Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Atomvåpen

Snur om atomvåpen

KrFs programkomité vil melde Norge inn i FNs forbudstraktat mot atomvåpen:

MÅ TENKE SEG OM: I fjor stemte KrF mot et forslag i Stortinget om å melde Norge inn i forbudstraktaten mot atomvåpen. KrFs programkomité foreslår å snu i saken. Her er leder Kjell Ingolf Ropstad på fjorårets landsmøte.FOTO: TOMMY ELLINGSEN Tommy Ellingsen

Seinest i mars 2019 stemte Kristelig Folkeparti (KrF) mot et forslag i Stortinget om å melde Norge inn i FN-traktaten om å forby atomvåpen. Nå foreslår en enstemmig programkomité at KrF skal snu i saken.

I forslaget til nytt stortingsprogram, som legges fram denne uka, heter det at «KrF vil at Norge slutter seg til atomvåpenforbudet som ble framforhandlet i FN i 2017, under forutsetning av gjensidig og etterprøvbar nedrustning».

Edel-Marie Haukland, medlem av programkomiteen og leder av KrFU, forsvarer det nye standpunktet, som må vedtas av partiets landsmøte.

Det vil være et viktig verktøy for å legge press på atomvåpenstatene og for å legge til rette for en forpliktende og langsiktig nedrustning. I dag skjermer Norge atomvåpenstatene mot press om å forhandle, sier Haukland.

– Seinest i fjor stemte KrF mot et forslag om å melde Norge inn i forbudstraktaten. Hva har skjedd?

– Det har blitt gjort mye arbeid om hvordan dette vil påvirke vårt forhold til Nato, som er et motargument som har blitt brukt. En rapport fra Folkerettsinstituttet sier at Norge kan skrive under uten at det går mot forpliktelsene våre overfor Nato, sier Haukland.

Setter Nato først

Traktaten om forbud mot atomvåpen ble vedtatt av 122 stater i FNs generalforsamling i juli 2017. Den forbyr land å utvikle, prøvesprenge, produsere og skaffe atomvåpen. Avtalen vil tre i kraft 22. januar 2021, og blir da folkerettslig bindende for landene som har ratifisert den.

Ingen av atommaktene eller Natos medlemsland har så langt ratifisert traktaten.

Regjeringen og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har argumentert mot ratifikasjon. Søreide har uttalt at det vil svekke Norges forpliktelser overfor Nato, samt at en forutsetning for nedrustning er at atommaktene også er med.

KrFs programkomité argumenter nå med at et norsk medlemskap i traktaten vil øke presset på atomstatene.

– Alle land som signerer og ratifiserer forbudet, er med på å forme politiske forventninger. En del av forbudet er å stigmatisere atomvåpen. At flere land ratifiserer avtalen, vil gjøre diskusjonen mer politisk relevant, sier Haukland.

Høyre: – Overraskende

Michael Tetzschner (H), som er nestleder i forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget, er overrasket over Krfs nye standpunkt:

Det er underlig at de som regjeringsparti anbefaler at Norge skal endre holdning til dette, som også betyr at de bryter med Nato-alliansen, sier Tetzschner.

– Det overrasker meg at KrF ikke har tatt til seg mer av den realitetstenkningen som ligger bak Nato-landenes avvisning av denne traktaten. Fordi den er jo ikke bindende for de den skulle gjelde, nemlig atommaktene, fortsetter han.

Tetzschner mener FN-traktaten er et «farlig blindspor», fordi den gir inntrykk av en internasjonal forpliktet nedrustning, uten at atommaktene er bundet til den. Han viser til at Sverige, som ikke er medlem av Nato, heller ikke har signert traktaten.

– Man ordlegger seg som om man får en internasjonal rettsorden, men i virkeligheten har man ikke noe mulighet til å kontrollere de atommaktene som vil bryte et sånt «forbud», i hermetegn, sier Tetzschner.

Ican: – God nyhet

I 2017 ble Nobels fredspris gitt til Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen (Ican). Arbeidet med FNs atomvåpenforbud var blant Nobelkomiteens argumenter.

Koordinator for Ican Norge, Tuva Widskjold, er glad for KrFs nye standpunkt.

– Dette er en veldig god nyhet, og det er helt i tråd med KrF sine verdier. Atomvåpen truer hele menneskehetens eksistens, og vil i bruk skape enorme humanitære lidelser, sier Widskjold.

Både Rødt, SV, Miljøpartiet de Grønne (MDG), Senterpartiet og Venstre er for å melde Norge inn i forbudstraktaten mot atomvåpen.

Arbeiderpartiet har stemt mot i Stortinget, men internt jobber blant andre AUF for at partiet skal snu på landsmøtet til våren. Ungdomspartiet har tatt ut en dissens på dette i utkastet til nytt program.

– For å få et stortingsflertall, må Ap snu. I dag er partiet splitta. På grasrotnivå i Ap er det et stort ønske om å støtte traktaten. Dersom partiet hører på grasrota i denne saken, kan det bli flertall for å støtte forbudet, sier Widskjold.