«En dialog er en kjede, eller en krans av fragmenter», skrev en mester i sjangeren, Friedrich Schlegel, på slutten av 1700-tallet. Schlegel etterlot seg tusenvis av fragmenter, en slags uavsluttet kortprosa, nær poesi, hvor delene, bruddstykkene, peker mot en helhet som aldri beskrives nærmere.
Olav V: En briljant arkivstudie, men leseren sitter igjen med en arkivkronprins.
Geir Pollen
TRONFØLGEREN: Olav med hunden Gyp. Kroningsfølget på besøk i Hjørundfjorden, 1906.
FOTO: MARGRETE SVENDSEN, DET KONGELIGE HOFFS FOTOARKIV
Tore Rem
Olav V. Den fremmede 1903–1940
Sakprosa
Cappelen Damm 2020. 618 sider
Fra 19. mai 1990 og til 17. januar 1991, Olav den femtes dødsdag, møtte majesteten jevnlig daværende stortingspresident Jo Benkow for å la seg intervjue om sitt liv. Samtalene skulle etter hvert fylle 16 lydkassetter, et enestående autentisk dokument som også blir viktig når Tore Rem et kvart århundre seinere setter seg fore å skrive en ny biografi om folkekongen. Hvert kapittel i «Olav V. Den fremmede. 1903–1940» avsluttes med korte sitater fra samtalene, som «en slags løpende kommentar på umuligheten av virkelig å skulle fange et liv i skrift,» som forfatteren selv sier i forordet. Utsagnet er allmenngyldig, men treffer Olav tyngre enn de fleste andre. For er det noe disse snuttene viser, så er det en mann som verken lyster eller evner å henge sin sjel utenpå vesten. I stedet framstår majesteten nærmest som demonstrativt unnvikende og litesigende, og det enorme arkivmaterialet som Rem ellers har hatt tilgang til, fyller bare i betinget grad tomrommene. Som helhet tegner det bildet av et menneske som skiller seg ut ikke i kraft av hva det selv er, men hva omgivelsene krever at det skal bli. Senere kan krigen saktens komme en stakkars biograf til unnsetning – det er planlagt to bind til – men å skulle skape en medrivende, sterk leseropplevelse av det livet som leves i foreliggende bind, er ingen udelt enkel oppgave.
Fordommer: I sin andre roman rister Ellen Emmerentze Jervell i en ung, mannlig kunstner, uten å få noe særlig ut av ham.
Morten Langeland
Ellen Emmerentze Jervell
Bra kunst om menn
Roman
Gyldendal 2020, 193 sider
Når jeg leser «Bra kunst om menn», Ellen Emmerentze Jervells andre roman, slår det meg at hovedpersonen Magnus og jeg, vi lever lignende liv: Begge er late karer uten smarttelefon, som er glad i fester, liker jenter, og har fullført en grad ved et av landets kunstakademier.