Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Kontroll

Må stille i åpen høring

Statsministeren og næringsministeren kalles inn på teppet etter ansettelse:

KONTROLLHØRING: Statsminister Erna Solberg (H), her under høringen om objektsikring i 2018, blir kalt inn til høring i kontrollkomiteen om ansettelsen av Frank Bakke-Jensen (øverst til venstre) som fiskeri­direktør – og to andre utnevnelser Solberg-regjeringen har gjort av sittende statsråder. FOTO: HEIKO JUNGE, NTB Heiko Junge

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har sendt skriftlige spørsmål til både statsminister Erna Solberg (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) om ansettelsen av Bakke-Jensen, men svarene har tilsynelatende ikke vært tilfredsstillende.

Leder i kontrollkomiteen, Dag Terje Andersen (Ap), bekrefter overfor Klassekampen at komiteen nå trapper opp sine undersøkelser.

– Komiteen har besluttet at vi kommer til å invitere næringsministeren og statsministeren til høring i saken, sier han.

Også toppstillinger tildelt to andre sittende Høyre-statsråder skal under lupen i kontrollkomiteens høring.

Gir toppjobber til sine egne

Bakgrunnen for kontrollsaken, er ansettelsen av sittende Høyre-statsråd Frank Bakke-Jensen som ny toppsjef i Fiskeridirektoratet. At kontrollkomiteen vil til bunns i prosessen som førte til ansettelsen, har utløst et kritisk søkelys også mot to tidligere tilfeller der regjeringen har tildelt prestisjetunge embetsstillinger til egne statsråder.

Tidligere fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) ble i 2014 utnevnt til fylkesmann i Troms, og Bent Høie (H) ble i 2018 gitt samme stilling i Rogaland. Aspaker tiltrådte allerede i 2016, mens Høie skal ta jobben som statsforvalter, som det nå heter, etter valget i 2021. Det samme gjelder Bakke-Jensens direktørstilling i Fiskeridirektoratet.

– Det vi nå har til behandling i komiteen er saken om Bakke-Jensen, i forbindelse med at vi behandler statsrådsprotokollene. Jeg varslet at vi kom til å se på den allerede da vi behandlet statsrådsprotokoller forrige gang. Og i tilknytning til den saken, ser vi også på selve prinsippet om at sittende statsråder utnevnes til embetsstillinger, sier Andersen, som opplyser at tidspunkt og rammer for høringen vil bli annonsert seinere.

– Hva er det konkret i Bakke-Jensen-saken som utløser behovet for en kontrollhøring?

– Det er måten ansettelsen skjedde på. Og ikke minst det prinsipielle ved at en sittende statsråd blir utnevnt av sine kolleger til embetsstillinger.

Røper mellommann

Som Klassekampen tidligere har avdekket, kom Bakke-Jensen inn fra sidelinja svært seint i prosessen. Dokumenter fra ansettelsesprosessen viser at Bakke-Jensen søkte samtidig som andre kandidater satt i finaleintervjuer.

Høyre-statsråden har tidligere bekreftet at han «i begynnelsen av juni» ble spurt om å søke, men har nektet å røpe hvem som sto bak forespørselen. Etter skriftlige spørsmål fra kontrollkomiteen til både Bakke-Jensen og næringsministeren om saken, bekreftet begge i brev til komiteen 26. februar og 3. mars det Bakke-Jensen tidligere ikke ville røpe: Det var departementsråden i Bakke-Jensens eget departement, Arne Røksund i Forsvarsdepartementet, som først spurte ham om jobben.

I sitt svarbrev opplyser næringsministeren at Røksund tidligere har vært assisterende departementsråd i Nærings- og fiskeridepartementet, og har god kjennskap til Fiskeridirektoratet. Derfor ble han kontaktet av rekrutteringsbyrået som bisto departementet i direktørjakta, og oppga da fire navn, deriblant Bakke-Jensen. Ifølge byrået var det også andre som nevnte Bakke-Jensen, skriver næringsministeren.

Avviser kritikken

Måten Bakke-Jensen fikk fiskeritoppjobben på, er blitt kritisert fra flere hold. En rekke partier på Stortinget reagerte på at Bakke-Jensens kandidatur ble holdt hemmelig. Etter en klage til Sivilombudsmannen fra avisa Dag og Tid, kom ombudet til at departementet ikke hadde tilstrekkelig begrunnelse for å holde Bakke-Jensens navn unna den offentlige søkerlista. Dag og Tid har også rettet søkelys mot praksisen med å utnevne egne statsråder til embetsstillinger. I 1908 ble en avgående regjering kraftig kritisert av Stortinget for nettopp det, og ingen regjeringer har siden gjort det før Solberg-regjeringen.

I et brev til kontrollkomiteen 23. februar, avviser statsministeren at hun har brutt regler ved utnevnelsene, som hun mener var ordinære prosesser. Solberg utdyper at hun mener kritikken mot 1908-regjeringen ble utløst av at den var et forretningsministerium, og at saken ikke er sammenlignbar med praksisen med i hennes regjering.

Det har ikke lyktes Klassekampen å få svar fra Statsministerens kontor. Næringsministeren vil ikke kommentere før hun mottar invitasjonen til høringen fra komiteen.

Direktørjobb på kroken

Direk­tørjobb på kroken

En hemmeligholdt søknad to uker etter fristen førte til at Høyre-statsråd Frank Bakke-Jensen ble utnevnt som fiskeridirektør av sine regjeringskolleger. Fiskeriministeren erklærte seg inhabil, men hadde allerede spilt en liten, men sentral rolle i prosessen.

12 artikler