Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Oktober forlag har stilt sitt moralske kompass etter foraktens magnet – og sviktet en forfatter, skriver Demian Vitanza.

En uforståelig håndtering

DEBUTANTEN SOM BLE VRAKET: Forfatter Per Marius Weidner-Olsen (bildet) kunne umulig være forpliktet til å fortelle forlaget om sin 17 år gamle dom, selv om det sikkert ville vært klokt, skriver forfatterkollega Demian Vitanza.Foto: Odin Jæger Odin Jæger

Jeg satt hjemme på kjøkkenet og leste nyhetene da saken først kom ut på NRK: Oktober Forlag hadde avsluttet samarbeidet med Per Marius Weidner-Olsen og ville ikke trykke opp nye opplag av den kritikerroste debutboken. Romanen handler om en gutt som blant annet blir utsatt for seksuelle overgrep. Weidner-Olsen har selv en dom fra 17 år tilbake for en sak med overlappende tematikk, som han ikke hadde fortalt forlaget om. Dette skapte trøbbel. Jeg ble engasjert av saken og oppsummerte fortløpende for samboeren mens jeg leste. Hennes første reaksjon var at dette er Oktober. Hun sa at hun stoler på dem. De vet hva de driver med.