Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Støtteordningene for kulturlivet og frivilligheten stopper etter oktoberKalles «urealistisk»

Ber om krisehjelp ut året

BENKET: Kulturminister Abid Rajas idé om en ny vår for kulturlivet virker ikke så realistisk, mener daglig leder Mathias Oldani på kulturscenen Ingensteds i Oslo.

Kulturaktører advarer mot regjeringens plan om å fase ut støtteordningene til høsten. – Det er risikabelt å dra ut pluggen for tidlig, sier lederen for en av Oslos konsertscener.

«Etter hvert som det vil bli lempet på smitteverntiltak, vil behovet for ordningene bli mindre», sa kulturminister Abid Q. Raja (V) da han i går la fram Kulturdepartementets forslag til påplussinger i revidert nasjonalbudsjett.

For Raja har tro på at kulturlivet og Frivillighets-Norge vil være over den verste kneika fra høsten, godt hjulpet av regjeringens ulike støtteordninger. Ordningene blir likevel forlenget til 31. oktober, og det kommer mer penger:

  • Kompensasjonsordningen og stimuleringsordningen for kulturlivet får til sammen 550 millioner kroner over revidert statsbudsjett.
  • Fra før er det bevilget 350 millioner kroner til juli og august.
  • Til sammen har regjeringen nå bladd opp 10,1 milliarder kroner i ekstraordinære bevilgninger til kulturlivet, påpekte Raja i går.

Men det hjelper lite for Ingensteds, en kulturscene og konsertarrangør på Grünerløkka i Oslo. Etter halvannet år med koronapandemi er kassa bunnskrapt.

Åpner med gjeld

Støtte fra kompensasjonsordningen har kommet godt med for å unngå konkurs. Likevel frykter daglig leder Mathias Oldani at de ubetalte regningene vil hope seg opp etter sommeren.

– Vanligvis har vi to millioner på bok som et sikkerhetsnett. Når vi åpner i høst, har vi masse gjeld i stedet, sier han og fortsetter:

– Vi trenger en god bunnlinje for å drive. Vi har husleie og mange faste utgifter, så det å miste ordningene i oktober vil gjøre desember og januar veldig vanskelig.

Kulturministeren tar feil dersom han tror krisa kan avblåses til høsten, advarer også Tone Østerdal, leder for bransjeorganisasjonen Norske Konsertarrangører.

– Vi hadde helst sett at ordningene ble forlenget ut året. For konsertarrangørene er det ikke bare å skru på lyset, og så begynner ting å skje. I denne bransjen tar det tid å komme tilbake til inntektsbringende aktiviteter. Nye oppdrag må kontraheres og planlegges, folk må tilbake i jobb, sier hun.

Østerdal presiserer at det er litt for tidlig å kritisere eller juble over regjeringens påplussingen i budsjettet.

– Beløpet som regjeringen har satt av, er litt sånn «tenk på et tall», fordi det fortsatt er så mye usikkerhet om alt fra koronasertifikat til innretning på støtteordningene som skal gjelde ut året, sier hun.

– Vil snuble på oppløpssida

Også forbundsleder Hans Ole Rian i Creo, fagforeningen for kunstnere og kulturarbeidere, avviser at krisa i kulturlivet vil være over når vi kommer til oktober.

– Det er synd at ikke regjeringen setter en dato så langt fram at kulturlivet får tid til å komme seg ut av krisa. Nå kan vi fort oppleve at mange vil snuble på oppløpssida, sier han og fortsetter:

«Den våren Raja snakker om, er et Disney-bilde»

MATHIAS OLDANI,DAGLIG LEDER PÅ INGENSTEDS

– Slik det ligger an nå, er det langt fra sikkert at det vil være tillatt med de største arrangementene ut året, som store konserter med plass til flere tusen publikummere. Dette er også den mest inntektsbringende delen av kulturlivet, og de økonomiske tapene er tilsvarende store.

Også daglig leder Mathias Oldani på Ingensteds kritiserer kulturministeren for ikke å stå løpet ut.

– Det er synd når man har brukt befolkningens felles penger til å stimulere kultursektoren gjennom hele pandemien, og så går man ikke helt til mållinja.

Raja siterte Bjørnson

Under pressekonferansen i går lovet Abid Raja at han fortsatt vil justere ordningene etter behov, og at regjeringen vil stille opp når det trengs. Samtidig gjentok han statsminister Erna Solbergs budskap om at pandemien går mot slutten etter sommeren, såframt ikke noe uforutsett skulle skje.

– Jeg håper og tror dette er siste gangen vi trenger å komme med ekstraordinære midler til koronatiltak, sa han.

Kulturministeren siterte Bjørnstjerne Bjørnson under pressekonferansen. «Våren er vakker for den som lenge har hatt vinter», sa Raja.

Men våren er ikke evig. Oldani mener regjeringen er urealistisk.

– Med den logikken bør støtta vare helt til neste vår. Etter høsten kommer vinteren. Den våren Raja snakker om, er et Disney-bilde, sier han og legger til:

– Han baserer en beslutning på en idé om at ting kommer til å bli bra, det virker ikke så realistisk. Jeg vet hvor mye vi har på bok og hvor mye gjeld vi har.

Kan bli forlenget

Kulturminister Abid Q. Raja (V) skriver i en e-post til Klassekampen at behovet for støtte vil bli mindre etter hvert som det blir lempet på smitteverntiltakene. Dersom det skulle vise seg å være behov for å forlenge støtteordningen utover oktober, vil det bli en åpning for dette når Stortinget åpnes igjen i slutten av september, anfører han.

«Mange arrangementer og aktiviteter, særlig utendørs, vil kunne avholdes som normalt i fase tre og fire av gjenåpningsplanen», svarer Raja via departementets kommunikasjonsavdeling.

Abid Q. Raja (V)

Han oppfordrer også til varsomhet med bruk av fellesskapets midler: «De skal brukes på en edruelig måte, samtidig som det er regler for statsstøtte vi må respektere.»

Til sammen vil regjeringen sette av 900 millioner kroner til de såkalte stimulerings- og kompensasjonsordningene for kulturlivet fra juni til november.

«Ordningene vil fremdeles bidra til å gi arrangørene sikkerhet til å planlegge, ettersom det gis støtte ved nedskalering eller avlysning, samt ekstra kostnader ved smittevern som følge av lokale smitteutbrudd. Regjeringen har hele tiden vært klare på at den vil stille opp så lenge pandemien varer», skriver Raja.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production