Høyre i Oslo og Bergen mener rødgrønn somling har gjort at altfor få blir testet:

Sjokkert over testtall

UAKSEPTABELT: Byråden må gi konkrete svar, sier nestleder i Høyres bystyregruppe i Oslo, Anne Haabeth Rygg. Hun er fotografert utenfor koronateststasjonen ved Aker legevakt. FOTO: HANNE MARIE LENTH SOLBØ

URO: Fem måneder etter at koronaviruset kom til landet, er Oslo og Bergen langt unna å teste nok folk. Nå sier Høyre i Oslo at de ikke utelukker mistillit mot de rødgrønne.

Både i Oslo og Bergen sier Høyre at de rødgrønne styringspartiene har feilet.

Til tross for at det allerede i 2. mai gikk ut ordre fra Helsedirektoratet om at kommunene må være i stand til å koronateste fem prosent av innbyggerne hver uke, er Oslo og Bergen ikke i nærheten av å oppfylle kravene.

Nå tar Høyre et hardt oppgjør med det de mener er seindrektighet hos de rødgrønne.

– Jeg er helt skrekkslagen over at testkapasiteten er så lav. Her har vi invitert alle til dugnad i et halvår og visst at smitten kan blusse opp, sier Øystein Sundelin, gruppeleder i Høyres bystyregruppe i Oslo.

Misnøye i Høyre

Også nestleder Anne Haabeth Rygg i Oslo Høyre reagerer kraftig.

– Jeg er veldig uroet over at det ikke er gjort mer i løpet av sommeren. Det er helt uakseptabelt, sier hun.

Høyres gruppeleder i bystyret i Bergen, Harald Victor Hove, varsler at partiets bergenske grein ønsker full gjennomgang av kommunens beredskapsplaner.

– Det er dramatisk at vi ikke imøtekommer kravet på fem prosent når smitten øker, sier Hove.

Som Klassekampen skrev i går, er storbyene langt under de nasjonale testkravene. I Oslo er kapasiteten 5000 tester i uka, eller 0,7 prosent av innbyggertallet. I Bergen kan 4200 testes per uke, tilsvarende 1,5 prosent av byens innbyggerne.

Rasler med mistillit

Verken i Oslo eller Bergen vil Høyre-lagene utelukke at mistillitsforslag mot byråder kan bli aktuelt. Men før det eventuelt skjer, skal partiene holde møter for å få rede på hva de rødgrønne nå vil gjøre.

I Oslo skal forretningsutvalget møtes kommende mandag, mens i Bergen er det bystyremøte 9. september. Høyre-lagene sier at disse møtene blir avgjørende for om de har tillit til byrådenes evne til å håndtere pandemien.

– Håndteringen framstår underlig, sier Rygg.

Hun etterlyser mer testing raskt. Hun er sterkt kritisk til helsebyråd Robert Steens (Ap) håndtering av situasjonen.

– Vi har møte i forretningsutvalget i Oslo på mandag. Da forventer vi en klar presentasjon fra Steen. Han har sagt at det kan ta én til to uker å øke testkapasiteten, og han har også vært uklar på om man kan nå målet om å kunne teste fem prosent av befolkningen i uka, sier hun.

– Her har ikke byrådet brukt sommeren godt, når alle har snakket om at det kommer en andre bølge med smitte. Vi forventer en helt tydelig plan på hvordan få opp testkapasiteten i Oslo.

– Er det aktuelt med mistillitsforslag mot helsebyråden?

– Vi har en forventning om at byråden må gi svar på hvordan testkapasiteten helt konkret skal komme raskt opp og gå. Hvis vi ikke får det, må vi gjøre en vurdering av om denne situasjonen håndteres godt nok. Per i dag føler vi oss ikke beroliget av Robert Steen, som svarer for generelt og uklart om når han vil ha nok testkapasitet på plass.

– Én til to uker holder ikke?

– Nei, overhodet ikke, sier Rygg.

Vil granske planene

Harald Victor Hove i Bergen vil gå gjennom byrådets beredskapsplaner i bystyrets førstkommende møte.

– Vi kjenner på en usikkerhet. Svarene i helseutvalget og det eventuelle utfallet av bystyremøtet vil gi et klarere bilde på om byrådet har gjort jobben sin, sier Hove.

Han mener byrådet tar tak i pandemien i gal ende.

– Strenge regler innføres og det trues med å avlyse fadderuka, men det viktigste er jo at folk tester seg. Når Bergen ikke klarer å etterkomme kravet, betyr det at folk enten vegrer seg for å teste seg eller at de tester seg hos private aktører. Det kan ikke skapes økonomiske og ideologiske barrierer i møte med en pandemi. Det trodde jeg ikke jeg som Høyre-mann måtte fortelle Arbeiderpartiet, sier Hove.

Han sier at byrådet ikke kan skylde på at kommunalminister Nikolai Astrup gir for lite midler til kommunene.

– Vi skal være beintøffe med Astrup for å sikre at vi har nok midler til å kunne håndtere pandemien, men man må samtidig feie for egen dør. Selv om byrådet i Bergen var best i klassen i mars, betyr ikke det at de er best i klassen i august, sier Hove.

Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Git: master, Env: production, Sanity: production