Ørebechs luftslott

Det hjelper ikke å henvise til en mengde WTO-artikler dersom de ikke tolkes riktig, slik Peter Th Ørebech gjør i sitt tilsvar til meg (15. februar). Faktum er at EU ensidig kan innføre toll som mottiltak dersom Storbritannia subsidierer eller dumper sine miljø- eller sosiale standarder slik at like konkurransevilkår ikke opprettholdes. WTO er ikke til hinder for det.
Ørebech må ha lest en annen artikkel når han hevder at det ikke er hjemmel for dette i Artikkel 9.4. Prosedyren beskrives nemlig utførlig i nettopp denne artikkelen, som omhandler «rebalansering», i kapitlet om institusjonelle forhold. Det påpekes endog eksplisitt i punkt «g» at WTO ikke kan påberopes i disse tilfellene.
EU er også i sin fulle rett til å utføre veterinære grensekontroller etter at britene ikke lenger vil følge EUs regler. Ørebechs samsvarsvurderinger endrer ikke på det. Britene kunne valgt en EØS-løsning der de hadde videreført dagens veterinærregler og sluppet de store forsinkelsene og ekstra kostnadene. EUs innføring av kvalitetskontroll er ikke et brudd på WTO-reglene.
Skulle Norge si opp EØS-avtalen er EU selvsagt i sin fulle rett til å innføre grensekontroll på norsk sjømat. WTO sikrer heller ikke videreføring av dagens tollregime dersom Norge skulle si opp EØS-avtalen. Da må vi forhandle på nytt. Nei til EUs teoretiske luftslott tåler ikke møte med virkeligheten. Bare spør skotske fiskere.