Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Ecuador

Varsler om kupp fra Lenin

Venstreprofiler advarer mot regjeringens skitne spill før andre valgrunde i Ecuador:

VALGURO: Venstrekandidat Andres Arauz (på valgplakatene) vant første valgrunde i Ecuador. Han mener motstandere forsøker å hindre at neste valgrunde går som planlagt 11. april. FOTO: DOLORES OCHOA, AP/NTB Dolores Ochoa

I kriserammede Ecuador advarer vinner av første valgrunde, venstrekandidat Andres Arauz, om at «et kupp mot demokratiet» er underveis.

Han mener den upopulære regjeringen til president Lenin Moreno nå jobber for å hindre at andre valgrunde går som planlagt 11. april.

– De vet at om vi vinner, så vil alt endre seg. Først gjorde de alt for at vi ikke skulle få stille, og nå gjør de alt de kan for at vi ikke skal vinne, sier Fidel Narvaez.

Han er tidligere konsul ved Ecuadors London-ambassade, der han i flere år støttet Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. I dag tilhører han den europeiske valgkampen til Arauz.

– Vi er bekymret for at de enten skal utsette valget, eller til og med avlyse det, sier Narvaez på telefon fra London.

Slår demokratialarm

Frykten har økt etter at riksadvokaten og riksrevisjon søndag – på ureglementert vis – krevde beslaglegging og gransking av databasene som ble brukt i første runde.

Også Ecuadors valgråd, landets ombudsmann og andreplass-vinner Guillermo Lasso har uttrykt bekymring for politisk innblanding i valgprosessen.

Samtidig har venstreprofiler som Noam Chomsky, Yanis Varoufakis og Jeremy Corbyn signert et opprop fra Progressive International der det heter at «regjeringen til Moreno forbereder et kupp mot demokratiet» som «viser desperasjonen til reaksjonære krefter i Latin-Amerika».

«De vet deres tid er over. De kan bare holde på makta med ulovlige midler», heter det.

Vil rekke omstridt reform

Den unge økonomen Arauz, som mobiliserer mot Morenos upopulære og nyliberale kuttpolitikk og IMF-avtale, vant første valgrunde klart med 32,7 prosent av stemmene.

Det ble imidlertid svært jevnt om andreplassen, som gir plass i andre runde.

BLIR SITTENDE? Lenin Moreno, her med Donald Trump, prøver å forlenge sin tid ved makta, mener kritikere i og utenfor Ecuador. FOTO: JIM WATSON, AFP/NTB JIM WATSON

Først søndag, to uker etter valget, konkluderte det nasjonale valgrådet med at bankmann Guillermo Lasso endte rett foran urfolkskandidat Yaku Perez.

Nå vedvarer usikkerhet om veien videre etter riksrevisjonen og riksadvokatens inngrep. Ifølge Narvaez er det et klart forsøk på å hindre at venstresida gjør et nytt comeback i Latin-Amerika.

Han mener Moreno, som har knyttet Ecuador langt tettere til USA, også vil kjøpe tid til gjøre det vanskeligere å føre venstrepolitikk, dersom Arauz likevel til slutt vinner.

Moreno vil ikke minst, på oppfordring fra IMF, gjøre store omstillinger i landets sentralbank. Der vil han vil utnevne et nytt styre som ikke lenger trenger å svare til landets regjering.

– Dette vil gjøre det umulig for den neste regjeringen å bruke sentralbanken som et verktøy for å styre økonomien, sier Narvaez.

Et første forsøk på en slik reform ble stanset i parlamentet, men ifølge Narvaez ser Moreno nå etter nye måter å få omstillingen gjennom eller rundt landets folkevalgte.

Håper på allianse

Urfolkskandidat Perez har hevdet han er offer for valgjuks. Han har blant annet skyldt på sin erkefiende, tidligere venstrepresident Rafael Correa. Correa er i eksil i Belgia og i dyp strid med Moreno-regjeringen.

Det er brei enighet om at det vil være enklere for Arauz å beseire Lasso – representant for en upopulær og nyliberal høyreelite – enn urfolkskandidat Perez. Narvaez mener Moreno og høyresida «har innsett at Lasso ikke har store sjanser mot Arauz». Han utelukker ikke at en gransking ender med at Perez går til andre runde:

– Å støtte Perez kan være en måte å stanse Arauz på.

Perez har mobilisert tilhengere til en protestmarsj til Quito. Flere sentrale urfolksledere har ikke gitt sin støtte. Dette gjelder både leder for Ecuadors nasjonale urfolksbevegelse Conaie, Jaime Vargas og Leonidas Iza Salazar, som var en sentral leder for folkeopprøret mot Morenos kuttpolitikk i 2019.

FRYKTER NYTT KUPP: Noam Chomsky er blant en rekke internasjonale venstre­profiler som advarer mot udemokratisk spill i Ecuador. FOTO: HEULER ANDREY, AFP/NTB HEULER ANDREY

Narvaez peker på at urfolksbevegelsen er mangfoldig og at mange støtter Arauz.

Arauz er på sin side alliert med Correa, som hadde et svært betent forhold til urfolksbevegelsen.

Ifølge Narvaez vil Arauz i større grad enn Correa «jobbe for å skape mer konsensus, være mer inkluderende med andre krefter fra venstre og sentrum». Han mener tilhengere av «correismo» og urfolksbevegelsen må prioritere politiske punkter de har felles, noe som «gjelder store deler av våre politiske mål».

– Hvis ikke blir vi splittede og svake, sier han.