Klassesamfunn: Hvem er mest moralske – de rike eller de fattige?
Magnus Nilsson
De fattiges moral har alltid vært et ladet politisk tema. Særlig har det vekket interesse hos høyresida. Lenge mente man for eksempel at de fattige manglet moral, og dette angivelige faktum ble ofte anført for å rettferdiggjøre forskjellene i samfunnet.
Mørke kapitler: På sine egne premisser er Nina Grünfelds bok vond og god.
Geir Pollen
PÅ LETING: Nina Grünfeld har skrevet bok om sin farmor.
FOTO: TOM HENNING BRATLIE Tom Henning Bratlie
Nina F. Grünfeld
Frida. Min ukjente farmors krig
Sakprosa
Aschehoug Forlag, 2020, 308 sider
Nå har Nina Grünfeld ikke bare laget film om sin far, rettspsykiateren, sosialmedisineren og sexologen Berthold Grünfeld, men også skrevet bok om sin farmor. «Frida» vekker minner om W. G. Sebalds mesterverk «Austerlitz». Begge handler om hvordan en liten jødisk gutt født i det tidligere Tsjekkoslovakia berøves sin fortid, legemliggjort av Den tapte moren, og kampen for å finne henne igjen. Hos Sebald heter hun Agáta, hos Grünfeld Frida. Når nazistene overfaller hjemlandet, havner Jacques Austerlitz med Kindertransport i Wales, mens Nansenhjelpen redder Berthold Grünfeld til Norge. Veien tilbake til den tsjekkoslovakiske barndommen går gjennom det mørkeste kapittelet i europeisk historie, naziregimets industrielle massemord på jødene, til Theresienstadt (Terezín), der sporene etter Agáta opphører, mens Frida sendes videre til Auschwitz og deretter gasskammeret i Ravensbrück, 90 kilometer nord for Berlin.
Besk: Birgit Alm dukker ned i et lokalsamfunn i oppløsning.
Even Teistung
KOLLEKTIVROMAN: Birgit Alms bok er tidvis briljant. FOTO: HILDE UNOSEN
Birgit Alm
De fremmede
Roman
Tiden norsk forlag 2020, 141 sider
Behovet for å finne mening med tilværelsen kan treffe enhver, kanskje særlig i en unntakstilstand som vår nåværende; stillstand og gjentagelse leder fort til sjelegransking og Camus-lesing. Så også i Birgit Alms «De fremmede». Boka er en kollektivroman, den følger en dag i livet til en rekke mennesker bosatt i en liten by i Spania, hovedsakelig innvandrere, som av ulike grunner er stranda der. I løpet av dagen føres vi inn i deres historier, problemer, og krysningspunkter, rammet inn av et overhengende spørsmål: Hva gjør de med sine liv?