Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Flertallet i Viken setter ned foten mot kjøp av varer og tjenester fra okkupert land:

Viken går inn for boikott

STENGER DØRA: De rødgrønne partiene i fylkestinget i Viken går inn for boikott av varer og tjenester fra okkupert land. Bildet er fra en matbutikk i den israelske byen Bnei Brak 7. januar i år. FOTO: JACK GUEZ, AFP/NTB

SIER NEI: Viken fylkeskommune vedtar i dag boikott av varer fra okkupert palestinsk land og Vest-Sahara. Det får KrF til å reagere.

Norges mest folkerike fylke vil i dag vedta at fylkeskommunen ikke skal «kjøpe varer eller tjenester som er produsert i/på områder okkupert i strid med folkeretten».

Slike områder inkluderer både okkupert palestinsk land og Vest-Sahara, som er okkupert av Marokko.

Det er fylkesrådet i Viken, med Ap og Sp, som opprinnelig fremmet forslaget som en del av fylkeskommunens nye anskaffelsesstrategi. Viken kjøper varer og tjenester til 5–6 milliarder kroner i året.

Boikottforslaget får støtte fra både Miljøpartiet De Grønne, SV, Venstre og Rødt – og har dermed klart flertall når fylkestinget møtes i dag.

Glad for rødgrønn samling

Det ventede vedtaket i fylkestinget får SV til å juble.

– Dette er verken radikalt eller dramatisk. Det er innføring av internasjonal rett. Det er bra at en samlet rødgrønn side i Viken tar ansvar, sier fylkestingsrepresentant Balder Alvær Olafsen (SV).

– Hvilken forskjell gjør det at en fylkeskommune går inn for boikott?

– Vestbredden aleine taper 28–29 milliarder kroner i året på bosettingene. Det er fordi land, kommuner og personer er villige til å kjøpe produkter fra okkuperte områder. Om man får en boikott i større deler av verden, vil det ikke lenger være økonomi i bosettingene – og vi får handling bak ordene, sier Olafsen.

Han får støtte av SV-nestleder Kirsti Bergstø, som er førstekandidat til Stortinget for SV i Akershus.

Hun håper at et eventuelt nytt rødgrønt flertall etter stortingsvalget i september vil innføre en tilsvarende boikott nasjonalt.

– Vi håper at Ap og Sp vil finne mot og gode erfaringer fra dette vedtaket, hvor Viken viser vei, sier Bergstø.

– Sender et politisk signal

Halvard Ingebrigtsen (Ap), Fylkesråd for finans og administrasjon i Viken, forsvarer boikottforslaget. Han sier det skal bli «fullt mulig» å få til i praksis, og at kravet vil legges inn i kontrakter med ulike leverandører.

– Dette sender et klart politisk signal til dem som leverer til oss, om at vi ikke vil ha varer eller tjenester fra områder som er okkupert i strid med folkeretten, sier Ingebrigtsen.

Han sier at fylkeskommunen i dag ikke har oversikt over om den kjøper inn varer eller tjenester fra okkupert land.

– Jeg kan ikke garantere at det ikke finnes. Når vi ikke har et krav eksplisitt i våre kontrakter, kan leverandører i teorien gjøre det, sier han.

Ida Lindtveit Røse, gruppeleder for Viken KrF, sier at partiet vil stemme mot boikott. Hun understreker at KrF er for strenge, etiske vurderinger i innkjøp, men mener at en boikott er lite hensiktsmessig.

– Det er ikke en fylkeskommune som driver med utenrikspolitikk. Det er nasjonale myndigheter som bestemmer hvordan vi skal forholde oss til andre land, og det bør fylker og kommuner forholde seg til, sier Røse.

«Dette er verken radikalt eller dramatisk, men innføring av internasjonal rett»

BALDER ALVÆR OLSEN, SV

Hun advarer videre mot konsekvensene av boikott.

– Vi ser at det er økende antisemittiske holdninger i Norge. Når Israel/Palestina-konflikten diskuteres rundt slike forslag, kan det bidra til å spisse situasjonen framfor å gi mer forståelse, sier Røse.

Også Viken Frp sier nei.

– Norsk lov legger føringer på hva som er lov og ikke lov, og vi ønsker ingen særordninger utover det, sier gruppeleder i Frp, Lavrans Kierulf.

Han ber kollegene i fylkestinget om å holde seg unna utenrikspolitikk.

– Vi burde jobbe for innbyggerne i vårt eget fylke, og ikke legge føringer på innkjøp på den måten der, sier Kierulf.

Høyre sier trolig nei

Gruppeleder i Viken Høyre, Anette Marie Solli, sier de trolig ikke vil støtte forslaget slik det ligger nå, og at de jobber med et forslag med en annen ordlyd.

– Vi er usikre på om ordlyden er god nok. Vi kan komme i fare for å ramme de vi ønsker å ivareta, for det er jo de lokale arbeidsplassene som kanskje får svi med sånne sanksjoner, sier Solli.

Ole Andreas Lilloe-Olsen, gruppeleder i Venstre Viken, sier de i utgangspunktet støtter forslaget. Men også de har blitt usikre på ordlyden.

– En boikott kan komme til å ramme dem som bor i områdene, og ikke okkupasjonsmakta, sier Lilloe-Olsen.

Han sier Venstre vil stemme ja, men avventer først hvilke alternative formuleringer som blir foreslått.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production