Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattHøyre­ekstremisme

­Online-ulvene

Jesus Alcalá er inne på en rekke viktige aspekter ved ekstremisme i Klassekampen 22. juli. Ett av disse momentene er hans gjennomgangen av PSTs rapport om høyreekstremistiske miljøer i Norge.

Rapporten er basert på bakgrunnsinformasjon om 109 personer med tilknytning til høyreekstreme miljøer. Når PST skriver at det ofte er «de sosiale relasjonene som er hovedårsaken til at personer kommer i kontakt med ekstreme miljøer», er dette naturligvis veldokumentert av ekstremismeforskere.

Det er likevel ikke fra slike sosiale miljøer den alvorligste trusselen har kommet de siste årene – inkludert gjerningsmannen 22. juli 2011. Den har kommet fra «ensomme ulver» som har blitt radikalisert på internett og som har handlet alene, med sitt ekstremistiske online-nettverk som heiakor.

Denne «bevegelsen» innenfor høyreekstremisme kjenner ingen landegrenser eller reelle, fysisk tilstedeværende lederskikkelser som tar utilpasse unge menn under sine vinger. De er usynlige for alle andre enn journalister og forskere som har infiltrert dem online. De forfekter det samme konspiratoriske og ideologiske verdensbildet, men de har ingen møter, ingen sosiale helgesamlinger som Alcalá så foruroligende beskriver, ingen bankkonto, ingen møteplass. De inspirerer hverandre og er hverandres disipler.

Det finnes rangordninger, der Breivik er på topp, med Christchurch-terroristen Tarrant som en helgenskikkelse på andre plass, fordi han vekket bevegelsen «til live igjen». I egne memes beskriver disiplinene Tarrant med ord som «epic manifesto» og «cool tactical outfit».

Politiet kjenner til nettaktiviteten. Likevel står det på side 11-12 i rapporten: «Selv om internett anses å være en viktig arena for høyreekstreme ytringer, betyr ikke dette at personer som bedriver online-aktivisme evner å mobilisere i den virkelige verden. I dag er det generelt mange som kun bedriver sin politiske deltakelse gjennom tastetrykk på internett og sosiale medier, men som ikke tar steget ut i den «virkelige verden.»

Dette ble publisert før den nevnte rekken av internasjonale anslag, som foreløpig har drapene i Halle 9. oktober 2019 som siste anslag. Imidlertid er det skrevet åtte år etter at Breivik «tok steget ut i den virkelige verden».

Det er bra at politiet har begynt å ta høyreekstreme miljøer like alvorlig som de islamistiske, men hvorfor så lite fokus på lederløs motstand og deres evne til å sette soloaksjoner ut i livet? Går det an å ta mer feil enn dette? Kan sitatet forklare hvorfor politiet ikke tok bekymringsmeldingene mot Manshaus alvorlig nok, til tross for at han i tillegg til holdningene og ytringene, hadde tilgang på våpen?

PST kan selvsagt ikke avsløre alt de driver med for befolkningen, men det hadde vært betryggende å få vite at norsk politi har like god kontroll på online-ulvene som på de miljøene som har familiesamlinger i skånske skoger.