Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Brorskap i ånden: Ideen om rapperen og graffitiwriteren som urban superskurk lå tett på kjernen av livsverket til MF Doom.

DOOM DEN USETTE

MANNEN MED MASKENE: Daniel Dumile var også King Geedorah, Metal Fingers, Viktor Vaughn, Zev Love X og, som her, MF Doom live på Vega i København 2010. FOTO: PYMCA/UNIVERAL IMAGES GROUP VIA GETTY IMAGES PYMCA

Nylig avdøde MF Dooms solodebut «Operation: Doomsday» er et lovløst mesterverk om tapt ungdom og tapet av en bror fortalt via superheltmyter. Akkurat som romanen Jonathan Lethem på samme tid skrev, blant annet om sin egen bror Blake. Graffitiwriteren som ga visuell form til begge verk.

– Identitetene er skapt, antatt, usikre og ustabile. De forandrer seg, kostymene forandrer seg. Peter Parker er en ekte person, Spiderman er et forslag, et håp. En idé han aldri kan leve opp til. I Marvel er den «hemmelige identiteten» sannheten, og den andre greia er … et kunstverk du forsøker å virkeliggjøre. Det er et prosjekt, hehe! Og prosjekter er aldri mer enn halvveis komplette. Elektrisiteten som flyter mellom Marvels superhelt-bilde – graffitiwriteren, MF Doom, hele den «større enn livet»-mentaliteten som hiphop legemliggjør – handler på samme måte som Marvels superhelt om å være nedsenket i motsigelser.