For noen få hundrelapper kan du kjøpe en personlig hilsen fra en kjendis som Zahid Ali. Pandemien gjør fenomenet mer aktuelt, tror forsker.
«Hei, Beate! Når det ble maskepåbud, var det en perfekt anledning til å ta skjegget og lufte denne dobbelthaka, som ingen har sett siden videregående.»
Komiker Zahid Ali filmer seg selv med mobilen og sender snutten til Beate, som fyller 50 år.
På flere tjenester kan du bestille en videohilsen fra Ali og andre mer eller mindre kjente kulturpersonligheter.
Kjendishilsener på bestilling er blitt en gigantsuksess i USA, der tjenesten Cameo tilbyr hilsener fra titusenvis av kjendiser.
Flere aktører prøver seg nå i det norske markedet. Svenske Memmo lanserte i Norge i fjor, og nylig dukket den norske konkurrenten Barderas opp.
Gjennom disse tjenestene kan du blant annet kjøpe hilsener fra norske profiler som Trygve Skaug, Guri Schanke, Zahid Ali, Gaute Ormåsen og Andra Bræin Hovig.
– En profesjonalisering
Vilde Schanke Sundet, medieforsker ved Universitetet i Oslo, tror ikke det er tilfeldig at mange aktører prøver seg i videohilsen-markedet nå.
– Vi er i en pandemi, noe som gjør at vi i enda større grad enn før må flytte oss over på digitale arenaer for sosialt samvær og underholdning. Når vi ikke kan møtes fysisk, må digitale sosiale flater fylle enda mer av livet vårt, sier hun.
Samtidig er ikke fenomenet nytt, påpeker Sundet.
– Sosiale medier har åpnet for at kjente personer og publikum kan ha tettere kontakt, men det er ikke så lenge siden det var vanlig å skrive brev til kjendiser og be om en personlig hilsen. Dette er en profesjonalisering som setter det i system, sier hun.
Opplever stor pågang
Komiker Zahid Ali er i løpet av kort tid blitt kontaktet av fire ulike aktører som vil tilby videoene hans.
Komikeren har profil på både Memmo og Barderas, og synes tjenestene er nyttige.
– Jeg får som regel inn veldig mange forespørsler i sosiale medier om jeg kan lage personlige videoer, så dette har jeg holdt på med i årevis allerede, sier han.
Da Klassekampen ringer Ali, hadde han likevel ti minutter tidligere avsluttet kontoen på Memmo, fordi pågangen var for stor.
En videohilsen fra Ali koster 300 kroner.
– Jeg vil ikke si at jeg økonomisk trenger å gjøre dette, men det er en hyggelig gest til folk som vil ha en video, sier han.
Videoene Ali lager, kan være til store selskaper som bursdager og konfirmasjoner, eller mer personlige hilsener som oppmuntringsvideoer til mennesker som er alvorlig syke, forteller han.
På amerikanske Cameo kan en kjendishilsen koste opp mot 25.000 norske kroner, mens prisen her hjemme ligger på mellom 30 og 1000 kroner. Prisen setter kjendisene selv, og selskapene bak tar 25 prosent av inntekten.
Alternativ inntektskilde
«Jeg får som regel inn veldig mange forespørsler i sosiale medier om jeg kan lage personlige videoer, så dette har jeg holdt på med i årevis allerede»
— ZAHID ALI, KOMIKER
Forsker Vilde Schanke Sundet mener koronapandemien har gjort tjenesten mer aktuell for kjendiser som lever av egen merkevare.
– Dette kan være en inntektskilde i en tid hvor det er vanskelig for kulturpersonligheter å tjene penger på andre måter, sier Sundet.
– Kjendiser har vanligvis oppdrag som konferansierer og liknende, så det er jo en glidende overgang her.
Artist Gaute Ormåsen innrømmer at det er litt kleint å ta betalt for en videohilsen, samtidig mener han at det er en del jobb å lage videoene.
– Mange tenker kanskje det er fort gjort å synge en bursdagssang, men det tar ofte mer tid enn man skulle tro å lage en presentabel video. Kanskje skal den vises i et bryllup med mange hundre gjester, og sånn sett er det lett å forsvare at man tar betalt, sier artisten.
I Sverige samler flere profiler inn midler til Verdens helseorganisasjons koronafond, men her hjemme er det et fåtall av profilene som samler inn til bistand.
Artist og poet Trygve Skaug samler inn til Dråpen i havet, tidligere skihopper Bjørn Einar Romøren til Kreftforeningen, mens youtuberne Daniel og Simen oppgir at de samler inn til «mye forskjellig veldedighet».
– Gir mye glede
I Norge er kort avstand mellom kjendiser og fans, påpeker Vilde Schanke Sundet.
– Men også vi har en kjendisdyrkelse, og kanskje den kan bli særlig viktig nå når mange bruker så mye tid på nettet, sier hun.
– Det kan framstå litt desperat å selge hilsener på nett?
– For dem som lever av å være sin egen merkevare, og kanskje har en kort periode i rampelyset, vil dette være mer attraktivt enn for artister og skuespillere som vil beskytte merkevaren sin, sier Sundet.
– De fleste er fan av noe, og det kan gi utrolig mye glede. Det må vi ta på alvor, selv om det kan virke overdrevet, legger hun til.