Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattReligion

Studentvelferd og livssynsåpenhet

Studentenes velferd er for viktig til å kjøres fast i foreldede livssynspolitiske blindspor. Årets helse- og trivsel-undersøkelse blant studenter er rystende. Over halvparten er ensomme, mer enn en dobling siden 2018.

I en slik situasjon må velferdstilbud trappes opp, ikke tas vekk. Ett viktig tilbud er å få noen å snakke med. Om alt mellom himmel og jord.

Da er det mildt sagt overraskende at Studenttinget i Trondheim fatter et vedtak som i praksis vil fjerne et slikt tilbud fra campus, studentprest-tjenesten. Problemet er ifølge sakspapirene er at det «kan framstå slik at enkelte velger å ikke benytte seg av tilbudet studentprestene stiller med fordi det er et religiøst betont tilbud» (Sak 11/21). Av den grunn, framholdes det, er det ønskelig å erstatte tilbudet med noe sekulært. Hva eller hvordan er ikke utredet.

Gyrid Gunnes applauderer vedtaket (22. april), og istemmer problembeskrivelsen (11. mai). Jeg er uenig i begge deler.

Saksframlegget til Studenttinget innrømmer at problemet ikke er dokumentert, samtidig som det eksisterende tilbudet bekreftes som noe «det er behov for», og som «mange er fornøyde med». Likevel vedtar en altså å kaste ut prestene, for å løse det som framstilles som et prinsipielt problem, at enkelte velger å ikke benytte seg av tilbudet fordi det er religiøst.

«Over halvparten av studentene er ensomme. Ett viktig tilbud er å få noen å snakke med. Om alt mellom himmel og jord.»

Men det prinsipielle svikter. Argumentasjonen tar blant annet for gitt at et sekulært alternativ vil være nøytralt. Det er det jo ikke. Sekularisme uttrykker én blant flere livsholdninger. Som sådan stiller det på linje med andre livssyn, som islam eller kristendom.

I et livssynsåpent samfunn bør alle bli møtt med respekt ut fra den overbevisningen de har, og tilbudene innrettes for å ivareta dette. Da er det rimelig at eksisterende kirkelige tjenester suppleres og åpnes opp i tråd med hva studentene har behov for.

Det prinsipielt viktige anliggendet om likebehandling ivaretas ikke ved å fjerne slike tjenester, for å innføre et nytt, sekulært hegemoni.

Ingen samtalepartnere eller livssynsveiledere kan eller bør eksklusivt og på vegne av alle møte det samlede behovet på dette feltet – enten de er lutherske prester, livssynshumanister, imamer eller sekulære. Dette synet kommuniserer studentprestene i dag helt tydelig at de deler, og praktiserer. Derfor vil de fortsatt gjerne bidra til et bredt og mangfoldig tilbud – i respekt for studentenes egne behov.

Det trenges flere, ikke færre livssynsåpne arenaer i samfunnet, inkludert for studentene.

Strid om studentprester

Strid om student­prester

Bør studenpresttjenesten ha egne rom ved universitetene når ikke andre religioner får?

6 artikler