Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Antirasistisk demonstrasjon eskalerteVenstresida krangler om ansvaretRødt er fornøyd

Varsler oppvask etter demo

BRÅK: Antirasistiske demonstranter forsøker å ta seg forbi politiets sperringer, og river i gjerdet. Noen øyeblikk seinere svarer politiet med tåregass. Det gjentok seg en rekke ganger under lørdagens demonstrasjon.

SPLID: Støydemonstrasjonen utenfor Stortinget endte med vold, hærverk og arrestasjoner. LO-veteran Rolf Utgård varsler oppvask innad i fagbevegelsen, mens Rødt er fornøyd med demonstrasjonen.

Trommer og kasseroller, nøkler, fløyter og rop. Demonstrasjonen utenfor Stortinget lørdag ettermiddag lagde mye lyd.

Støydemonstrasjonen var en markering mot en «krenkefest» arrangert av organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (Sian).

Sian sto nedenfor stortingstrappa, mens antirasistene samlet seg på den andre siden av politisperringene, femti meter unna. Demonstrasjonene pågikk lenge uten dramatikk, helt til en håndfull antirasistiske aktivister brøt gjennom politisperringene og løp mot aktivistene fra Sian.

Politiet svarte med tåregass. Seinere ble politibiler angrepet, og demonstranter kastet stein mot politiet.

Volden og hærverket har ført til hissig debatt innad i venstresida, der kritikere av den antirasistiske demonstrasjonen mener arrangørene opptrådte uansvarlig.

– Det var sjokkerende. Jeg hadde jo ventet en del aggressivitet og forsøk på hærverk og vold, men jeg syns det ble ganske mye, sier fagforenings- og Rødt-veteranen Rolf Utgård.

Vil ta oppvask

Utgård reagerer blant annet på at arrangøren er den anonyme organisasjonen Oslo mot rasisme, og at demonstrasjonen ble organisert uten egne vakter.

Utgård stilte på eget initiativ opp som vakt, sammen med blant annet forsker Lars Gule og Rødt-politiker Erling Folkvord.

Utgård er i ettertid forferdet over arrangørenes aksept av voldsbruk.

– Det som sjokkerte meg mest, er at de som sto bak demoen ikke synes at bråket var problematisk. Det var ille å se, og dette er ikke en måte vi kan drive antirasistisk arbeid framover, sier Utgård.

KONFRONTASJON: Rød Ungdom viser finger’n til Sian.

Han sier at han vil ta opp saken med LO i Oslo, etter at en rekke fagforeninger stilte i demonstrasjonen med faner.

– Det kommer til å bli etterspill her. Jeg regner med at det blir en ganske stor diskusjon og oppvask, sier Utgård, som ellers mener at politiet hold en «defensiv og tilbakeholden linje».

– Politiet kunne når som helst ha stengt av en gatestubb og arrestert alle sammen. De valgte å trekke seg tilbake, sier Utgård.

Oslo mot rasisme er et anonymt nettverk, har ingen formell leder og kommuniserer utad via en anonym Facebook-konto.

Rolf Utgård

En rekke andre organisasjoner valgte likevel å støtte opp om demonstrasjonen, blant dem Rødt.

Leder i Rødt Oslo Siavash Mobasheri forsvarer avgjørelsen, og sier at demonstrasjonen i hovedsak var vellykket.

Tåregass unødvendig

– Jeg vil si at vi nok en gang klarte å ydmyke og overdøve Sians rasistiske budskap, og det er fint å oppleve den solidariteten som demonstrasjonene viste. Vi fikk til en fin markering, sier Mobasheri.

Han sier han tar avstand fra at «et veldig lite mindretall» som klarte å lage bråk, men mener at det ikke overskygger en ellers vellykket demonstrasjon.

Dessuten var politiets bruk av tåregass unødvendig provoserende, legger han til.

– Jeg mener at politiet burde vært mer forsiktige med bruk av tåregass. Det var eldre og barn og ungdommer til stede, og alle ble kollektivt straffa med tåregass, sier Mobasheri.

STØY: Støydemoen overdøvet for det aller meste Sians budskap.

Rødt-lederen aksepterer ikke kritikken for samarbeidet med den anonyme organisasjonen Oslo mot rasisme.

– Det er et nettverk av antirasistiske aktivister. De har en flat struktur og er uten ledelse. Disse aktivistene skal få ros og honnør for å ha stilt opp hver bidige gang, ikke kritikk. Vi ønsker at ulike miljøer samler seg for å organisere framtidige antirasistiske markeringer, sier Mobasheri.

Politiet arresterte lørdag 29 aktivister fra den antirasistiske demonstrasjonen. Noen av dem er mindreårige, sier innsatsleder Torgeir Brenden.

– Flere har vært involvert i skadeverk mot politiets materiell, eller i forsøk på vold mot politiet. Strafferamma strekker seg fra ubetinget fengsel til relativt høye bøter, sier Brenden.

Han varsler også at det vil komme straffereaksjoner mot personer som ennå ikke er arrestert, på bakgrunn av politiets overvåkingsmateriell fra demonstrasjonen.

– Det vil komme reaksjoner også mot personer som vi ikke har innbrakt, sier han.

Brenden avviser at politiet har brukt tåregass unødig, og sier heller at politiet holdt tilbake.

– Det kan legges til at hjemmelen for å bruke CS-gass var til stede flere ganger. Det var voldelige angrep både mot politiet og politiets materiell, sier han.

– Det er jo fryktelig ubehagelig å bli utsatt for denne gassen, har du forståelse for det?

– Det er ikke farlig, men det er ubehagelig, det er helt sant. Vi ga flere pålegg, ba folk om å roe ned, men da intensjonen var så tydelig som den var hos bråkmakerne, da var vi nødt til å ty til maktmidler, sier han.

Innsatslederen legger til at politiet flere ganger valgte å trekke seg tilbake og dokumentere hendelsene, heller enn å gripe inn.

SVAR: Motdemonstranter hadde møtt opp på Østre Torg på Hamar lørdag for å vise sin motstand mot Sian. FOTO: GEIR OLSEN, NTB SCANPIX
I FREDENS TJENESTE: Det var slett ikke vaktene som tok på seg helterollen Sian-demonstrasjonen, skriver Rolf Utgård. Foto: Tom Henning Bratlie
HÅNDGEMENG: Motdemonstrasjonen mot Sian utenfor Stortinget lørdag 29. august. Situasjonen eskalerte etter at Koranen ble skjendet. FOTO: FARTEIN RUDJORD
BONGO OG BLOKKFLØYTE: Rødt bidro forrige lørdag alt de kunne for at motdemonstrasjonen skulle foregå på fredelig vis, skriver forfatteren. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
Samling

Antirasisme og ytre høyre

Hvordan skal venstresida forholde seg til rasistiske markeringer? Og hvilken rolle kan politiet ta? Her er Klassekampens nyhetsartikler, kommentarer og debattinnlegg om temaet.

Git: master, Env: production, Sanity: production