Sagene bokhandel i Oslo har gjort det skarpt i år. Men på landsbasis er boksalget på nett i ferd med å passere salget i butikk.
For den norske bokbransjen som helhet er de nye funnene fra «Kunst i tall» ingen lystelig lesning. Siden 2013 har den totale omsetningen av bøker i Norge falt med én milliard kroner.
En annen tendens er at stadig mer av boksalget skjer på nettet, enten i form av lydbokstrømming eller kjøp fra nettbokhandler, forlagenes egne nettsider eller utenlandske bokkjemper som Amazon.
I 2013 foregikk 72 prosent av bokomsetningen i fysiske butikker. I 2019 var andelen nede i 52 prosent.
Med andre ord: Hvis utviklingen har fortsatt med samme takt i år, har nettsalget trolig passert butikksalget allerede.
Vekst i et kriseår
For den lille og uavhengige bokhandelen på Sagene, som i fjor ble kåret til landets beste bokhandel av Forleggerforeningen, peker pilene i motsatt retning.
Da Klassekampen snakket med daglig leder Angelique Heggheim i mars, hadde myndighetene iverksatt full nedstengning av landet. For hver dag som gikk, ble det færre kunder som kom innom butikken, og Heggheim var bekymra for fortsettelsen. Ni måneder seinere ser hun langt mer optimistisk på mulighetene for at bokhandelen, som hun eier sammen med ektefellen, skal komme seg helskinnet ut av koronakrisa.

– Vi har faktisk økt vår omsetning under pandemien. Hvor mye er jeg usikker på, men det er vel omtrent 20–30 prosent vekst sammenliknet med fjoråret, sier Heggheim.
Hva denne uventede omsetningsveksten kan skyldes, har hun ikke helt svaret på. Men hun er glad for at det er mange beboere i nærområdet som støtter opp om sin lokale bokhandel.
– Under denne pandemien har det vært få muligheter for sosiale møtepunkter. Å dra innom en lokal bokhandel blir kanskje det nærmeste man kommer et slags arrangement, hvor man kan snakke om og bli tipsa om god litteratur, sier Heggheim.
At totalomsetningen av fysiske bøker går ned fra år til år for bransjen som helhet, mener Heggheim i stor grad må tilskrives de store bokhandelkjedene og deres strømlinjede forretningskonsept for bøker.
– De har skutt seg selv i foten ved å holde på som de gjør. Når kjedene utelukkende prioriterer store kvanta med bestselgere, og alle tilbyr de samme varene, blir det ikke noe personlighet igjen.
– Det må bli som det blir
«Kunst i tall» viser at bokbransjens samlede inntekter fra digitale produkter var på 814 millioner kroner i fjor – en tredobling siden 2013.
I samme periode har salget av fysiske bøker sunket med 4 prosent årlig.
«Å dra innom en lokal bokhandel blir kanskje det nærmeste man kommer et slags arrangement»
— ANGELIQUE HEGGHEIM, BOKHANDLER
Norli-sjef John Thomasgaard er alt annet enn overrasket over at stadig større deler av boksalget flyttes over til nett. Han mener spenningen først og fremst knytter seg til om trenden vil fortsette eller flate ut.
– Dette er helt i tråd med hva vi planlegger ut ifra, sier Thomasgaard, som også er nestleder i styret til Bokhandlerforeningen.
– Er dette en ønskelig utvikling?
– Det må bli som det blir. For oss handler det om å ha produkter, løsninger og tjenester tilgjengelig for leserne, så får de selv bestemme hvor de vil kjøpe bøkene.
– Tror du den økte digitaliseringen vil påvirke salget av smalere forfatterne? I en fysisk butikk vil det vel være flere muligheter til å vise fram et bredt utvalg?
– Nei, det er i beste fall en myte at en stabel med smal litteratur i en bokhandel fører til salg. Dessuten selger vi utrolig bredt fra vår nettbokhandler, selv om det naturligvis er noen bøker som går igjen, sier Thomasgaard.
Han mener det først og fremst er medieomtale og anmeldelser som fører til salg av de smalere forfatterskapene.
Frykter ikke nedleggelser
I forrige uke kom nyheten om at Tanum legger ned sin siste fysiske butikk, hovedutsalget på Karl Johan i Oslo.
Før jul i fjor gikk Notabene-kjeden konkurs, noe som medførte at et titall norske byer og tettsteder mistet sitt eneste bokutsalg.
John Thomasgaard i Norli mener imidlertid det er overdrevet at nedlegging av bokhandler fører til færre tilbud i distriktene.
– Mitt inntrykk er at det fortsatt er godt med bokhandler i distriktene, og at livskrafta der er god. Utviklingen handler mer om at det kanskje er blitt én bokhandel på et kjøpesenter, i stedet for to–tre.