Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Kronikk

Fare for flytogets framtid?

Alle flytogets konkurrenter gis ekstra offentlig tilskudd. Det er diskriminerende og konkurransevridende.

PASSASJERENE FORSVINNER: Flytoget risikerer at både kunder og ansatte forsvinner. Å vinne disse tilbake vil kunne ta flere år, dersom det i det hele tatt er mulig, skriver Grethe Thorsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Håkon Mosvold Larsen

For å sikre togtrafikken gjennom pandemien vil Samferdselsdepartementet og Jernbanedirektoratet videreføre ekstra offentlig kjøp til alle persontogselskapene i 2021, unntatt Flytoget. Vy, som er Flytogets direkte konkurrent til Oslo Lufthavn, får ekstra offentlig støtte. Det samme får de utenlandske togselskapene Go-Ahead og SJ.

Under koronapandemien har myndighetene innført strenge reiserestriksjoner og rådet folk til å ikke reise. Det har ført til en dramatisk nedgang i antall passasjerer for alle persontogselskapene, og gått hardt utover lønnsomheten.

Drastiske fall i inntektene i mars førte til toginnstillinger og permitteringer. Myndighetene påla deretter selskapene å kjøre normal togproduksjon. For å få dette til har de i 2020 mottatt offentlige tilleggskjøp fra Staten på til sammen 1,55 milliarder kroner.

I praksis har dette dekket togselskapenes totale underskudd i persontogdriften, med unntak av for Vys tog på Bergens- og Flåmsbanen. Det har også betydd at arbeidstakerne i perioden har vært beskyttet mot permitteringer.

Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) er glade for ekstra økonomisk støtte til persontogselskapene. Men er svært forundret over at Flytoget ikke lenger skal omfattes av den ekstraordinære støtteordningen for persontogtjenester.

Regjeringens motiv for støtteordninger under pandemien har vært å hjelpe bedrifter gjennom krisen.

Flytogets oppdrag har vært å ta ut betalingsvillighet for reisende til og fra Oslo Lufthavn uten statlige subsidier. Fram til pandemien har dette vært en suksess og en tjeneste det har vært behov for. Til tross for at Vy har økt frekvensen på sitt togtilbud til Oslo Lufthavn, delvis finansiert gjennom offentlig kjøp, har både Vy og Flytoget hatt økt passasjervekst på strekningen inntil pandemien inntraff.

Flytogets tilbud til flypendlerne har både avlastet og frigitt sitteplasser til togpendlerne på strekningen Drammen-Oslo Lufthavn. Flytoget har bygget en sterk merkevare og oppnådd en kundelojalitet som har gjort det mulig å drive en vellykket og kommersiell persontogoperasjon.

«Flytoget må allerede nå halvere sitt tilbud.»

Selskapet har i mange år levert solide overskudd til den norske Stat, og har for lengst tilbakebetalt de investeringene staten i sin tid gjorde i selskapet.

Denne posisjonen er nå i fare for å bli vedvarende ødelagt.

Flytoget sier selv at dersom den lave reiseaktiviteten over Oslo Lufthavn fortsetter utover i 2021, vil de være helt avhengig av offentlig kjøp for kunne overleve. Flytoget må allerede nå halvere sitt tilbud og risikerer at både kunder og ansatte forsvinner. Å vinne disse tilbake vil kunne ta flere år, dersom det i det hele tatt er mulig, og vil få store økonomiske konsekvenser.

En forskjellsbehandling i støtteordningen vil dermed kunne få alvorlige følger for arbeidsplassene i Flytoget, og være en spiker i kista for selskapets framtid.

Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) er for en statlig drevet jernbane, med ett eller flere statseide togselskaper. Regjeringen derimot vil ha full konkurranse, og ønsker mer enn gjerne at utenlandske togselskaper overtar persontrafikken på norske togspor. Til tross for pandemien har regjeringen ikke tilsatt bremsen, verken når det gjelder Jernbanereformens anbudskonkurranser eller EUs fjerde jernbanepakke – hvor Stortinget måtte bremse. Konkurransegrunnlaget i trafikkpakke 4 kommer i mars 2021, og togselskaper med store nok finansielle muskler til å kunne konkurrere, skal levere inn sine tilbud allerede i august.

NLF mener at dersom den norske jernbanen først skal ut på anbud, må myndighetene sørge for at de togselskapene som eies av norske skattebetalere istandsettes til å kunne konkurrere om sine egne oppdrag. Denne ambisjonen har de fleste andre lands regjeringer hatt for sine togselskaper. Det stikk motsatte er tydeligvis tilfelle i Norge.

Vy, Go-Ahead og SJ vil motta ekstra statsstøtte i 2021 for å holde seg økonomisk flytende gjennom pandemien. Dette sikrer både kollektivtrafikk og arbeidsplasser, men er også en måte å få jernbanereformen til å framstå som vellykket på. Anbudsselskapene får økonomisk støtte langt utover den risikoen de selv var villige til å påta seg for å komme seg inn på den norske jernbanen. De slipper å bruke morselskapsgarantien og er klare til å påta seg nye anbud. Vy får tilleggsbevilgninger til å opprettholde sitt togtilbud til Oslo Lufthavn samtidig som konkurrenten Flytoget ikke mottar støtte. Dette gir de andre togselskapene en fordel framfor Flytoget i kommende anbudskonkurranser.

Hvis jernbanereformen videreføres skal også Flytogets oppdrag legges ut til konkurranse. For i det hele tatt å kunne overleve som togselskap må de vinne konkurransen om å beholde sitt eget oppdrag, eller annen persontrafikk på norske eller utenlandske skinner. Flytoget risikerer nå at de blir avskåret fra å delta i konkurransen om de gjenværende anbudspakkene, inkludert tilbringertjenesten til Oslo Lufthavn, hvis de ikke greier å oppfylle de finansielle kravene for å kunne delta.

En forskjellsbehandling der Flytogets konkurrenter gis ekstra offentlig tilskudd vil være diskriminerende og konkurransevridende, og kan sette Flytogets overlevelse i fare. NLF krever at regjeringen likebehandler togoperatørene også i 2021.