Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Styr unna!

  • En knapp måned etter at Grete Ellingsen tok over som styreleder for Nordnorsk kunstmuseum i fjor, sparket hun museets meriterte direktør Jérémie McGowan på dagen. Ellingsen er jurist, Høyre-politiker og tidligere statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. På spørsmål om hvorfor McGowan måtte gå så raskt, svarte hun at avgjørelsen var tatt «etter en samlet vurdering», som seinere ble utvidet med at han «ikke leverte tilstrekkelig» på planer og rapportering. Det kjølige managementspråket dekket over en dyp konflikt i styret: Siden McGowan ble sparket, har hele ti styremedlemmer trukket seg fra museets styre. De oppfordrer resten av styret til å følge etter.
  • Det er altså mange som har mye de skulle sagt om den hurtige oppsigelsen av Jérémie McGowan, om styrets legitimitet og veien framover. En som derimot ikke har så mye mer om si om saken, er styreleder Grete Ellingsen. I stedet lar hun advokat Oddmund Enoksen snakke for seg, slik han gjorde på kultursidene våre i går. Man skulle tro at Ellingsens bakgrunn som statssekretær og lokalpolitiker hadde forberedt henne på norsk offentlighet, og at hun er godt vant med å forsvare beslutninger, populære som upopulære. Ikke minst burde hun forstå at det å påta seg rollen som styreleder ved en stor kulturinstitusjon innebærer å måtte svare når det stilles kritiske spørsmål i offentligheten.
  • Høye styrehonorarer og lederlønninger forsvares ofte med at det er krevende med stort ansvar, og at lederne må stå i stormen. Dersom en styreleder ikke lenger kan forsvare styrets beslutninger i den offentligheten som tross alt et offentlig eid museum skal svare til, er det verdt å spørre om hun ivaretar ansvaret hun er gitt. Styrerommene i offentlige kulturinstitusjoner er fulle av jurister og næringslivsledere, og det er maktpåliggende at de forstår at det er andre regler som gjelder der enn i private bedrifter. Når offentlig oppnevnte styreledere hyrer advokater for å svare på spørsmål fra pressa, bør varsellampene lyse. En slik offentlighet bør vi styre unna.
Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production