Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Gir kraft til konspirasjonsteorierEksperter frykter voldsbølge i USA

Q-galskap sprer seg

TROR PÅ Q: Gjennom sosiale medier og fysiske demonstrasjoner, som her i California, vokser konspirasjonsteorien Q-anon i et kriserammet USA. Nå er en såkalt Q-tilhenger på vei inn i den amerikanske kongressen. FOTO: SANDY HUFFAKER, AFP/NTB SCANPIX

SPISER HJERNER: De tror Donald Trump skal redde USA fra mektige pedofile. Konspirasjonsteorien Q-anon tiltrekker seg nå amerikanere i alle aldre, kjønn og farger.

Q-anon er en konspirasjonsteori. Tilhengerne tror en kabal av mektige pedofile i mediene, Hollywood og Washington – alt fra Lady Gaga og Hillary Clinton – selger barn, er kannibaler og driver med sataniske ritualer mens de styrer alt som skjer i USA. De tror at president Donald Trump er mannen som kan redde dem.

Under pandemien har Q-anon-overbeviste vokst til en mangfoldig bevegelse. Nylig ble det arrangert «Q-relaterte» protester i 200 byer over hele USA, samt Europa, og folk som kalles Q-tilhengere, kan nå bli valgt inn i den amerikanske kongressen.

Eksperter sier Q-anon stadig muterer og inntar hjernene til millioner som leter etter mening i økonomisk usikre liv. Gjennom rop om «å redde barn» mobiliseres både middelaldrende middelklassedamer i Georgia og unge hiphopere i California.

De som følger Q-anon-bevegelsen tettest, tror den vil befeste seg i uoverskuelig framtid, styrke Trump, og sier som FBI at den bærer med seg stor voldsfare.

– En mobb på jakt etter sosial endring uten ankring i virkeligheten er oppskrift på veldig stygge ting, sier Q-anon-ekspert Julian Feeld på telefon fra Los Angeles.

Styrkes fra Det hvite hus

I 2017 postet brukeren «Q» for første gang på nettforumet 4chan. Tilhengere tror Q jobber på innsida av «the deep state», et begrep som brukes om et skjult nettverk av samfunnskrefter som fremmer sine egne interesser uavhengig av demokratisk styring.

Q-anon har også fått drahjelp fra Det hvite hus. På direkte spørsmål har Trump latt være å ta avstand, men sagt han «har hørt at dette er folk som elsker landet vårt».

WWG1WGA :«Where we go one we go all» er et av Q-anons slagord. Her fra i Portland i fjor. FOTO: STEPHANIE KEITH, AFP/NTB SCANPIX

– I dag har alle amerikanere noen i «feeden» som snakker om disse konspirasjonene. Det er veldig utbredt, sier uavhengig radikaliseringsekspert, Shannon Foley Martinez på telefon fra Athens i Georgia.

Facebook meldte nylig at antallet brukere som følger Q-anon-sider og -grupper, har oversteget tre millioner brukere. Fra Martinez’ hjemstat vinner trolig en republikansk Q-anon-promotør en plass i Kongressen ved valget. Ifølge Media Matters stiller ytterligere 25 kandidater med bånd til bevegelsen til valg. I juli anslo The Washington Post at rundt 600.000 amerikanere hadde stemt på kandidater som promoterer Q-anon.

Vokser av pandemipress

I dagjobben som bartender ser Martinez hvordan konspirasjonsteorier sauses sammen. Der får hun daglig kjeft for smitterestriksjoner fra folk som tror viruset er en svindel. Innenfor Q-anon finnes det teorier om at pandemien er en «plandemic» – planlagt for å gjøre det enklere å bortføre barn. Nå tror også mange amerikanere at skogbrannene som herjer USAs vestkyst, er påsatt av venstreekstremister for å svekke Trump. Martinez sier den store konspirasjonsdriveren i USA er «graden av stress og press, frykt og angst som amerikanere lever med».

– Når hjernene våre kapres av traumer og stress, ser de etter snarveier for å enklere navigere i en utrolig kompleks verden, sier hun.

Martinez vet hva hun snakker om. Som ungdom havnet hun i nynazistmiljøet, blant annet etter å ha blitt voldtatt.

– Folk mister jobber og helseforsikring. De mangler sikkerhetsnett. De ser etter noe å skylde på. For mange er det lettere å hengi seg til konspirasjonsteorier enn å skylde på markedskapitalismen.

«Vi ser at Q-anon også trekker folk som står lenger til venstre eller er apolitiske, over til Trump»

JULIAN FEELD, FORFATTER OG Q-ANON-EKSPERT

Samles til barneforsvar

Mye av Q-anon har røtter i gamle antisemittiske konspirasjonsteorier, som at globale eliter tapper barn for blod for å få tak i det kjemiske stoffet «adrenochrome», som skal holde dem friske og unge.

