Du kan bla til neste sideBla med piltastene

NOTERT:

Rekord i antall tv-seere

FOTO: TORE MEEK, NTB Tore Meek

Lørdagsunderholdningen «Maskorama» på NRK, hvor kjendiser har skjult seg bak overdådige kostymer, slo alle årets rekorder da nesten 1,4 millioner så finalen. I alt 1.264.000 nordmenn så finalen på tv-skjermen på lørdag. Totalt har 1.368.000 sett finalen. Det ga en markedsandel på 73,8 prosent, skriver Kampanje. Programmet ble dermed det mest sette på tv hittil år. Det var Ulrikke Brandstorp som gikk av med seieren i det siste programmet.©NTB

TELEGRAM:

Spiller opp til dans

FOTO: TOM HENNING BRATLIE

Nasjonalbiblioteket lanserer en ny strømmetjeneste for gamle norske plater.

Det er en stund siden artister som Jens Book-Jenssen, Alf Prøysen, Nora Brockstedt og Søstrene Bjørklund toppet hitlistene i Norge, men nå legger Nasjonalbiblioteket, med nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre i spissen, ut de gamle platene deres i digital drakt.

I en pressemelding kommer det fram at Nasjonalbiblioteket lanserer sin egen strømmetjeneste. Til glede for både musikkelskere og nostalgikere har de digitalisert 78-plater fra perioden mellom 1905 og 1958, og tjenesten kan nå by på ikke mindre enn 20.000 lydspor og opptak av klassikere fra blant annet Jens Book-Jenssen, Søstrene Bjørklund og Norges første grammofonartist, Adolf Østby.

«På Nasjonalbiblioteket løfter vi stadig mer av den norske kulturarven ut av glemselen og gjør den tilgjengelig for allmennheten. I flere år har vi digitalisert de norske 78-platene, og gjennom avtale med Tono lanserer vi nå en tjeneste for strømming av eldre musikk», uttaler nasjonalbibliotekar Myhre i pressemeldingen.

FOTO: JOEL C RYAN, AP/NTB Joel C Ryan

INTERNASJONALEN: Den britiske forfatteren J.K. Rowling og hennes bøker om den litterære skikkelsen Harry Potter har nådd en stor leserskare verden over. Nå melder BBC at et eksemplar av boka «Harry Potter og de vises stein» er solgt på auksjon for over 800.000 kroner. Ifølge BBC stammer eksemplaret fra et førsteopplag på 500 bøker som ble gitt ut i 1997.

DEUL