Ubehagelig, men nødvendig
I et leserinnlegg i Klassekampen 5. januar 2021 av lege Patji Alnæs-Katjavivi om Stavanger kommune og testing av ansatte med tilknytning eller tilhørighet til somaliske miljøer, vil vi gjerne redegjøre for bakgrunnen for at denne gruppen ansatte i en periode ble oppfordret til å teste seg før de kom på jobb i helse- og omsorgstjenesten.
Stavanger kommune hadde i løpet av perioden 21. til 31. desember smitte i 13 av kommunens virksomheter innenfor helse- og omsorgstjenesten. Åtte av disse var sykehjem, to hjemmebaserte tjenester, to bofellesskap og et dagsenter. 19 ansatte og tre brukere fikk påvist smitte av covid-19.
Smittesporingen viste at 19 av de 22 smittetilfellene hadde tilknytning til pågående utbrudd i somaliske miljøer. I perioden 22. til 27. desember var 103 av 152 positive prøver i Stavanger relatert til smitteutbruddet i de samme miljøene.
I Stavanger kommune har vi mange medarbeidere med somalisk bakgrunn eller tilknytning. Da vi så at smitten spredte seg blant ansatte med somalisk bakgrunn i helse- og omsorgstjenesten, gjorde vi en grundig smittevernfaglig vurdering av hvilke tiltak vi kunne sette i verk for å beskytte sårbare brukere mot smitte. I samråd med smittevernoverlegen kom vi til at en sterk oppfordring til ansatte med tilknytning til somaliske miljøer om å teste seg, ville være det tiltaket som kunne gjennomføres raskest. Særlig sett i lys av at mange var uten symptomer og ikke visste at de var smittet.
Noen ganger må smittevernoverlegen gi medisinskfaglige råd til spesifikke grupper av ansatte i forbindelse med pandemien. Dette er særlig viktig når det gjelder ansatte i kommunale tjenester som jobber med eldre og andre i risikogrupper.
Vikarer fra Sverige, studenter fra områder med smitte og ansatte som har vært i situasjoner med mange mennesker der det har vært vanskelig å holde avstand har fått samme råd tidligere.
«For noen opplevdes det stigmatiserende. Det er noe vi var klar over kunne skje.»
Rundt juletider var det ansatte i helse- og omsorgstjenesten med tilknytning til somaliske miljøer som fikk råd om å teste seg, med bakgrunn i at smitten spredte seg i to klynger i disse miljøene, deriblant i taxinæringen.
Når forfatteren av leserinnlegget skriver at «ansatte som har tilknytning til Somalia må fremlegge bevis for at de ikke er bærere av koronaviruset før de får lov til å komme på jobb», så er ikke det riktig. Det har aldri vært snakk om tvungen testing, men en sterk oppfordring om å teste seg.
Siden mars har Stavanger kommune jobbet knallhardt for å holde smitten ute av virksomhetene. Vi bruker store ressurser på å spore og stoppe smitten, slik at våre ansatte kan gå på jobb og gi brukerne våre de trygge og gode tjenestene de har krav på. Vi har også vært heldige, og har lenge unngått smitteklynger og store utbrudd. Men i desember opplevde også Stavanger kommune at smitten spredte seg i bestemte miljøer.
For noen opplevdes det stigmatiserende at de ble bedt om å teste seg fordi de tilhører en bestemt etnisk gruppe. Det er forståelig, og noe vi var klar over kunne skje. Samtidig opplevde vi stor forståelse for avgjørelsen blant nesten alle involverte. For Stavanger kommune har det vært viktig å beskytte sårbare brukere mot smitte, og hindre at smitten kom ut av kontroll. Vi kom ikke utenom å gi smittevernfaglige råd når vi så at en spesifikk gruppe ansatte sto for nesten all smitte i helse- og omsorgstjenesten i jule- og nyttårshelgen.
Takket være at oppfordringen om å teste seg ble tatt på alvor er smittespredningen i klyngene nå under kontroll. Mandag denne uka kunne derfor oppfordringen rettet mot ansatte med tilknytning til somaliske miljøer oppheves. Men ansatte som har vært på juleferie utenfor regionen har blitt bedt om å teste seg og ha negativ test før de kommer tilbake på jobb. Ansatte som har vært i jule- og nyttårsselskaper med mange mennesker, og der det har vært vanskelig å holde avstand har også blitt oppfordret til å teste seg.
Den eneste måten vi kan stoppe smitten på er å bruke Helsedirektoratets TISK-strategi: testing, isolering, smittesporing og karantene. Det kan være ubehagelig for noen hver å bli bedt om å gå og teste seg, men så lenge dette er det eneste som virker, må vi sammen ta et samfunnsansvar for å stoppe smitten.