Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Vilkårlig

  • «Hvem er dette?» «Det er Tom Cruise.» «Tom Cruise?! My God!» I forrige uke stilte kultur- og idrettsminister Abid Raja (V) opp i VG med en velregissert filmsnutt der han prater med Tom Cruise på telefon. Filmstjerna ringte for å be regjeringen om å åpne opp for innspilling av filmen «Mission Impossible 7» på Vestlandet i august. Så gikk det bare noen dager før Raja kunne lansere følgende gladsak: Nye særregler skal sikre at deltakere i film- og serieproduksjoner får slippe innreiserestriksjoner og karanteneplikt på norsk jord. «Dette unntaket er basert på en sammensatt vurdering», sa Raja, som samtidig lovet uvurderlig norgesreklame.
  • Det er ikke alle som får en sammensatt vurdering på rekordtid. Litt lenger nord i landet, i havna i Kirkenes, har russiske fiskere blitt nektet å gå i land siden mars. Samtidig sendes nye sjømenn inn over grensa fra Russland for å mønstre på de samme båtene. Og mens topplagene i Fotball-Norge får spille kamper med 800 tilskuere, er breddefotballen stengt på ubestemt tid, kanskje helt fram til neste år. Vurderingen av hva det skal åpnes for, skal og bør være en politisk beslutning. Men om de politiske beslutningene skal ha troverdighet, bør de også følge samme logikk og argumentasjon. Problemene oppstår når den samme statsråden den ene dagen feirer åpningen av toppfotballen som en personlig seier, mens han den neste dagen ber breddefotballen forstå at «vi som samfunn bør følge helsemyndighetenes råd».
  • Fire måneder etter at Norge stengte, er fasiten at vi har klart oss bra. Likevel vet vi at viruset kan komme tilbake for fullt til neste uke, neste måned eller neste år. Da trenger vi en sterk tillit i befolkningen for at de reglene som innføres, følges. Tilliten undergraves når regler og unntak lages på kryss og tvers, når statsråder skal markere seg med politiske seiere og når mektige aktører får særbehandling. Dette er ikke et argument for en total gjenåpning, men for en helhetlig linje som rammer likt – uavhengig av om man spiller i fjerde divisjon eller i Hollywood.
Git: master, Env: production, Sanity: production