Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattFeminisme

Utfordringen

MÅ HØRE BEDRE ETTER: Ane Stø, leder i Kvinnegruppa Ottar. FOTO: ANNIKEN C. MOHR Anniken C. Mohr/ Klassekampen

Først vil jeg bare si at jeg har stor respekt for Kvinnegruppa Ottar og Ane Stø, og er takknemlig for kampen som utrettelig er ført i så lang tid. Stø, som leder i en av Norges viktigste kvinneorganisasjoner, må ta diskusjonen som kommer fra egne rekker seriøst. Jeg, en lesbisk cis-kvinne, får ofte min identitet skjøvet foran i transekskluderende feministers kamp for å innskrenke andres rett til å definere seg. Det er ingen som kan frata meg muligheten til å kalle meg kvinne og lesbisk. Da skal vi heller ikke frata andre den muligheten. For ingen mener at kvinnebevegelsen er «den største trusselen mot transpersoners rettigheter». Det er fortsatt de konservative høyrekreftene i samfunnet. Det forventes simpelthen mer når det gjelder transinkludering fra organisasjoner og de som har vært viktige i kvinnekampen.

En stor del av argumentasjonen til Stø bygger på at Unge Venstre og Pion også støtter transfolk, og at transrettigheter er et «brekkjern» for å legalisere sexkjøp og bygge pornoindustrien. I spørsmålet om transrettigheter er det riktig at Rødt, SV, Rød Ungdom, Pion og Unge Venstre er enige. Samtidig er Ottar i denne saken enige med konservative høyrekrefter, uten at de automatisk er med i en konspirasjon som fremmer et kristenkonservativt Norge. Diskusjonen må gå på nettopp hvor bekymringen om transfobi i kvinnebevegelsen kommer fra, og ikke sauses sammen med andre debatter.

«Dette minner om menn som sier at kvinnekampen er vunnet.»

Stø skriver (16. februar): «Denne gjengen kjemper ikke for at transkvinner skal få delta i kvinnekampen, for den døra er allerede åpen». Samtidig påpeker de av oss som er trans og organisasjoner som jobber for transrettigheter at den døra nettopp ikke er åpen. Argumentasjonen minner om menn som sier at kvinnekampen er vunnet, selv om kvinner selv viser til det motsatte. Kvinnesaksorganisasjonene må være villig til å se feil og mangler i egne rekker. Om de som kan oppleve transfobi sier det er et problem i kvinnebevegelsen, så er det jo muligens det.

Det virker som om Ottar, ut ifra dette innlegget, synes begrepet «terf» er mer problematisk enn hva diskriminering og hatkriminalitet mot transfolk faktisk fører til. Transfolk har store utfordringer med psykisk helse, og nesten halvparten prøver å ta livet sitt på et tidspunkt. Dette er en gruppe som skal se vern, inkludering, solidaritet og kamp fra alle som ønsker et bedre samfunn.

Kvinnekamp og transkamp går hånd i hånd, så lenge vi anerkjenner at transkvinner er kvinner og at transmenn er menn. Uten den anerkjennelsen er ikke kvinnekampen transinkluderende.