen vokal nøtt er i «Beim Schlafengehen» og frasen tief und tausendfach, der det er en sammenhengende linje over fire takter der tausend strekkes ut. Der er det vanlig å synge tausend to ganger. Det gjør både Norman, Flagstad og Davidsen. Schwarzkopf synger tief to ganger for å løse problemet.
Nå skal jo ikke en framførelse bedømmes ut ifra sånne detaljer. Det kommer jo tross alt an på helheten. Og orkesterspillet. For dette er selvsagt glitrende orkestrert, flerstemmig, men aldri tykt. Horn har en framtredende plass og gir en melankolsk stemning. Hornet er jo romantikkens instrument som symboliserer fortid, i hvert fall for Strauss etter 1945. Instrumentasjonen forandres fra sang til sang. I den siste, «Im Abendrot», kommer paukene inn for første gang, for nærmest å understreke at sangen handler om en vandring mot døden.
Da Jessye Normans innspilling kom ut fikk den jevnt over god mottakelse. Hun ble sammenliknet med Schwarzkopf, der Norman ikke helt hadde sistnevntes intime forhold til teksten. Personlig synes jeg at Schwarzkopf er utstudert selvbevisst, kjeler litt for mye med ordenene og mangler varme. Varme derimot, har Norman til gagns. Så har hun da også en langt mørkere stemmeklang. Men også Norman sliter i den mest dramatiske sangen «Frühling», som også har det største stemmeomfanget.
«Abendrot» er mestertolkningen her.
De tre andre sangene er nydelig gjort der stemmen ligger i midtregisteret som passer Norman ypperlig. Skjønt nydelig? Jeg har ikke lyst til å gjøre Norman om til en sopran i solnedgang. Det er noe med hennes evne til å formilde en slags evig aften for oss som er i live. Hvordan hun fargelegger et ord gjennom komponistens vektlegging av det. OK: Hun synger durk og ikke durch i «Abendrot». Men hva så, når hun senere i sangen synger ordet duft og får oss til å innse at lukt kan formidles bedre via en stemme enn gjennom nesa.
«Abendrot» er mestertolkningen her. Så vidt jeg vet den langsomste versjonen så langt. Hornene klinger ut i horisonten, livet er snart slutt, musikken også. Mazur dirigerer langsomt med beskjeden framdrift. Musikken stabber av gårde med sine paukeslag. Det gamle paret i diktet går der hånd i hånd. De er trøtte av å vandre sammen etter et langt liv. Samtidig er de lykkelige der de vandrer inn i Ess-dur. Og ingen himmel venter dem.