– Men min erfaring er at de fleste Q-anon-tilhengere ikke vet om slik antisemittisk bakgrunn, sier Julian Feeld.

Få i USA har fulgt Q-anon tettere enn ham. Interessen startet da han skulle lage en podkast om desinformasjon og «post-truth»-tankegang. Det ble til slutt «QAnon Anonymous» som ukentlig tar for seg siste nytt i «konspiland».

– Pandemien har styrket og endret Q-anon. Nå finnes det flere inngangsporter.

Nettopp slagord som «Save the Children» er en inngangsdør til Q-anon. På sosiale medier spres løgner om at 800.000 barn forsvinner i USA hvert år. Feeld sier mange trekkes inn gjennom ekte bekymring for pedofili og kidnapping.

– Deretter begynner de å tro på ting som adrenachrome og kabalen som driver sataniske ritualer, sier han.

En slik reise inn i den dype konspirasjonsverden kan ta mindre enn en uke og «endrer folks liv helt, også forhold til venner og familie», sier han.

Klassekampen har selv sett eksempler på at Trump-tilhengere som tidligere ikke har leflet med konspirasjonsteorier, nå deler Facebook-poster som: «Du er bekymret fordi jeg ikke har på meg maske. Jeg er bekymret for den globale eliten og deres fetisj for barn. Vi er ikke det samme.»

Facebook, Twitter og Tiktok har begrenset spredning av Q-anon-materiale. Innholdet spres likevel videre under nye knagger, som «Save our Children». Flere organisasjoner som jobber mot seksuell trafficking og misbruk av barn, har måttet klargjøre at de ikke har noe med Q-anon å gjøre.

I første runde med oppmerksomhet ble Q-anon i 2018 sett på noe som appellerte til hvite middelaldrende folk på Facebook. Nå favner bevegelsen langt breiere. Verdensomspennende Q-anon-relaterte protester, også i London og Paris, ble tatt initiativ til via Instagram av en mann som heter Scotty «The Kid» Rojas.

Da Feeld traff Rojas første gang hadde han Q-anon-T-skjorte, og skilt der det sto «henrett alle pedofile» og «fuck WHO».

– Han har urfolksbakgrunn, er en 30 år gammel kjekk modell med hiphop-bakgrunn. I løpet av 2020 har han begynt å tro på både kristendom og Q.

– Så Q-anon treffer ikke bare eldre, hvite middelklassefolk?

VINNER: Republikaner Marjorie Taylor Greene har støttet Q-anon. Hun blir trolig stemt inn i USAs kongress. FOTO: MIKE STEWART, AP/NTB SCANPIX

– Nei, virkelig ikke, og det har overrasket oss. Det har blitt en utrolig mangfoldig bevegelse, som trekker til seg ikke-hvite, kvinner og folk fra LHBT-miljøet. Vi ser at Q-anon også trekker folk som står lenger til venstre eller er apolitiske, over til Trump.

Feeld sier Q-anon på absurd vis løfter Trump ut av det politiske, og ser alt han gjør, som trekk mot den onde eliten.

Om Trump taper valget, frykter Martinez vold.

– Mange vil se en konspirasjon som beviser at de hadde rett og må slå tilbake.

USA har allerede opplevd Q-anon-relaterte voldshendelser, og FBI kaller Q-anon en potensiell nasjonal terrortrussel.

Røtter i virkeligheten

Enorm økonomisk ulikhet og det at 70 prosent lever fra lønning til lønning, gjør USA til et særlig frodig «konspi»-landskap. Rusmisbruk og mentale helseproblemer er utbredt. Ifølge en måling fra juli hadde en av fire amerikanere mellom 18 til 24 år «alvorlig vurdert» å ta livet sitt i løpet av de siste 30 dagene. USA har sterke tradisjoner for «alternative virkeligheter», og Q-anon overlapper til både new age-miljøer og militsbevegelsen.

Samtidig mangler USA politiske alternativer som speiler virkeligheten folk kjenner på kroppen hver dag.

– Enten blir vi bedt om å tro at status quo er fint, slik Joe Biden gjør, eller så skal vi tro på at ting blir bedre med Trump, noe som heller ikke skjer. Veksten til konspirasjonsteorier som Q-anon er en reaksjon på dette, sier Feeld.

Både han og Martinez mener Q-anon vokser fordi de har røtter i virkeligheten. Ekte nyheter om pedofili og sex-trafficking tolkes rett inn i Q-anons verdensbilde. Jeffrey Epstein-skandalen blottla for eksempel mektige menns overgrep mot unge jenter.

– Det er kanskje i de rikes interesse at folk tror på konspirasjonsteorier istedenfor reell politisk endring?

– Ja, det er en viktig del av dynamikken. For de superrike er det bedre at folk har noen ville ideer enn at de samler seg og forhandler om bedre forhold, sier Martinez.

Git: master, Env: production, Sanity: production