Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Analyse

Vil kappe land

Har Bosnia-Hercegovina ei framtid som stat?

HISTORIE: Beleiringen av Sarajevo 6. april 1992 minnes i 2012 med over 11.000 tomme stoler for dem som døde i løpet av de tre årene beleiringen varte. Etter krigen ble landet delt, og nå taler Slovenia for å flytte grensene ytterligere. FOTO: ELVIS BARUKCIC, AFP/NTB ELVIS BARUKCIC

Hvordan skal EU håndtere Vest-Balkan, som i klartekst betyr det tidligere Jugoslavia, i framtida? Slovenias høyrepopulistiske statsminister Janez Jansa fra Slovenias demokratiske parti (SDS) har gjort seg noen betraktninger i et brev til Europarådets president, den belgiske høyreliberaleren Charles Michel, før Slovenia tar over det halvårlige lederskapet i EU i juli.

Betraktningen vekker uro på Balkan – ikke minst i Bosnia-Hercegovina – fordi Jansa åpner for å rokke ved grensene og tegne om kartet over den mest urolige hjørnet av Europa siden den kalde krigen.

Frykten er at dette skal bli EUs strategi, 25 år etter Dayton-avtalen for Bosnia-Hercegovina. Avtalen ble snekret sammen over god whisky i november 1995 av USA-diplomaten Richard Holbrooke sammen med Jugoslavias president Slobodan Milosevic på kartrommet på Wright-Patterson-flybasen i Dayton, Ohio.

Nasjonale konflikter

Dokumentet til Michel, som Reuters har hatt tilgang til, ble lekket i slovenske medier. Jansa rykket umiddelbart ut og kalte det «fake news» med hensikt å svekke Slovenias bestrebelser med å integrere Vest-Balkan.

Dokumentet har ikke vært diskutert internt i EU, får Reuters opplyst fra diplomatisk hold i Brussel. Men det har sirkulert gjennom offisielle EU-kanaler til mange diplomater og byråkrater.

Dokumentet slår fast at den største hindringen for å få fart på integreringen av statene i Vest-Balkan er de uløste nasjonale konfliktene mellom serbere, kroater og albanere. Det vil løse seg ved å skape et Stor-Serbia, Stor-Kroatia og Stor-Albania.

Det innebærer å fullføre parteringen av Bosnia-Hercegovina og la deler av Kosovo gå inn i Albania, men ikke de albanske områdene i Nord-Makedonia. Det betyr at Ibar blir grenseelv som deler byen Kosovska Mitrovica.

Lite samlende

Avsløringen har fått Šefik Džaferovic, som er den bosnjakiske representanten i presidenttroikaen som står over regjeringen i Bosnia-Hercegovina, til å sette seg til tastaturet. Han skriver til Michel fredag at dokumentet vekker uro og ustabilitet og ny fare for etnisk rensing, slik som under krigen fra 1991 til 1995 som kostet over 100.000 mennesker livet.

Dayton-avtalen stadfestet delingen av Bosnia-Hercegovina i to: den serbiske Republika Srpska som ønsker gjenforening med Serbia, og Føderasjonen Bosnia-Hercegovina som igjen er delt i ti kantoner. Her vil de kroatiske kantonene slutte seg til Kroatia.

Džaferovic ber Michel umiddelbart om å gravlegge initiativet. EU-delegasjonen i Sarajevo understreker at EU er forpliktet til Bosnia-Hercegovinas «suverenitet, enhet og territoriale integritet» og at det mandatet ikke er endret.

Tysk nein

Tyskland var raskt ute med å avvise at grensene på Vest-Balkan blir endret. Landets Europa-minister Michael Roth fra sosialdemokratiske SPD, mener at landene har «sin framtid bare som multietniske og multireligiøse samfunn», og at «regional forsoning og samarbeid er nøkkelen til fred, demokrati og velstand».

Tyskland var pådriver for oppløsningen av Jugoslavia i 1990–91. Utenriksminister Heiko Maas (SPD) sa torsdag i forrige uke at det er uaktuelt å trekke nye grenser på Balkan.

– Ideen om at ting kan løses gjennom nye streker på kartet, er ikke bare urealistisk, men det er farlig bare å ta initiativ til denne diskusjonen, sa Maas under sitt besøk i Pristina, hovedstaden i Kosovo.

Russisk Nato-njet

Nato bombet Jugoslavia i 78 dager, fra 24. mars til 10. juni 1999. Natos bombing av Jugoslavia, og Russlands kulturelle allierte, Serbia, endret de storpolitiske spillereglene etter den kalde krigen og i FNs sikkerhetsråd. Siden har fem vestbalkanske land blitt medlemmer av Nato. Sist ut var Montenegro i juni 2017 og Nord-Makedonia i mars 2020, begge under svært grumsete interne forhold i landene.

«Dokumentet går inn for å skape et Stor-Serbia, Stor-Kroatia og Stor-Albania»

Moskva sender nå ut varsler mot at Bosnia-Hercegovina blir innlemmet i Nato. Dette vil bli ansett som en fiendtlig handling, melder den russiske ambassadøren Igor Kalabuhov i Sarajevo i møte med den kroatiske representanten i presidentrådet, Zeljko Komsic, som er for Nato-medlemskap, ifølge Reuters.

Nato-medlemskap for Bosnia-Hercegovina synes svært fjernt. Serbernes representant i presidentrådet, Milorad Dodik, er imot medlemskap. Men utspillet kommer på et tidspunkt da russiske diplomater blir utvist en bloc fra tidligere østblokkland.

Serbia og Bosnia-Hercegovina er eneste land på Balkan som står utenfor Nato.